Jedina prava vjera

Biskup Schneider smjenu biskupa Stricklanda okarakterizirao kao besramnu nepravdu

Foto: Wikipedia

Američku i svjetsku katoličku javnost potresla je smjena ne samo popularnog, već i Crkvi vjernog i u katoličkoj istini nepokolebljivog biskupa teksaške biskupije Tyler Josepha Stricklanda. Milosrdni papa Franjo odlučio se na Stricklandovu smjenu zbog navodnog otkrića lošeg financijskog stanja u biskupiji kojeg je otkrila vizitacija iz Rima. Gotovo nitko u Crkvi u to ne vjeruje, što se vidi iz brojnih reakcija klera i vjernika na papin potez. Biskup Strickland aktivan je na društvenim mrežama na kojima propovijeda nauk Crkve, ukazuje na zastranjenja unutar Nje i otkriva pokušaje potkopavanja moralnog i teološkog učenja jedine prave vjere, one katoličke. U objavi na svom X profilu odbacio je smjer kojim ide papina Sinoda o sinodalnosti i to je bio pravi uzrok njegove smjene. Podrška nepravedno smijenjenom biskupu dolazi uglavnom od laika i onih američkih katoličkih medija koji se ne suzdržavaju uputiti kritiku Vatikanu kada je ona potrebna. U Stricklandovu obranu upravo je stao i kazahstanski biskup Athanasius Schneider.

 

Pomoćni biskup biskupije u Astani u Kazahstanu, Athanasius Schneider rođen je 1961. u Kirgistanu, u tadašnjem Sovjetskom Savezu, od njemačkih roditelja koji su mu nadjenuli ime Anton. Njegova obitelj preselila se u Njemačku 1973., a Anton je deset godina kasnije pristupio Kongregaciji redovničkih kanonika Svetog Križa u Austriji gdje je uzeo redovničko ime Athanasius. Za svećenika je zaređen u Brazilu 1990. godine. Doktorirao je patrologiju na Augustinianumu u Rimu gdje je i zaređen za biskupa 2006. u bazilici sv. Petra. Imenovan je biskupom Celerina i pomoćnim biskupom Karagande. Od 2011. imenovan je pomoćnim biskupom nadbiskupije u Astani u Kazahstanu. Ujedno je i predsjednik biskupske konferencije Kazahstana.

Kao i biskup Strickland, i Schneider je aktivan na društvenoj mreži X gdje je podijelio svoje priopćenje vjernicima povodom smjene teksaškog biskupa. Citirajući sv. Bazilija, biskup Schneider okarakterizirao je Stricklandovu smjenu kao crni dan za Katoličku crkvu i besramnu nepravdu prema biskupu koji je vjerno branio crkveni nauk, istinitost katoličke vjere i promovirao svetost liturgije, pogotovo u tradicionalnom latinskom obliku. Odbacio je službeni razlog njegove smjene. Današnje stanje u Crkvi usporedio je sa arijanskom herezom u 4. st. kada su se vjerni biskupi progonili zbog propovijedanja pravog nauka Crkve. Nadalje, uputio je oštru kritiku Svetoj Stolici koja ne reagira na biskupe koji javno promoviraju hereze, liturgijsko svetogrđe, rodnu ideologiju i blagoslivljanje istospolnih parova. Biskupa Stricklanda nazvao je Atanazijem Katoličke crkve u SAD-u, progonjenim ne od sekularne države, već od samoga pape.

 

Pomoćni biskup Astane na kraju je izrazio podršku svim progonjenim vjernim biskupima i onima koji će to tek biti, uputivši i poruku papi Franji: „Sveti Oče, zašto nas progoniš i zlostavljaš? Činimo ono što su i prethodne pape od nas tražili. S bratskom ljubavlju ovu žrtvu progona i izgnanstva nudimo kao molitvu za spasenje tvoje duše i na ozdravljenje Svete Rimske Crkve. Uistinu, mi smo tvoji najveći prijatelji, Sveti Oče!“

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.