Politika

Austrija podigla stupanj upozorenja na opasnost od terorizma, u Sloveniji muškarac prijetio da će se raznijeti bombom

Foto: Bundesministerium für Inneres

Od izbijanja rata Izraela i Hamasa, u glavnom gradu Austrije, u Beču, održavaju se gotovo svakodnevni propalestinski prosvjedi. Zbog toga je austrijska vlada podignula stupanj opasnosti na narančasto, odnosno četvrti stupanj od mogućih pet. Posljednji put kada je ta razina bila proglašena bilo je 2. studenog 2020. kada je u terorističkom napadu u Beču ubijeno četvero ljudi, a 22 je ozlijeđeno. Tisućama policajaca na ulicama pridružila se i vojska, a 90 pripadnika vojne policije raspoređeno je po područjima gdje žive i borave Židovi. Osnovan je i protuteroristički centar koji je smješten u Ministarstvu unutarnjih poslova s ciljem da koordinira između različitih službi, vojske i policije.

 

U austrijskom susjedstvu, u Sloveniji je uhićen 20-godišnji muškarac koji je prijetio propalestinskim prosvjednicima u Ljubljani. Policija sumnja da je planirao teroristički čin. Tko je uhićeni mladić, zasad nije poznato. U ljubljanskom domu za azilante Vič slovenski državljanin prijetio je da će se raznijeti bombom, pritom vičući „Alah je velik!“ Intervenirala je slovenska specijalna policija i brzo stavila stvar pod kontrolu. Uz Slovenca je uhićen i državljanin Maroka u alkoholiziranom stanju koji ga je dovezao ispred doma.

 

Profesor društvenih znanosti Branko Lobnikar, sa Fakulteta za sigurnosne znanosti, smatra da je slovensko društvo u stanju lažne sigurnosti i da je teroristički napad vrlo moguć s obzirom na broj ilegalnih migranata u zemlji i onih koji pristižu. S druge strane, mediji su zabrinuti zbog porasta nacionalizma i šovinizma prema migrantima, što može narušiti koheziju europskog društva. Reakcije domicilnog stanovništva na propale EU politike i nesposobnost država da štite svoje granice lijevo liberalni mediji proglašavaju velikom opasnošću. Posljedicom toga, moglo bi se dogoditi da bi u europskim državama na vlast mogle doći nacionalističke i antiimigrantske stranke s namjerom da provode zakon i potrebe vlastitih građana stave na prvo mjesto. Normalizacija se može očekivati tek kada ratovi prestanu, smatra profesor Lobnikar. Tada očito neće biti nikakvih problema s ilegalnim migrantima, asimilirat će se u slovensko društvo i biti uzorni građani kao i u ostalim dijelovima Europe.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.