Politika

Bivši glavni ukrajinski tužitelj: Ukrajina je izgubila pola milijuna vojnika

Foto: Snimka zaslona

Hrvatski i strani mediji prestali su s navijačkom retorikom po pitanju rata u Ukrajini. Medijski natpisi o ukrajinskim veličanstvenim ratnim pobjedama i ogromnim ruskim ljudskim gubitcima prestali su stizati nakon propale ukrajinske ljetne protuofenzive koja ništa nije postigla na bojištu. Gotovo godinu dana Rusi su se utvrđivali na dostignutim linijama i prepustili ukrajinskom Glavnom stožeru da sam uništi svoju vojsku besmislenim napadima na ruske položaje. Nagađanja o stotinama tisuća poginulih ukrajinskih vojnika prije nekoliko mjeseci proglašavala su se ruskom propagandom. „Jutarnji list“ i „Slobodna Dalmacija“ upravo su prenijeli vijest koju je za ukrajinski Youtube kanal „Direct“ obznanio bivši ukrajinski glavni tužitelj Jurij Lucenko. Govoreći o ukrajinskim gubitcima rekao je kako Ukrajina mjesečno gubi 30 000 vojnika, poginulih i teško ranjenih koji se više nikada neće vratiti na bojište. Ukupna brojka iznosi nevjerojatnih, ali vjerojatno istinitih pola milijuna poginulih i ranjenih. Nasuprot tome, ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da je s današnjim danom poginulo 370 000 ruskih vojnika, što naravno treba uzeti s rezervom jer je malo vjerojatno da se radi o stvarnim gubitcima. Ne treba posebno naglašavati da je ruski ljudski potencijal nemjerljivo veći od ukrajinskog.

 

Lucenko je pozvao Zelenskog i ukrajinsku vladu da obznane stvarne gubitke, bez obzira koliko će to teško pasti narodu. Potaknut medijskim natpisima i vapajem vojske za mobilizacijom dodatnih 500 000 vojnika, Lucenko je izašao u javnost s tim podatcima želeći kod svog naroda potaknuti volju za borbom, umjesto izbjegavanjem vojne obveze. Takav potez može izazvati ili defetizam ili odlučnost da se pojačaju ratni napori. Što je vjerojatnije, teško je nagađati, ali kada izgubite pola milijuna vojnika, a niste oslobodili ništa od strateške važnosti, defetizam i drastičan pad morala je izglednija opcija. „Jutarnji“ prenosi američki „ABC News“ i piše kako su liječnici iz ukrajinske traumatološke bolnice „Mečnikov“ u Dnjepropetrovsku izjavili kako je broj ranjenih porastao za 30% u samo nekoliko tjedana. Ukrajinski ranjenici novinarima su otkrili kako su Rusi na bojištu nadmoćniji u svakom pogledu, a pogotovo u dronovima samoubojicama i tehnologiji za obranu od istih.

 

Vlada u Kijevu nikada nije objavila ukrajinske žrtve, samo je govorila o ruskim gubitcima koji su uvijek nadmašivali ukrajinske. Amerikanci ruske žrtve procjenjuju na 300 do 400 tisuća poginulih, što odgovara tvrdnjama ukrajinskog ministarstva obrane. Kao što smo pisali ranije, brojka mora biti manja jer nema te države u ratu koja nije preuveličavala neprijateljske žrtve, što je i razumljivo zbog morala i održavanja volje naroda za nastavkom borbe. Na kraju, Lucenko je rekao ono što je poluzabranjeno reći u Ukrajini, a to je da niti jedan ukrajinski strateški ratni cilj nije ostvaren u poduzetim napadnim operacijama.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.