Jedina prava vjera

Američki isusovac razočaran što u završnom dokumentu Sinode nema spomena „LGBT katolika“

Foto: America Magazine

Jedan od najvećih promotora sodomije u Katoličkoj crkvi, isusovac James Martin nije zadovoljan završnim dokumentom o radu Sinode koja je upravo završila. Fokus Martinovog djelovanja je „pastoral“ takozvanih LGBT katolika. Autor je knjige prevedene na više jezika „Building a Bridge“ u kojoj progovara o uključivanju i prihvaćanju „LBGT katolika“ u Crkvu. Isusovac Martin obilazi SAD i svijet i drži govore o toj temi, prešućujući dio nauka Crkve o neurednosti homoseksualnih čina, a naglašavajući dio o prihvaćanju i razumijevanju ljudi koji se svakodnevno nose sa homoseksualnim sklonostima. Martin ide i korak dalje, te u svoj „pastoral“ uključuje i „transrodne“ osobe, podržavajući i ohrabrujući roditelje „transrodne“ djece da im dozvole hormonske terapije i operacije „promjene spola“. Osim što je aktivist za sodomiju, Martin je i urednik velikog isusovačkog časopisa America Magazine u kojemu svoj otrov podvaljuje široj katoličkoj publici. Papa Franjo, iz nama nepoznatih razloga, Martina je nagradio položajem savjetnika u vatikanskom Dikasteriju za komunikacije. Martin se sastao s papom 2019., a u lipnju 2022. papa mu se u osobnom pismu zahvalio na njegovoj službi i pastoralu. Nikakvog govora o Martinovom zastranjenju nije bilo, a čini se da papa podržava njegov rad, umjesto da ga opomene i zatraži njegovu poslušnost Crkvi i nauku. Koliko je stvar otišla daleko, govori i činjenica da je Martin o svojoj omiljenoj temi govorio na Svjetskom susretu obitelji u Dublinu. Službeno, Martin nikada nije izašao iz ormara.

 

Na završetku 16. Opće generalne skupštine Sinode o sinodalnosti papa Franjo napomenuo je da sinodu vodi Duh Sveti, s čime se složio i Martin koji je, razumljivo, veliki poklonik pape. Međutim, izgleda da Duh Sveti kao protagonist Sinode nije dozvolio spominjanje „LGBT katolika“ što je kod Martina izazvalo razočaranje. Izvještaj od 41 stranice odgodio je rasprave o redu đakonata za žene i uključivanju „LGBT“ zajednice u Crkvu za sljedeće zasjedanje u listopadu 2024. „Bilo je naširoko različitih pogleda na tu temu“, rekao je Martin, „ali nažalost te rasprave nisu uključene u završni dokument“. Prije početka Sinode, Martin je u svom časopisu America Magazine, entuzijastično iznosio svoje poglede na Sinodu i teme koje će predlagati i o njima raspravljati. Na prvome mjestu, naravno, Martin je imao na umu članovima Sinode iznijeti svoja iskustva u pastoralu s „LGBT katolicima“. Govorio je kako će slušati Duha Svetoga u svakom čovjeku i upuštati se u dijalog sa različitim zajednicama. Međutim, u praksi Martin upravo to izbjegava. Na sve kritike i upozorenja da potkopava i prkosi učenju Crkve po pitanju morala i seksualnosti, Martin odgovara šutnjom pretvarajući se da te kritike ne postoje ili da su rezultat mržnje i zadrtosti onih katolika koji se nisu ostavili nekih mračnih vremena iz povijesti Crkve kada nije bilo Sinode o sinodalnosti.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.