Politika

Biografija i ratni put Andreja Plenkovića

Foto: Screenshot, Večernji list

Najuspješniji hrvatski premijer Andrej Plenković vlada Hrvatskom već 7 godina. Stigao nam je iz Bruxellesa nakon propasti Oreškovićeve HDZ-Most vlade i donio nam blaženu političku stabilnost i sigurnost. Njegov najdraži prijatelj iz Europskog parlamenta Davor Ivo Stier, katolik i domoljub, tada poznatiji i cjenjeniji HDZ-ovac od Andreja, ponudio nam je ovog briselskog karijerista za predsjednika vlade, ne imajući sam hrabrosti zauzeti čelno mjesto HDZ-a. Na stranačkim izborima u HDZ-u Andrej je uvjerljivo pobijedio protukandidata… uglavnom, uvjerljivo je pobijedio. Došavši na vlast, pobrinuo se da iz HDZ-a ukloni sve što je državotvorno i desnije od Radimira Čačića, vratio je SDSS i Milorada Pupovca na vlast i učinio SDP besmislenom strankom pretvorivši HDZ u pravu Partiju. S koje god političke pozicije dolazili, morate priznati da mu je to sa SDP-om bio genijalan potez. Manje genijalni potezi bili su mu postavljanje nekih 74 ministra koji su kratko trajali i završili pod istragama zbog raznih afera. Međutim, ne može ga se smatrati odgovornim jer nije ništa znao. No, tko je zapravo Andrej Plenković, osim što je jamac hrvatskog blagostanja i sigurnosti? Na internetu postoji stranica s njegovim imenom i prezimenom na kojoj Andrejev biograf prati njegov politički put i državničke govore koji raspaljuju mase i pokreću hrvatski napredak.

 

Andrej je rođen 1970. u Zagrebu gdje je i odrastao. Oženjen je i ima troje djece. Otac mu vuče korijene sa Hvara, a majka iz Makarske. Andrej pak vuče samo na Bruxelles. Osnovnu školu završio je na Jordanovcu, a srednju u Obrazovnom centru za jezike. Osim hrvatskog i srpsko-hrvatskog tečno govori francuski, talijanski i engleski, a služi se i njemačkim. Osim što je vrsni državnik, Andrej je bio i vrsni i svestrani sportaš. Igrao je košarku, nogomet, tenis i vaterpolo. Najviše se bavio košarkom, igrajući u mnogim klubovima, pa i u Bruxellesu i Parizu. U to vrijeme anemija mu očito nije predstavljala nikakav problem pri bavljenju sportom. Godine 1988. Andrej je upisao Pravni fakultet u Zagrebu i diplomirao 1993. na temu „Institucije europske zajednice i proces donošenja odluka“. U svakom slučaju napredak od srednje škole kada je maturirao na temu „Sredstva masovne komunikacije“, citirajući Marxa i Kardelja. Njegov rad je i objavljen kao knjižica u izdanju „Poslovne zajednice grafičkih i srodnih organizacija udruženog rada Jugoslavije“. Partija je prepoznala Andrejev potencijal. Nama je duže trebalo.

 

U vrijeme Domovinskog rata Andrej je 1991. imao 21 godinu. Tada je postao predsjednikom Europske udruge studenata prava Zagreb. Nakon potpisivanja Sarajevskog primirja, Andrej 1992. postaje prvi predsjednik ELSA-e (European Law Students' Association) Hrvatske. Iste godine, kada se oslobađao jug Hrvatske i branila Herceg-Bosna, Andrej je završio studentsku praksu u odvjetničkoj tvrtki Stephenson Harwood u Londonu. Iduće 1993. postaje predsjednikom Međunarodnog odbora ELSA-e sa sjedištem u Bruxellesu. U ministarstvu vanjskih poslova zaposlio se 1994. kao stručni suradnik u Odjelu za europske integracije, u vrijeme kada su branitelji radili na integraciji okupiranih područja u Republiku Hrvatsku. Tada još nisu bili svjesni da se zapravo bore za Europsku uniju, Eurozonu i Schengen, što nam govori koliki je vizionar bio Andrej Plenković. Nakon završetka rata i u vrijeme mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Andrej je 1997. položio državni stručni ispit. Savjetnički ispit na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova položio je 1999., a pravosudni ispit 2002. Iste godine postao je magistar znanosti.

 

Od 2002. do 2005. Andrej je boravio u Bruxellesu kao zamjenik šefa hrvatske Misije pri Europskoj uniji. Tada se neumorno borio, kao da uopće nema anemiju, za hrvatsku kandidaturu za EU i otvaranje pristupnih pregovora. Nakon te bitke, poslan je na drugo ratište u Pariz gdje je od 2005. do 2010. bio zamjenik veleposlanika u Francuskoj. U vladi Jadranke Kosor, na poziv Gordana Jandrokovića Njonje, do prosinca 2011. obnaša dužnost državnog tajnika za europske integracije. U tom periodu Andrej je prolazio svoju „Oluju“ ostvarujući hrvatsko članstvo u Europskoj uniji. Te godine postao je i članom HDZ-a. Kao europski zastupnik 2016. dolazi na oblacima iz Bruxellesa i postaje namještenikom Europske komisije za koloniju Hrvatsku. Otada Andrej samo isporučuje i isporučuje, na radost i blagostanje cijelog hrvatskog naroda i nepalske manjine.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.