Politika

Dmitrij Medvedev na platformi X o NATO-u, Ukrajini, Izraelu i Joeu Bidenu

Foto: Snimka zaslona, X

Bivši predsjednik Rusije (2008.-2012.) i sadašnji zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije, Dmitrij Medvedev na platformi X iznosi rusko viđenje rata u Ukrajini i aktualnih događanja u Europi i svijetu. Njegove objave prenosimo s ciljem predstavljanja ruske perspektive koju u mainstream medijima ne vidimo, a svakako nam može biti zanimljiva i učiniti nas otpornijima na svakodnevnu propagandu koju slušamo i čitamo.

 

Krajem rujna, Medvedev je izrazio svoje gađenje prema premijeru Kanade Justinu Trudeau, nazvavši ga degenerikom, i prema kanadskom parlamentom koji je ugostio i pljeskao ukrajinskom veteranu SS-a Yaroslavu Hunki (98) koji se borio protiv Rusa na strani nacista u Drugom svjetskom ratu. Spominjući tenkove Abrams i sustav za dalekometne projektile ATACMS, Medvedev je upozorio da se sve snažnijim naoružavanjem Ukrajine Rusiju tjera u kut i izravan sukob s NATO-om koji bi za čovječanstvo mogao završiti tragičnije nego li Drugi svjetski rat.

 

U objavi od 1. listopada, Medvedev je upozorio britanskog državnog tajnika za obranu da će premještaj britanskih vojnika za obuku u Ukrajinu za Rusiju predstavljati legitimni vojni cilj.  Zaprijetio je i članici Njemačkog odbora za obranu da će slanje dalekometnih projektila Ukrajini za gađanje ciljeva duboko na ruskom teritoriju pretvoriti njemačke tvornice koje proizvode to oružje u vojni cilj, prema međunarodnom ratnom pravu. Ljude u NATO-u koji promiču takve poteze Medvedev naziva idiotima i optužuje ih da žele izazvati svjetski rat.

 

Kako su paketi sankcija EU naštetili Rusiji, Medvedev je pokazao objavivši podatak njemačke vlade kako će ekonomija Njemačke pasti za 0,4%, a Rusije rasti za 2,8%. Čestitke Scholzu i društvu, dodaje Medvedev.

 

Nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael, Medvedev je prozvao SAD da se kao ključni igrač na Bliskom istoku pozabavi palestinsko-izraelskim odnosima i održavanju mira, umjesto da se miješa u odnose Rusa i Ukrajinaca, dva bliska naroda, aktivno pomažući pronacistički režim predsjednika Zelenskog u Kijevu. Medvedev se pita zašto SAD inicira ratove po cijelom svijetu i što ga može spriječiti u tome? Možda građanski rat na američkom teritoriju, pita se Medvedev. Referirajući se na zapadno naoružanje, Medvedev sugerira da je oružje Hamasu možda pristiglo iz Ukrajine. Dodao je da će se na crnom tržištu oružja uskoro naći i tenkovi, projektili, pa i zrakoplovi iz korupcijom premrežene Ukrajine.

 

U posljednjoj objavi na X-u u trenutku pisanja ovog članka, Medvedev se narugao trenutnom američkom predsjedniku Joeu Bidenu koji je najavio da će u sljedećem mandatu ujediniti Europu i srušiti Putina kako više nikada ne bi mogao napasti nekog od susjeda. Ništa se od toga neće dogoditi, smatra Medvedev, između ostalog i zato što je Biden dementan i vjerojatno se ne sjeća što je rekao. Ovdje se s Medvedevom mogu složiti i oni s Istoka i sa Zapada, a to je činjenica da Biden zbog svoje starosti i znakova demencije očito nije u stanju biti lider slobodnog svijeta.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.