Politika

Europski birokrati boje se muslimanske reakcije na potporu Izraelu Ursule Von der Leyen

Foto: EPA/Stephanie Lecocq

Više od 850 marljivih zaposlenika uzvišene Europske komisije i Europske unije uputilo je predsjednici Komisije Ursuli Von der Leyen pismo kojim izražavaju zabrinutost zbog njezine potpore Izraelu u ratu s Hamasom. Zanimljivo, kada je izbio rat u Ukrajini, nije bilo nikakve zabrinutosti za opći europski ili svjetski rat, zazivalo se NATO intervenciju i svi su bili spremni napiti se ruske krvi. Što je drugačije s ratom Izraela i Hamasa? U Europi živi mnogo muslimana kojih se EU birokrati boje. Kakvi rasisti! Zašto su zabrinuti za reakciju pripadnika religije mira u Europi?

 

U pismu na tri stranice zaposlenici objašnjavaju razloge zašto su reagirali. Smatraju da je opasno svrstavati se na jednu stranu u sukobu, onu izraelsku, zbog mogućeg bijesa arapskog svijeta i uzornih građana muslimana u EU. Stav Ursule jednak je onome američkog predsjednika Joea Bidena, što povlači pitanje zašto EU i SAD imaju iste vanjskopolitičke poglede? Izgleda da su birokrati otkrili toplu vodu zaključivši da je SAD stariji brat Europskoj uniji. „EU riskira gubitak kredibiliteta“, pišu birokrati, ne znajući da ga EU ne posjeduje već duže vrijeme. Nadalje, zalažu se za prekid vatre i zaštitu civila, u skladu s europskim i internacionalnim humanitarnim vrijednostima. Osuđuju napad Hamasa od 7. listopada, ali i napade Izraelskih obrambenih snaga na vojne ciljeve u Gazi gdje pogiba velik broj civila. Izrael, demokracija zapadnog tipa i Hamas, teroristička organizacija koja je masakrirala 1400 izraelskih civila, i sada se skriva iza vlastitih, jednako su odgovorne i jednako brutalne strane u sukobu, smatraju ispijači kava u Bruxellesu. Izrael je odgovorio nesrazmjerno u odnosu na ubijenih 1400 civila u Izraelu, smatraju europski stratezi. Što je srazmjeran vojni odgovor, osim uništenje terorističke organizacije koja želi izbrisati Izrael sa karte i pobiti sve Židove u Judeji?

 

EU birokrati zabrinuti su za reakcije muslimanskog svijeta na, kako kažu, neuspjeh Zapada da osudi izraelske zračne napade na civile u Gazi. Problem je kod ove izjave taj što birokrati ne razumiju, ili zatvaraju oči, da se Hamas skriva iza civila i zabranjuje im napuštanje teritorija pod udarom izraelskih snaga, unatoč naporima Izraelaca koji ih upozoravaju prije udara i apeliraju da napuste područja gdje je utvrđen Hamas. Pokušaj izjednačavanja Izraela i Hamasa od strane EU birokrata znak je slabosti i straha pred ilegalnim migrantima muslimanima, i onim legalnim, koji žive i ne rade u Europskoj uniji, te ne dijele vrijednosti prosječnog uhljeba u zgradi Europske komisije.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.