Jedina prava vjera

Dobri papa Franjo uklonio biskupa zbog „katoličkog konzervativizma“

Foto: Kirby Lee - USA Today Sports via Reuters

Nije tajna kako je papa Franjo vrlo oštar prema crkvenoj tradiciji i tzv. „konzervativnim“ katolicima, uključujući i kler i laike. S jedne strane, svijetu se prezentira kao ponizni pastir koji odbija nositi zlato, migrantima pere noge i piše o Crkvi milosrđa i blagosti. Mediji ga obožavaju i u njemu vide velikog reformatora koji će konačno modernizirati Crkvu i riješiti je nazadnih ideja prošlosti. Papine izjave unazad deset godina pontifikata izazivale su zbunjenost i uznemirenost među vjernicima, a glavobolje vatikanskim glasnogovornicima koji su se preznojavali pišući i objašnjavajući što je papa mislio kada je nešto rekao. Najpoznatija njegova izjava za medije u zrakoplovu bila je o tome: „Tko sam ja da im sudim?“, govoreći o homoseksualcima, bez dodatnog pojašnjenja i naglašavanja službenog stava Crkve po tom pitanju. U Crkvu sv. Petra donio je idol „Majke Zemlje“ u liku Pachamame iz Amazonije. Fokus svojeg pontifikata stavio je na klimatske promjene, migracije i socijalna pitanja. Pokrenuo je Sinodu o sinodalnosti u kojoj se nalaze laici, pripadnici drugih religija, pa i ateisti. Raspravlja se o samom učenju Crkve po pitanju seksualnosti i morala, ređenju žena, načinu donošenja odluka demokratskim putem i slično. Više nego očit je i Franjin prijezir prema tradicionalnoj latinskoj misi koju je njegov prethodnik Benedikt XVI. vratio svećenicima i vjernicima koji joj žele prisustvovati. Prije nego što je Benedikt izdahnuo, Franjo je poništio njegovu odluku i uveo restrikcije posložene tako da u konačnici uklone latinsku misu iz prakse unutar Katoličke crkve. Iz hrvatske perspektive, činjenica da Franjo godinama odbija potvrditi već odavno završen proces kanonizacije bl. Alojzija Stepinca dovoljno nam govori o njegovom pontifikatu.

 

Danas je u SAD-u snažno odjeknula vijest o smjeni popularnog i nadasve Katoličkoj crkvi odanog biskupa i pastira biskupije Tyler u Teksasu Josepha Stricklanda. Američka biskupska konferencija izdala je kratko priopćenje da biskup Strickland više nije na čelu svoje biskupije. Niti Vatikan niti Američka biskupska konferencija nisu naveli razlog smjene. Na njegovo mjesto privremeno je do imenovanja novog biskupa postavljen biskup Joe Vásquez iz Austina (Teksas). Praksa razrješenja biskupa od strane pape vrlo je rijedak događaj. Obično biskupi koji su u neslaganju s papom sami podnose ostavke ili se umirovljuju s navršenih 75 godina života. Biskup Strickland ima 65 godina. U ovom slučaju papa Franjo je zatražio ostavku biskupa Stricklanda zbog navodnih nepravilnosti u financijama biskupije. Biskup ostavku nije ponudio i papa ga je osobno razriješio, što izrazito drastičan potez rimskog biskupa. Što je uistinu razlog smjene? Katolički, pa i svjetovni mediji navode Stricklandovu kritiku Sinode o sinodalnosti na kojoj se otvaraju pitanja usmjerena na potkopavanje i rušenje nauka Crkve. Biskup Strickland aktivan je na X-u i tamo redovito iznosi jasna i nedvosmislena učenja Katoličke crkve. Stekao je veliku popularnost i izvan svoje biskupije te postao jedno od zaštitnih lica branitelja katoličke tradicije i nauka. Dobar dio američke katoličke javnosti upoznalo je biskupa Stricklanda kada je došao na prosvjed katolika protiv blasfemičnih transvestita koji su se izrugivali iz časnih sestara na utakmici američkog bejzbola u Los Angelesu.

 

Američki katolički medij „Church Militant“ preko svojih izvora unutar Crkve prenosi kako je pravi razlog smjene „javni skandal uzrokovan biskupovim komentarima o potezima pape Franje i njegovoj Sinodi“. Početkom rujna ove godine o mogućnosti podnošenja svoje ostavke biskup Strickland je rekao kako ne može podnijeti ostavku i ostaviti svoje vjernike koje mu je povjerio papa Benedikt XVI. jer je kao nasljednik apostola dužan voditi računa o njihovom duhovnom rastu i spasenju duše. Ostavio je samo jednu opciju, a to je da ga sam papa smijeni. Dobri papa Franjo je to i učinio.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.