Jedina prava vjera

Crkva na kršćansko-budističkom susretu: Buda i Isus Krist su Veliki Iscjelitelji

Foto: Vatican Media Divisione Foto

U tajlandskom glavnom gradu Bangkoku od 13. do 16. studenog održao se neobičan susret između predstavnika Katoličke crkve i budista. Dikasterij za međureligijski dijalog na službenim medijskim stranicama Svete Stolice objavio je sažetak i izvještaj sa sedmog po redu kršćansko-budističkog sastanka.

U organizaciji Tajlandske biskupske konferencije, Dikasterija i raznih budističkih skupina na Sveučilištu u Mahachulalongkornrajavidyalayi razgovaralo se na temu „Karuna i Agape u dijalogu za obnovu ranjenog čovječanstva i Zemlje“. Riječ „karuna“ označava milosrđe na budistički način. Oko 150 kršćana i budista iz mnogih azijskih zemalja, Ujedinjenog Kraljevstva i Vatikana sudjelovalo je na skupu, dok su hinduisti, muslimani i sikhi uputili svoje pozdrave na početku kolokvija.

 

Okupljeni su se složili da živimo u izazovnim vremenima i svijetu koji se brzo mijenja, ali ne smijemo očajavati. I kršćani i budisti moraju se držati svojih religijskih tradicija kako bi odgovorili na izazove svijeta. A sada slijedi skandalozna rečenica koja se našla u dokumentu vatikanskog Dikasterija za međureligijski dijalog Svete Crkve Katoličke: „Mi budisti i mi kršćani vidimo Budu i Isusa Krista kao Velike Iscjelitelje.“ Da je Mojsije danas živ i da je bio prisutan na tom kolokviju, ponovio bi razbijanje ploča Deset zapovijedi nakon što je Židove ulovio u idolopoklonstvu zlatnom teletu. Buda i Isus Krist veliki iscjelitelji?! Ovaj prvi je bio grješan čovjek i osnivač lažne religije koji je ujedno i mrtav, a drugi je živi Bog uskrsnuo od mrtvih i Zaručnik Katoličke Crkve, jedine prave Crkve izvan koje nema spasenja. Na ovom za Crkvu sramotnom skupu Isusa i Budu promatralo se kao jednako vrijedne učitelje koji su svaki u svojoj religiji prepoznavali narav ljudskog srca i uzroke patnje. „Budisti i kršćani, nadahnuti svojim tisućljetnim respektabilnim duhovnim učenjima, naučili su živjeti u svijetu ispunjenim patnjom“. Sve je to isto, ako pitate Dikasterij za međureligijski dijalog. Buda ili Isus Krist, što god vam paše.

 

Što su katolici odlučili na skupu s budistima? Jedno sigurno nisu, a to je evangelizacija i širenje nauka Katoličke crkve. Umjesto toga, odlučili su biti jedna velika zajednička ljudska obitelj koja međusobno komunicira, štiti planet, surađuje i razmjenjuje antičke mudrosti i promišljanja iz svih religija. Nakon što su katolici na kršćansko-budističkom skupu izjednačili Budu i Isusa Krista, na istu razinu stavili su molitvu Trojedinom Bogu i budističku meditaciju: „Vjerujemo da molitva i meditacija mogu promijeniti stvari na bolje, pročistiti naše umove i srca; potaknuti ljubaznost, milosrđe i oprost tamo gdje su osveta i mržnja, stvarajući duh poštovanja i brige za druge i za Zemlju. Moramo razbuditi duhovnu energiju kod naših sljedbenika“. Može li skandaloznije od ovoga?

Nakon što su razgovarali o svemu i svačemu, a najmanje od poslanju Crkve, budisti i katolici dogovorili su se da će plodove ovog sastanka implementirati u svojim sredinama. Sljedeći put će se sastati 2025. godine.

Dikasterij za međureligijski dijalog uopće ne bi trebao postojati u ovoj formi u kojoj danas postoji. I sam naziv dikasterija je problematičan ako se dijalog ne odnosi na evangelizaciju i Isusove riječi, odnosno zapovijed: „Pođite, dakle, i učinite sve narode mojim učenicima krsteći ih u ime Oca, i Sina, i Duha Svetoga.“ U suprotnom, Dikasterij za međureligijski dijalog trebao bi se zvati „Dikasterij za religijski relativizam“. Upravo tome smo svjedočili u Bangkoku.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.