Politika

Čudno: Novog argentinskog predsjednika ne vole bezlični političari i mainstream mediji

Foto: Javier Milei, X

Ekstremni desničar, „Luđak“, populist i libertarijanski autsajder Javier Milei sinoć je pobijedio na argentinskim predsjedničkim izborima, javljaju mediji koji pišu u interesu javnosti i istine. S prednošću od 3 milijuna glasova, odnosno podrškom od 56% birača, Milei je porazio peronističkog protukandidata lijevog centra Sergia Massu, aktualnog ministra gospodarstva. Kao i u slučaju Donalda Trumpa i Viktora Orbana, ovdje se očito radi o sumraku demokracije. Kuda je svijet krenuo kada se dopušta desničarima da osvajaju izbore?

 

Milei je po ekonomskom uvjerenju kapitalist, odnosno kako sam kaže anarhokapitalist. Zalaže se za što manji upliv države u gospodarstvo i potpunu slobodu tržišta. Politički pripada desnici, ili prema pisanju medija ekstremnoj, radikalnoj desnici. Vjerojatno je i novi Hitler, doslovno. Popularnost je stekao vrlo oštrim i radikalnim izjavama po pitanju ekonomije, politike i kulturnih previranja na Zapadu i u Argentini.

U politiku se uključio 2021. godine osnovavši libertarijansku stranku „La Libertad Avanza“ („Sloboda dolazi“). Visoka inflacija i teško gospodarsko stanje odigralo je ključnu ulogu u njegovoj pobjedi. Na svojim osebujnim nastupima najavljivao je da će kao predsjednik provesti ekonomsku šok terapiju, odnosno napraviti velike rezove u javnoj potrošnji, podijeliti otkaze u državnim službama i ukinuti brojna ministarstva i agencije koje smatra nepotrebnim i izvorom rasipanja novaca. Obećao je da neće biti polu-mjera. Planira ukinuti Centralnu banku Argentine i uvesti američki dolar kao službenu valutu, umjesto argentinskog pesa. Proračun će povećati jedino vojsci, s 0,6% na 2%. U vanjskoj politici svrstat će se uz SAD i Izrael.

 

Novi argentinski predsjednik oštri je kritičar političke korektnosti i ljevicu časti brojnim epitetima, posebno onima koji nisu pristojni. Odbija kompromis s idejama ljevice i zalaže se za zabranu pobačaja i izbacivanje seksualnog odgoja iz škola. Vrlo je konzervativan i žestoki antikomunist. Čovjeka ne smatra odgovornim za klimatske promjene koje smatra socijalističkom prijevarom. Kritičan je i prema papi Franji kojeg je nazvao „prljavim ljevičarem“.

 

Medijski napadi i pokušaji moralne diskreditacije već su krenuli na novoizabranog argentinskog predsjednika. Kako prenose profesionalci i objektivni novinari iz „Jutarnjeg lista“, Milei navodno ljubuje sa vlastitom sestrom. Podržali su ga mnogi grozni desničari, poput Trumpa, bivšeg brazilskog predsjednika Bolsonara i Elona Muska. Bombastični i izrazito kritični medijski naslovi o Mileiju tek dolaze. Kako stvari stoje, ono što se radilo Trumpu, bit će dječja igra. U prvom redu zato što će Milei vrlo vjerojatno riječi pretočiti u djela, dok je Trump ipak bio jači na riječima. Zasad je samo jedno sigurno, a to je da je Javier Milei rezultat loših ekonomskih politika ljevice i zasićenosti prosječnog čovjeka s antizapadnom kulturnom revolucijom koja razdire kršćanstvo i obitelj.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.