Politika

David Cameron: Rat u Ukrajini je investicija za američku sigurnost, a niti jedan Amerikanac nije poginuo

Foto: David Cameron, X

Američki posrednički rat u Ukrajini izazvan pokušajem priključenja Ukrajine NATO savezu neprekidno traje već više od dvije godine, a sudeći po stanju na bojištu i očitom podcjenjivanju ekonomske i vojne snage Rusije, Ukrajina će izgubiti rat, dobar dio teritorija na istoku i poluotok Krim nikada više neće biti dijelom zemlje koju je Zapad žrtvovao za oslabljivanje Rusije i za svoje geopolitičke igre u kojima jedan narod gine za bogatstvo vojne industrije i korporacija u SAD-u. Milijuni Ukrajinaca pobjegli su iz zemlje, poginulo je ili teško ranjeno više od pola milijuna ukrajinskih vojnika, a moral stanovništva je na vrlo niskoj razini. Sama država kao takva gotovo i da ne postoji; državna birokracija, obrana i sama struktura države ovisi isključivo o američkom i EU novcu koji će kad-tad prestati stizati i tako uzrokovati kolaps vojske i državnog aparata.

Suprotno očekivanjima, Putin nije umro, narod ga nije smijenio, a sama Rusija nije kolabirala zbog zapadnih sankcija, već je svoje gospodarstvo, naftu i plin usmjerila prema Aziji, a dobar dio energenata i dalje pristiže u Europu posredničkim kanalima. Ukrajina iz dana u dan gubi svoj ionako slabi vojni potencijal, u prvom redu onaj ljudski, dok u isto vrijeme Rusi gomilaju i svakodnevno jačaju svoje snage i ratom iscrpljivanja postepeno uništavaju ukrajinsku vojsku i komadaju djelić po djelić teritorija. Prošle godine Ukrajina je unatoč silnoj vojnoj i financijskoj pomoći sa Zapada demonstrirala kako je pobjeda na bojnom polju protiv Rusije gotovo pa nemoguća. U tri mjeseca neprekidne ukrajinske protuofenzive ništa značajno nije postignuto, nikakav strateški cilj nije ostvaren, a vojska je izgubila desetine tisuća vojnika za par oslobođenih sela koja su nestala kao posljedica teških borbi. Međutim, iako Ukrajina ne može dobiti rat i istjerati Ruse s okupiranih područja, Washington i Bruxelles i nadalje inzistiraju da se Kijev bori do posljednjeg Ukrajinca jer će u protivnom Putin zauzeti čitavu Europu. S jedne strane slušamo kako je Rusija nesposobna, slaba i desetkovana u Ukrajini, a s druge, ako predsjednik Zelenski sjedne za stol s Putinom i prepusti mu okupirani teritorij, Rusija će pregaziti Europu i stići do Amsterdama i Pariza. Europski čelnici i ministri obrane sve češće šire paniku i strah u svojim narodima plašeći ljude sveopćom ruskom invazijom Europe, iako Rusija u tome nema nikakvih interesa. Očito je da su svjesni kako je Ukrajina izgubila rat, pitanje je samo koliko će još teritorija Rusija zauzeti i pripojiti sebi. Umjesto da Zapad prizna pogrešku i spasi što se od Ukrajine spasiti da, europski i američki čelnici žele slati svoje vojske u Ukrajinu što će nesumnjivo izazvati direktan sukob ruske i američke vojske, odnosno Treći svjetski rat. A za što? Ukrajinsko članstvo u NATO-u i rusko-ukrajinsku granicu? Je li to vrijedno mogućeg nuklearnog rata i milijuna mrtvih u Europi i svijetu?

 

Veliku ulogu u produženju rata i opstrukciji dogovora i mira u Ukrajini odigrala je Velika Britanija i njezin bivši premijer Boris Johnson koji je predsjedniku Zelenskom naložio da odustane od pregovora koji su se vodili u Istanbulu u ožujku 2022. godine. U ime Washingtona i Bidenove administracije, Johnson je Kijevu obećao neprekidnu i bezuvjetnu vojnu i financijsku pomoć u ubijanju Rusa. Zelenski je na to pristao i postao heroj medija i Zapada, uvjeren kako je postao Churchillom 21. stoljeća, kako su mu mediji i tepali. S odmakom vremena, kako to često biva, narodi Europe i Amerikanci počeli su shvaćati da se ne radi o crno-bijeloj borbi za slobodu nasuprot tiraninu koji želi pokoriti svijet. Ispada da su političari u sprezi s medijima lagali, nevjerojatno, zar ne?

U prilog ovome o čemu smo dosad pisali govori i izjava bivšeg premijera i sadašnjeg ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Davida Camerona koji je javno i nedvosmisleno rekao ono što govore takozvani ruski tajni agenti na društvenim mrežama i razni „putinofili“ i „rusofili“ svake vrste na Zapadu, odnosno zdravorazumski ljudi koji žele prestanak rata i stradanje Ukrajinaca koji se i više nego očito koriste kao topovsko meso za američke i NATO snove o mrtvim Rusima. Glenn Diesen, norveški politolog, profesor i autor, prozvan i za „širenje ruske propagande“, objavio je poluminutni video na svom X profilu u kojem Cameron u vezi s ratom u Ukrajini govori sljedeće: „Ja bih rekao da je ovo izrazito dobro potrošen novac za SAD i ostale. Za možda pet do deset posto proračuna za obranu gotovo polovica ruske vojske je uništena, a niti jedan američki život nije izgubljen. Ovo je investicija za američku sigurnost, rekao bih“.

 

Na tragu te izjave je i ona američkog senatora Lindseyja Grahama prilikom posjeta Kijevu u svibnju 2023. godine: „Rusi umiru, najbolje potrošen novac ikad!“. Što je zajedničko i Cameronu i Grahamu? Rusi umiru, a Britanci i Amerikanci su živi! No, što još primjećujete? Umire li još tko? Tko je platio s pola milijuna života američki posrednički rat u Ukrajini? Čija je država desetkovana i praktički uništena zbog stranih interesa i antiruskog vojnog saveza koji godinama provocira Rusiju i smješta joj svoje raketne sustave na granice? Koliko ih još mora umrijeti prije nego se SAD i Velika Britanija zadovolje s brojem mrtvih Rusa? Sve je izglednije da će s vlasti prije otići Volodimir Zelenski nego Vladimir Putin. Kada novac presuši i NATO shvati da je Rusija izrazito ozbiljna po pitanju svoje nacionalne sigurnosti, ostvarit će se ona američkog pukovnika Douglasa Macgregora: „Kada zagusti, mi Amerikanci i Britanci samo odletimo ili otplovimo“.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.