Politika

Bijela kuća: Ponestaje nam novaca za Ukrajinu

Foto: Kijev/AP

Pesimistične prognoze mainstream medija za rat u Ukrajini se nastavljaju. Kako pišu „Wall Street Journal“ i „Reuters“, Bidenova administracija ostala je bez novaca za Ukrajinu. Tko je to mogao predvidjeti! Nepobjediva Ukrajina koja razvaljuje Ruse u svakom pogledu mogla bi izgubiti rat zbog nedostatka novaca i opreme, pišu strani i hrvatski mediji. Ruska vojska koja je snažno ojačala tokom gotovo dvije godine rata i otpornost ruske ekonomije na američke i europske sankcije nisu razlog ukrajinskih neuspjeha na bojištu. Razlog je novac.

 

Trenutni medijski narativ o ratu u Ukrajini jest: Ukrajina se snažno brani, nanosi teške gubitke Rusiji, ali joj treba kontinuirana pomoć u novcu i tehnici kako bi nastavila braniti Europu od ruske agresije. Prije pola godine narativ je bio: Ukrajina uskoro pokreće dugo očekivanu protuofenzivu u kojoj će do kolovoza imati „beach party“ na Krimu, presjeći Ruse kod Melitopolja i nanijeti ruskoj vojsci takve gubitke od kojih se nikada neće oporaviti. Pobjeda je neupitna jer su SAD i Europa uvijek na pravoj strani povijesti.

 

Ploču je okrenuo i glavni tajnik NATO saveza i ratni huškač Jens Stoltenberg, rekavši jučer u intervjuu njemačkom mediju ARD-u da se moramo pripremiti i na loše vijesti iz Ukrajine. Nije precizirao na što točno misli, no iz njegovih riječi nije teško iščitati da je svjestan uzaludnosti daljnjeg ratovanja protiv Rusije na račun ukrajinskih života. Ako mu je ikada bilo stalo do života Ukrajinaca. Koliko je očajan u promicanju neupitne ukrajinske pobjede govori njegova izjava da je Ukrajina nedavno ostvarila velike pobjede ispalivši krstareće rakete na ruski teritorij i rusku crnomorsku flotu, premda nije nimalo pomakla bojišnicu u svoju korist. S ovakvim vojnim umom NATO savez je u sigurnim rukama.

 

Bijela kuća upravo je uputila predsjedniku Zastupničkog doma Mikeu Johnsonu apel da će Ukrajina ostati bez novaca i opreme ako se do kraja godine ne odobri dodatno financiranje za nastavak rata, što bi dovelo do katastrofalnih posljedica na bojištu. Shalanda Young, dužnosnica Bijele kuće za proračun, u svom apelu je napisala: „Prekid dotoka američkog oružja i opreme osakatit će Ukrajinu na bojnom polju i dovesti u pitanje njene teritorijalne dobitke, te povećati mogućnost ruskih pobjeda.“ Bidenova administracija još je u listopadu od Kongresa zatražila paket od 106 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i američku južnu granicu, nastojeći tako „prošvercati“ Ukrajinu koja je postala teret republikancima čije glasačko tijelo ne podupire financiranje još jednog stranog rata. „Želim biti jasna: bez akcije iz Kongresa, do kraja godine ostat ćemo bez resursa za nabaviti još oružja i opreme za Ukrajinu i za američke vojne zalihe“, napisala je Young i dodala: „Ne postoji čarobna blagajna za financiranje trenutačnih potreba. Bez novaca smo, a uskoro ćemo ostati i bez vremena!“

 

U studenom su republikanci u Zastupničkom domu odobrili financijsku pomoć Izraelu u ratu protiv Hamasa, bez pomoći Ukrajini, poslavši time poruku Demokratima i Bidenu da je razdoblje zasipanja Ukrajine novcem i oružjem završilo.

Kakav će biti sljedeći, moguće i posljednji medijski narativ o ratu u Ukrajini? Možda: Ukrajina se branila hrabro i odlučno do kraja, pobjeda joj je za dlaku izmakla, u prvom redu zbog nacionalističkih i sebičnih politika država članica EU gdje su zavladali krajnji desničari i američke republikanske sabotaže ukrajinske obrane koja je svojom borbom štitila i američku sigurnost od nadiruće ruske agresije.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.