Politika

Boris Havel: Palestinsko društvo je prožeto nasiljem, zato ih nitko ne želi primiti u arapskom svijetu

Foto: Screenshot, HRT

Gostujući kod Petra Vlahova u studiju HRT-a profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i stručnjak za povijest i politiku Bliskog istoka Boris Havel govorio je o stanju u Izraelu, aktualnom sukobu Hamasa i izraelske vojske, te palestinskom društvu za koje je rekao kako je prožeto nasiljem, i to ne samo zbog postojanja i djelovanja Hamasa u pojasu Gaze.

 

Prof. Havel podsjetio je da je rat započeo najvećim pokoljem Židova u povijesti nakon Drugog svjetskog rata i holokausta. Od 1948. to je najstrašniji dan u povijesti moderne države Izrael, rekao je Havel i nastavio uz objašnjenje da tog kobnog 7. listopada nisu stradali samo Židovi, već i Arapi, beduini, stranci, tko god se zatekao na krivom mjestu u krivo vrijeme. Istaknuo je da su najstrašniji zločini i zvjerstva počinjeni nad ženama, a samo izraelsko društvo obilježeno je teškim traumama i masovnom depresijom koja je zavladala među narodom. Ovdje je spomenuo članak američkog „The New York Timesa“ koji je izašao prije nekoliko dana i prezentirao zločine i načine postupanja Hamasovih terorista prema ženama u napadu na Izrael. Ne samo što su ih silovali, oni su i napravili jednu „groznu mutilaciju njihovih tijela“, rekao je Havel.

Stradanje i silovanje žena Havel je usporedio s hrvatskim iskustvima u Domovinskom ratu i nakon bitke za Vukovar, a spomenuo je i brutalno silovanu i ubijenu Grozdanu Budak, 16-godišnju kćer Mile Budaka. Međutim, ono što je razlikovalo jugoslavenske horde, četničke zločince, pa i pripadnike Islamske države od Hamasovih terorista jest to što oni svoje zločine nisu snimali i njima se javno hvalili na društvenim mrežama, pojasnio je Havel. Novinar Vlahov kratko se nadovezao s mišlju kako se nakon toga ne treba čuditi reakciji Izraelaca.

 

Zatim, Vlahov je postavio pitanje Havelu vezano za stradanje civila i Hamasov način ratovanja u kojemu civili igraju ulogu živog štita za teroriste koje je nazvao i kukavicama. Havel je iznio podatak kako između 50 i 75 posto civilnih zgrada i lokacija u pojasu Gaze sadrži uskladišteno ili aktivno oružje kojim se gađa teritorij Izraela. Riječ je o bolnicama, vrtićima, školama, džamijama i ostalim objektima koji su uvijek u gusto naseljenim područjima. Na tim mjestima nalaze se i ulazi u podzemne tunele, dodao je Havel. Sve to pokazuje „da je palestinsko stanovništvo, ne samo Hamas, prožeto nasiljem i željom za ubijanjem i progonom Židova, i ne samo Židova“. Zatim, nadovezujući se na prethodnu izjavu, Havel je istaknuo kako su Palestinci već ranije prognani s prostora Bliskog istoka, iz Jordana, Libanona, Kuvajta, a prognali bi ih i iz Mordora kada bi tamo došli, dodao je Havel naglasivši time koliko su Palestinci kao društvo nepoželjni i unutar vlastite vjerske i narodne zajednice Arapa. Objasnio je i kako Egipat ne želi primiti palestinske izbjeglice jer su već imali negativnih povijesnih iskustava s njima i ne želi ih niti privremeno prihvatiti na Sinaju. „Radi se o jednoj izuzetno opasnoj, letalnoj i nasilnoj populaciji“, rekao je Havel, ali i objasnio da se može razgovarati o tome kako je do toga došlo, ne prejudicirajući time da među Palestincima nema niti jednog dobrog čovjeka.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.