Politika

Češki istražitelj Ovčare: Srbi znaju gdje su nestali

Foto: hrtprikazuje.hrt.hr/Istražitelj

U Hrvatskoj se još uvijek traga za 1832 nestale osobe iz razdoblja Domovinskog rata, od toga trećina nestalih otpada na Vukovarsko-srijemsku županiju i grad Vukovar. U fokus hrvatske javnosti tijekom ovih dana kada se prisjećamo ratnog stradanja Vukovara i Škabrnje, došao je češki istražitelj Ovčare Vladimir Dzuro. Za Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu Dzuro je istraživao zločin na Ovčari i etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni koje je provodio Željko Ražnjatović – Arkan. Sudjelovao je i u uhićenju okupacijskog gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića. Na Hrvatskoj radio-televiziji 15. studenog prikazan je dokumentarni film „Istražitelj“ u kojem se Dzuro prisjeća svoga rada na zločinima u Vukovaru i na Ovčari. Film je napravljen prema knjizi samog istražitelja „The Investigator – Demons of the Balkan War“ iz 2017. godine. Uskoro će izaći i hrvatski prijevod.

 

Vladimir Dzuro ove je godine bio u Vukovaru gdje je novinarima iznio svoje viđenje rata i posla kojeg je obavljao za Međunarodni sud. U razgovoru sa novinarima N1 televizije rekao je kako je na slučaju Ovčare radio sedam tjedana. Kada se prvi put nakon obavljenog posla vratio u Vukovar prije tri godine, zatekao je obnovljeni grad, ali ne i zacijeljene rane: „Grad izgleda potpuno drugačije nego prije 17 godina. Zabrinjava me što je rat i dalje u glavama ljudi, kada razgovarate s njima. Nije došlo do zacjeljenja. I nakon 30 godina su zabrinuti, to je bio rat susjeda protiv susjeda, postoji nepovjerenje“.

U Vukovar je prvi put došao 1996., ali je i prije toga već radio na slučaju i prikupljao dokaze i svjedočanstva. Pomagala mu je i pokojna doktorica iz vukovarske bolnice Vesna Bosanac koja ga je uputila gdje treba vršiti ekshumaciju. Za lokalne Srbe je rekao da su tada šutjeli o nestalima, a zabrinjava ga što to čine i danas, 30 godina kasnije. Rekao je: „Osjećam sažaljenje prema njima. Na Ovčari smo našli 200 tijela, a nestalo je 265 ljudi. Još nije pronađeno gdje su, oni su ekshumirani od strane Srba i premješteni. Osjećam žaljenje što nismo mogli naći te ljude kako bi ih sahranili. Oni koji su odgovorni za Ovčaru su procesuirani. Ali, nitko od njih nije dao informacije o tome gdje bi mogli biti ti ljudi, a oni to znaju, pokapali su te ljude. Nitko nije istupio i rekao gdje su. Isto tako i vlasti, ako imaju informacije trebali bi ih dati“.

Na kraju, rekao je kako je i danas moguće utvrditi kako su ljudi stradali prije 30 godina, ali prvo ih treba pronaći. Za one koji znaju i skrivaju istinu o nestalima rekao je: „Bojim se da oni to ne gledaju s ljudskog stajališta. Kako možete govoriti o pomirenju ako se tisuće i dalje smatraju nestalima?“

 

Ono što hrvatski političari, ljevica i Milorad Pupovac ne žele shvatiti, izrekao je Čeh koji je istraživao Ovčaru. Bez pronalaska nestalih i dostojnog ukopa žrtava, ne može biti govora o iskrenoj pomirbi. To je nulta točka, kako je nedavno rekao vukovarski branitelj Stipo Mlinarić Miloradu Pupovcu. Još uvijek nije prekasno, mnogi koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku ili su samo bili svjedoci pokapanja i premještanja masovnih grobnica, znaju za lokacije gdje se nalaze tijela. Svjestan je toga i Pupovac i njegovi stranački kolege iz SDSS-a od kojih su mnogi rodom iz Vukovara i njegove okolice. Stoga je njihova želja za odavanjem počasti Vukovaru i Škabrnji 18. studenog u najmanju ruku neiskrena. Pupovac, Šimpraga, Jeckov i Stanimirović vjerojatno znaju za određene lokacije, ili barem za ljude koji znaju. Zašto ne govore ili barem pokušaju uvjeriti svoje sunarodnjake da anonimno dojave za grobove? Kao i Dzuro, jedino što možemo zaključiti jest da oni na taj problem ne gledaju sa ljudskog stajališta.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.