Politika

Belgija nam vratila burundijske rukometaše: Hrvatska je odgovorna za njih

Foto: nestali.gov.hr

Prije nešto manje od četiri mjeseca na Svjetsko rukometno kadetsko prvenstvo stigla je mlada reprezentacija Burundija. Nedugo zatim, 9. kolovoza, prije utakmice s Bahreinom, desetorica mladića u dobi od 17 godina nestali su na zaprepaštenje organizatora i policije koja se dala u potragu. Pobjegli su iz riječkog Kampusa na Trsatu. Rukometni savez Hrvatske izrazio je žaljenje zbog incidenta, ali i napomenuo kako su Kampus čuvali policija, zaštitarske službe i redari.

 

Dvadeset dana kasnije, belgijska migracijska služba obavijestila je Ravnateljstvo policije – Upravu za granicu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske da su maloljetni rukometaši bez pratnje zatražili azil u Belgiji. Tri mjeseca kasnije, ovaj slučaj dobio je svoj epilog, barem za Belgiju. Osmorici Burundijaca nije odobren azil i po važećim propisima morali su se vratiti u Hrvatsku. Nicole de Moor, državna tajnica za azil i migracije, objasnila je kako se Burundijci šalju u Hrvatsku po europskim pravilima koja kažu da se migranti kojima se odbije zahtjev za azilom vraćaju u prvu državu članicu Europske unije i Schengena koja ih je registrirala na svom teritoriju. Dodala je i kako je njezina zemlja pod velikim pritiskom migranata i tražitelja azila te ne može preuzimati odgovornost za ljude iz drugih država, u ovom slučaju Hrvatske.

 

Rukometašima iz Burundija, bivše belgijske kolonije, izrečena je mjera protjerivanja. Šestorica su vraćena u Hrvatsku, a dvojica se nisu pojavila na aerodromu te im je ponovno naređeno da napuste zemlju. Hoće li ostati u Hrvatskoj ili se vratiti u svoju zemlju, pokazat će vrijeme i daljnje postupanje policije. Rukometno prvenstvo koje se održavalo u Rijeci, Opatiji, Varaždinu i Koprivnici je završilo i svi članovi reprezentacija koji su sudjelovali na natjecanju već su odavno u svojim zemljama.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.