Politika

Glavni tajnik UN-a viče s Himalaje, a nitko ga ne sluša

Foto: Antonio Guterres, X

Pored ratova u Ukrajini i Izraelu, ne zaboravite na klimatske promjene koje su tu i spremne su vas sve pobiti ako političarima uskoro ne date novac kako bi popravili vrijeme, odnosno ograničili rast svjetske temperature. Sve iznad 1,5 °C znači smrt. Na to nas podsjeća glavni tajnik UN-a Antonio Guterres koji je otišao u Himalaje snimiti reklamu za globalno zatopljenje. „Ovdje sam u Himalajama gdje se tope ledenjaci rekordnom brzinom, kao na Grenlandu i Antarktici. Razina mora raste. Ovdje vidimo poplave, vidimo lavine, vidimo zajednice koje dramatično trpe. Moramo zaustaviti ovo ludilo! Moramo se pobrinuti da ograničimo rast temperature do 1,5 °C. Ledenjaci se povlače, ali se mi ne možemo povući. Moramo ići naprijed s klimatskom akcijom!“ Ovakav vatreni i inspirativni govor zadnji put je održao Winston Churchill kada je govorio o borbi na plažama, ulicama i krovovima protiv nacista. Kao i Churchill, neće se ni Antonio nikad predati u borbi protiv klimatskih promjena. U objavi na platformi X Antonio kaže da se svojim očima uvjerio u klimatsku krizu. Koliko vam još  dokaza treba kako biste povjerovali?

 

Američki predsjednik Joe Biden nam je rekao da smo gotovi, prije nego što je zaboravio kako se silazi s pozornice; sv. Greta od klimatske pravde žrtvovala je svoje djetinjstvo štrajkajući za planet; Leonardo DiCaprio, kada se ne vozi na jahtama i u privatnim zrakoplovima na fosilna goriva, upozorava nas već 20 godina; Bill Gates također kada kaže da trebamo prestati jesti meso, paralelno žvačući hamburger i govoreći da mu je to najdraže jelo. Toliki nas upozoravaju, a mi ne slušamo. Rekli su nam da jedemo kukce, da kupimo električni automobil za 50 000 eura, da ne putujemo nepotrebno osim ako smo milijarderi, nametnuli su nam eko poreze i namete, ruše nas na tehničkom pregledu jer nam se auto dimi, a mi nikako da ovo shvatimo ozbiljno. Znanstvenici svaki dan rade znanost, piše u svim vijestima, a bilo je i na dnevniku. A sada i na popodnevniku.

 

U ožujku ove godine UN je već predvidio globalnu katastrofu do 2030. ako se odmah ne primimo problema s klimatskim promjenama. Što su još UN i znanstvenici govorili unazad 50 godina? Ukratko, preživjeli ste već 10-15 armagedona. Godine 1967. zbog rasta svjetske populacije predviđala se velika svjetska glad i pomor milijuna do 1975. Tada su također govorili da je već bilo prekasno. 1970. godine rekli su da će do 2000. nastupiti ledeno doba, a kad ono „global boiling“ (globalno kuhanje) u 2023. Iste 1970. rečeno je da će se u SAD-u zbog rasta populacije voda i hrana morati pažljivo raspodjeljivati. Godinu dana kasnije, 1971., našim djedovima i bakama rekli su da stiže novo ledeno doba 2020. ili 2030. Vjerojatno su znanstvenici to pročitali u svom horoskopu. Godinu dana kasnije to predviđanje pomaknuli su na 2070. godinu. Logično, sad smo u globalnom kuhanju.

 

Do kraja 80-tih vladao je strah od ledenog doba, a onda je na scenu stupilo globalno zatopljenje i rast svjetskih mora. UN je 1989. iznio šokantnu činjenicu: do 2000. godine cijele nacije bit će izbrisane sa lica Zemlje zbog globalnog zatopljenja. Dobrim dijelom raspale su se komunističke države, ali to nije bilo zbog globalnog zatopljenja. 1988. predviđeno je da će Maldivi 2018. biti pod morem. 1989. upozoreni smo da će 2000. godine more preplaviti mnoge nacije, a iste godine djeca više neće vidjeti snijega. Kud baš 2000. oceani i sunce nastupaju zajedno i sve uništavaju? 2002. su nas tražili da prestanemo jesti meso, ribu i mliječne proizvode, u suprotnom će u roku od deset godina nastupiti svjetska glad. Iduće 2024. godine Velika Britanija bit će poput Sibira, rekli su 2004. Arktik će ostati bez leda do 2018., rekli su 2008. Sadašnji kralj i bivši vječni princ Charles upozorio nas je 2009. da imamo 96 mjeseci da spasimo planet. Klimatski bog Al Gore 2009. pomaknuo je svoje predviđanje o Arktiku bez leda s 2013. na 2014. godinu. 2013. Arktik je dobio novi rok da se konačno riješi svog leda – do 2015. Bez nafte smo trebali ostati prije 40 godina. 2005. Manhattan je dobio dijagnozu da će spavati s ribicama do 2015. Prije tri godine trebali smo na vijestima gledati 50 000 000 klimatskih izbjeglica. Sjetite se ovoga kada vam se i u Hrvatskoj klimatski aktivisti  počnu lijepiti za cestu.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.