Politika

Europska komisija u borbi protiv mržnje opet napada Muska i X

Foto: DogeDesigner, X

Glasnogovornik bogova iz Europske komisije Johannes Bahrke medijima je priopćio stav Komisije da je društvena mreža X Elona Muska žarište mržnje i dezinformacija i stoga: „Glavna uprava za komunikaciju preporučila je svim službama Komisije da privremeno obustave oglašavanja na ovoj platformi do daljnjega.“ Rekao je i kako su ustanovili „alarmantno povećanje dezinformacija i govora mržnje na više društvenih mreža posljednjih tjedana, a to se odnosi i na X“. Suspenzija se odnosi samo na oglašavanje, pojašnjava Bahrke. Komisija će nastaviti koristiti X kao sredstvo komunikacije s građanima Europske unije.

 

Mržnjometar i dezinformatometar Europske komisije morat će se servisirati zbog pregrijavanja, a Musk će se morati prilagoditi „Aktu o digitalnim uslugama“ Europske komisije. Istragu protiv popularnog milijardera diktatorska Komisija otvorila je još prošlog mjeseca i zaprijetila oštrim novčanim kaznama ukoliko se Musk ne pribere i ne započne s masovnom cenzurom i potpunim uništenjem slobode misli i govora na bivšem Twitteru. Ovoga puta Muskov X optužen je za dopuštanje širenja dezinformacija Hamasa o izraelsko-palestinskom ratu. Tik Tok i Meta (Facebook, Instagram i Watsapp) dobili su samo upozorenje.

Povjerenik i jedan od bogova Europske komisije Thierry Breton izjavio je da je njegov Zakon o digitalnim uslugama zamišljen kao brana slobode izražavanja i demokratskih vrijednosti. Neizabrani karijerni političar iz EU, na poziciji moći, nanjušio je novac od multimilijardera, ali mi ćemo vjerovati njegovoj izjavi da to radi u našu korist i za naše slobode.

 

Izvršna direktorica X-a Linda Yaccarino Europskoj komisiji pokušala je objasniti da se kompanija aktivno bavi uklanjanjem propagandnog sadržaja Hamasa. Europska komisija je toga svjesna, ali Muskova ljubav prema Prvom amandmanu američkog ustava za europske birokrate predstavlja ozbiljan problem. Na svom X profilu Musk redovito objavljuje postove u kojima izražava svoje bezuvjetno zalaganje za slobodu govora i zaštitu istog na platformi koju je kupio za 44 milijarde dolara. Ovih dana Musk je najavio i pokretanje tužbe protiv ekstremno lijeve aktivističke medijske organizacije „Media Matters“ koja koristi svoju moć i utjecaj kako bi se ideološki obračunavala sa svojim protivnicima. Objavu je naslovio: „Stand with X to protect free speech“.

 

Svi napadi na Muska motivirani su isključivo ideološkim ciljevima onih koji ne mogu podnijeti različita mišljenja. Pitanje Hamasove propagande na X-u samo je smokvin list kojim se prikriva nezadovoljstvo europskih i svjetskih moćnika u politici i medijima što ne mogu kontrolirati sve velike društvene mreže i sadržaj na njima. I sam Musk je objavio na X-u kako je primijetio da se ista pravila ne primjenjuju na Metu i Tik Tok, odnosno da se njegovu platformu žestoko ucjenjuje s visokim novčanim kaznama, dok ostali prolaze sa dobronamjernim upozorenjem. Čiju bi ste vi stranu zauzeli? Europske komisije koja čini sve što može za našu korist i naše slobode ili Elona Muska koji je potrošio 44 milijarde dolara kako bi dopustio širenje lažnih vijesti i dezinformacija na bivšem Twitteru?

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.