Politika

CNN-ov komentator, katolički svećenik Beck Isusa nazvao „palestinskim“ Židovom

Foto: Screenshot, CNN

Sinonim za „fake news“ u SAD-u, ekstremno lijeva medijska kuća CNN ugostila je povodom blagdana Božića svog stalnog komentatora za crkvena pitanja – svećenika Edwarda Becka. Katolički svećenik plaćen od CNN da govori o religioznim pitanjima, papi i sličnim temama izjavio je za Isusa Krista da je bio „palestinski“ Židov koji se rodio u „okupiranoj“ zemlji. Želeći se svidjeti mainstream medijima od kojih prima novac, velečasni Beck povukao je paralelu koja ne odgovara povijesnoj istini. Pročitajmo što je točno rekao: „Mislim da je poruka Božića ta da Bog ulazi u svijet sa nama i da mi nismo sami. Ono što me zapanjuje jest to što je priča o Božiću priča o palestinskom Židovu – koliko često vidite te dvije riječi zajedno? Palestinski Židov rođen u vrijeme kada je njegova zemlja okupirana, zar ne? Ne mogu pronaći niti mjesto gdje bi Marija rodila, beskućnici su i eventualno moraju bježati kao izbjeglice, i to u Egipat!“ Još samo nedostaje to da je Isusa nazvao muslimanom.

 

Sličnu izjavu koja nije utemeljena na povijesnim činjenicama na X-u je objavio i lijevi američki politički komentator Cenk Uygur, osnivač medijske kuće „The Young Turks“: „S obzirom da je Isus iz Betlehema, to znači da je tehnički Palestinac.“ Reakcije na ove izjave bile su očekivane, s obzirom na to koliko su promašene i pokazuju grubo nepoznavanje povijesti. Katolički svećenik i američki Turčin nisu usamljeni u takvim komentarima. Mnoge javne osobe i političari, neupućeni u elementarnu osnovnoškolsku povijest, tijekom ova nepuna tri mjeseca blamirali su se u medijima pokazujući svoje neznanje. Tragikomično je slušati i gledati kako netko ne razumije da islama nije bilo prije 2000 godina i da povijest Židova i Izraelaca nije počela 1948. godine.

 

Umjesto reakcija iz medija i sa društvenih mreža, prenijet ćemo riječi prof. Borisa Havela sa Fakulteta političkih znanosti, stručnjaka za povijest židovstva i Bliskog istoka. Više puta nastupao je u medijima od početka rata u Izraelu, te je gostovao na nekoliko podcasta na Youtubeu. Dakle, ime Palestina nastalo je 135. godine poslije Krista, kada je car Hadrijan u inat Židovima koji su se pobunili promijenio ime države, odnosno okupiranog teritorija i tadašnjeg dijela Rimskog Carstva. Umjesto imena Judeja, to područje se od 2. stoljeća naziva Palestinom. Treba li napominjati da tada islama nije bilo? Nadalje, prema Bibliji, koja je između ostalog i povijesni izvor za proučavanje starog vijeka, Židovi se kao narod spominju još dalekih 20 stoljeća prije Krista. Havel napominje i da na tom području državnost imaju još Egipat i Perzija, a današnje države Jordan, Sirija, Irak i Libanon nikada nisu bile države, već su stvorene kao produkt uprave Britanskog carstva na tom području.

Nakon kolapsa Osmanskog Carstva i još za vrijeme trajanja Prvog svjetskog rata, područje današnjeg Izraela i onoga što Arapi nazivaju Palestinom 1917. potpada pod vlast Britanaca. Ranije, tijekom 19. stoljeća, potaknuti brojnim progonima u Europi, Židovi se počinju naseljavati i kupovati zemlju na prostoru današnje države Izrael, odnosno povijesne Judeje i Samarije. Da zaključimo, Palestinci kao nacija nisu nikada postojali, sve do 1960-ih kada se Arapi sa tog područja počinju tako nazivati i tražiti formiranje države Palestine.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.