Politika

Britanski sud naložio smrt bebe unatoč ponudi Italije da je liječi

Foto: Jacopo Coghe, X

Osmomjesečna djevojčica Indi Gregory mora umrijeti jer ne postoji nikakva nada za njezino izlječenje, smatra britanski sud. Produžavanje njezina života na aparatima u bolnici u Nottinghamu samo produljuje njezinu bol i patnju, smatraju liječnici koji su odluku o okončanju života bolesne bebe poslali na sud nakon sukoba s roditeljima. Mala Indi boluje od rijetke mitohondrijske bolesti zbog koje njezine stanice nisu u mogućnosti proizvesti dovoljno energije za normalan rad tijela. Bolest je uzrokovala i progresivno oštećenje mozga.

 

U srijedu 8. studenog sudac Robert Peel naložio je da se beba Indi odvoji od aparata koji ju održava na životu. Roditelji su namjeravali dijete odvesti kod kuće i pričekati smrt, s čime se sudac nije složio, naloživši da se to mora dogoditi u bolnici gdje je to „sigurnije i kvalitetnije za bebu“. Odluka o smrti u 14 sati 9. studenog ipak nije provedena. Roditelji djevojčice više su puta apelirali na sud da se dozvoli transfer u vatikansku pedijatrijsku bolnicu Babino Gesu u Rimu uz punu podršku talijanske vlade na čelu s Giorgijom Meloni. Premijerka Italije obećala je roditeljima da će vlada snositi sve troškove liječenje, a na posebnoj sjednici djetetu je dano i talijansko državljanstvo. Sudac Peel odbija prepustiti brigu talijanskim vlastima i inzistira da se djetetu isključe aparati kako bi moglo umrijeti. Na mogućnost liječenja u vatikanskoj bolnici, sudac je izjavio kako ne postoje nikakvi dokazi da bi eksperimentalno liječenje poboljšalo djetetovo stanje.

Na britanski sud apelirao je i talijanski liječnik dr. Antonio Perno, tražeći da se briga nad djetetom povjeri njemu. Dan kasnije, premijerka Meloni pisala je državnom tajniku Ujedinjenog Kraljevstva. Sud je odbacio talijanske zahtjeve smatrajući da nisu u duhu Haške konvencije iz 1996. godine. Roditelje Claire i Deana sudac Višeg žalbenog suda Peter Jackson optužio je za „podle taktike“ ne bi li spriječili odluku nižeg suda o prekidu života njihove kćeri. Razumljivo, roditelji su ogorčeni i ljuti na ovakve izjave suda i pitaju se zašto sud ne dozvoljava liječenje u Rimu ako ta opcija postoji, i to na trošak talijanske države.

 

Ovo nije prvi takav slučaj između Ujedinjenog Kraljevstva i Italije. Vatikanska dječja bolnica i ranije je izražavala želju za liječenjem djece koja su proglašena neizlječivom u Velikoj Britaniji. Charlie Guard (2017.) i Alfie Evans (2018.) također nisu smjeli otputovati u Italiju prema nalogu suda. Umrli su nedugo nakon što su isključeni s aparata koji su ih održavali na životu. Katolički biskupi Engleske stali su uz roditelje naglasivši da imaju pravo učiniti sve što je u njihovoj moći da pokušaju spasiti život svoje kćeri, unatoč slabim izgledima. Tek kada se iscrpi svaka mogućnost izlječenja, djetetu se mora pružiti odgovarajuća palijativna skrb. Govoreći o odluci suda napomenuli su da je pogrešno donositi odluke s ciljem što bržeg okončanja života. Smrt mora nastupiti prirodno uz najbolju moguću njegu, rekli su biskupi.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.