Jedina prava vjera

Što je Sinoda o sinodalnosti?

Foto: Vatican News

U Vatikanu je u tijeku događaj pod nazivom Sinoda o sinodalnosti. Prosječan katolik možda bi znao reći što je sinoda, no što je sinoda o sinodalnosti, većina laika ne zna, ne razumije ili nije ni čula za taj pojam. Papa Franjo pokrenuo je taj projekt u listopadu 2021. s glavnim pitanjem: „Koje nas korake Duh poziva poduzeti kako bismo rasli u našem zajedničkom hodu?“ Odgovore i promišljanja na to pitanje biskupima su trebali dostaviti vjernici laici. Nakon biskupijske, nacionalne i kontinentalne faze, sada je u tijeku njezina završna faza koja se odvija u Vatikanu, a nastavit će se i u listopadu iduće godine kada će službeno završiti. Cilj Sinode jest papi Franji dati neobvezujuće savjete na temu: „Za sinodalnu Crkvu, zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“.

 

Što je sinoda? Prema kanonskom pravu sinoda je „skupština biskupa izabranih iz raznih krajeva svijeta koji se sastaju u određena vremena da bi unaprjeđivali tijesnu povezanost s rimskim biskupom i da bi mu savjetima pružali pomoć u zaštiti i porastu vjere i ćudoređa, u obdržavanju i učvršćivanju duhovne stege i da bi proučavali pitanja koja se odnose na djelovanje Crkve u svijetu.“ Sinoda je trajna instituciju koju je 1965. osnovao papa Pavao VI. s nakanom da širi koncilski duh. No, što je sinodalnost? Međunarodno teološko povjerenstvo Kongregacije za nauk vjere sinodalnost je definiralo kao „djelovanje Duha u zajedništvu s Kristovim Tijelom te u misionarskom hodu naroda Božjeg.“

 

Neki od kardinala izrazili su zabrinutost oko tema i načina kako će se sinoda odvijati. Takozvane „dubije“ (sumnje) papi Franji poslali su kardinali Walter Brandmüller (Njemačka), Raymond Burke (SAD), Zen Ze-Kiun (Kina), Juan Sandoval Íñiguez (Meksiko) i Robert Sarah (Gvineja). Papinim odgovorom kardinali nisu bili zadovoljni pa su mu poslali novo pismo i zamolili ga da odgovori sa „da“ ili „ne“. Papa na novo pismo nije odgovorio. Što je bio sadržaj dubija? Kardinali su od pape tražili jasne odgovore na pitanja o:

 

1.)   Reinterpretaciji Božje objave na temelju aktualnih kulturnih i antropoloških promjena

2.)   Blagoslivljanju istospolnih parova

3.)   Crkvi kao sinodalnoj instituciji

4.)   Ređenju žena u svjetlu „promjene teologije Katoličke crkve“

5.)   Odrješenju svakog grijeha, bez nužnosti kajanja

 

Kardinali su tražili jasne odgovore na vrlo jednostavna pitanja o nauku Katoličke crkve o kojima će se raspravljati na Sinodi. S obzirom da papa nije dao jasne i cjelovite odgovore, kardinali su preformulirali svoje dubije i zatražili izravan odgovor. Prefekt Dikasterija za nauk vjere Victor Manuel Fernández oštro se obrušio na „pobunjene“ kardinale rekavši da je papa već odgovorio na njihova pitanja i da ne može biti rob njihovih prohtjeva.

 

Pitanja koja će se otvoriti na Sinodi s razlogom izazivaju zabrinutost i kod klera i kod laika. Ređenje žena (đakonise), svećenički celibat, pastoral „LGBTIQ+“ osoba, veće sudjelovanje laika u donošenju odluka i učenje od drugih vjerskih zajednica s razlogom izazivaju kontroverze. O tim pitanjima raspravljat će i imati pravo glasa izaslanici koji nisu isključivo biskupi, uključujući žene, po prvi puta u povijesti održavanja neke sinode. Koliko podjela izaziva ovaj događaj u Crkvi govore nam dijametralno suprotna mišljenja dvojice biskupa koji su nedavno u medijima iznijeli svoje mišljenje o Sinodi. Nadbiskup Anthony Fisher iz Sydneya poziva na oprez po pitanju sinode. U intervjuu u Rimu rekao je da nije svaki događaj u Crkvi Božja volja. Duh Sveti ne može biti izgovor za sve što se događa na sinodi i u Crkvi, a sam sadržaj sinode ne smije proturječiti Evanđelju, smatra nadbiskup Fisher. S druge strane, njemački biskup iz Essena Franz Josef Overbeck brani sinodu, osobito njemački Sinodalni put koji je iz samog Vatikana primio upozorenja da potkopava moral i nauk Katoličke crkve, prvenstveno oko pitanja istospolnih veza i ređenja žena. Biskup Essena smatra da Crkva mora slušati glasove modernog vremena.

 

Tko je od ove dvojice biskupa u pravu? Što će izaći iz ove sinode i kakve će posljedice imati na Crkvu? Ono što je već sada vidljivo jest velika podjela među vjernicima, teolozima, svećenicima, biskupima, pa i između samog Pape i njegovih kardinala. Duh Sveti na kojega se često poziva u radu ove sinode zasigurno nije duh podjele.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.