Politika

Američki odvjetnik ustrijelio klimatske prosvjednike

Foto: Bienvenido Velasco/EPA-EFE/Shutterstock

Posljednjih godina jedan od omiljenih načina prosvjeda klimatskih aktivista, pretežno grupacije okupljene oko slogana „Just Stop Oil“, jest sjedenje nasred prometnica, kako gradskih cesta, tako i autocesta. Tim činom kojim ništa ne postižu iritiraju vozače i izazivaju nasilne reakcije. Dosad su klimatski aktivisti na cesti doživljavali povlačenja, udarce nogom i pokoji šamar, a često su bili zaštićeni i od policije koja bi ih po zakonu trebala uhititi ili u najmanju ruku ukloniti s ceste zbog blokiranja prometa. Osim što svojim sjedenjem, a ponekad i lijepljenjem za asfalt, klimatski aktivisti izazivaju bijes vozača, blokiranje prometa utječe na gospodarsku aktivnost i djelovanje hitnih službi –  vatrogasaca, hitne medicinske pomoći i policije. Blokiranje prometnica u određenom kontekstu može se smatrati i terorističkim činom.

 

S obzirom na to koliko prosječan vozač ima razumijevanja za klimatske prosvjednike, tragedija se kad-tad morala dogoditi. U Panami na poznatoj Panameričkoj autocesti, mreži cesta koja se proteže kroz obje Amerike u dužini od 30 000 km, klimatski aktivisti su blokiranjem prometa prosvjedovali protiv dozvole kanadskoj tvrtki za rudarenjem bakra zapadno od Panama Cityja. Umirovljeni američki odvjetnik Kenneth Darlington (77) izašao je iz svog vozila zahtijevajući od prosvjednika da napuste prometnicu. Cijelu situaciju snimile su i zabilježile brojne kamere okupljenih prosvjednika i medija koji su pokrivali ovaj prosvjed. Nakon što Darlington nije uspio uvjeriti prosvjednike da uklone improvizirane barikade izvadio je pištolj i počeo prijetiti. Prema onome što se vidi na snimci, nitko od prosvjednika nije bio pretjerano zabrinut činjenicom da im se prijeti vatrenim oružjem. Štoviše, prosvjednici su se nastavili verbalno sukobljavati s Amerikancem, pa i izazivati ga da upotrijebi oružje. Tek kada je pištolj opalio, prosvjednici i svjedoci tog tragičnog događaja shvatili su ozbiljnost prijetnji američkog odvjetnika. Pogođeni su Abdiel Díaz, koji je umro na mjestu, i Iván Rodríguez koji je preminuo po dolasku u bolnicu. Obojica su bili učitelji i članovi sindikata učitelja koji je zajedno sa sindikatom građevinskih radnika protestirao na autocesti oko rudnika bakra.

Nakon što je ubio jednoga i ranio drugog prosvjednika, Darlington je nastavio uklanjati barikade s ceste i potom se vratio u svoj automobil te odvezao sa mjesta zločina. Policija ga je ubrzo zaustavila i uhitila. Biti će saslušan pred sucem i optužen za dvostruko ubojstvo i ilegalno posjedovanje oružja. S obzirom na njegovu dob, pretpostavlja se da će kaznu izdržavati u kućnom pritvoru.

 

Prosvjedi protiv dozvole za rudarenjem bakra dotad su trajali duže od tri tjedna i za Panamu su ostavili značajne negativne posljedice. Svakoga dana kada su prosvjednici blokirali autocestu gospodarstvo je gubilo 80 milijuna dolara dnevno, a bile su zatvorene i škole. Oko 150 000 medicinskih pregleda je otkazano, kako prenosi Reuters. Trend blokiranja prometnica kao oblik protesta izaziva ogromne štete i teške posljedice po ljudske živote i gospodarstvo. Ne braneći počinjeni zločin, ovaj slučaj može biti pouka klimatskim aktivistima da nije najpametnije sjesti pred stotine bijesnih vozača i ne dozvoljavati im prolaz. Nikad se ne zna tko će se naći ispred njih.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.