Politika

Gradonačelnik Senf primio lopatu treći put u životu: Sadi 8000 stabala

Foto: Screenshot, Zagreb.info

Na zagrebačkom Markuševcu okupio se nezaustavljivi trio grada – gradonačelnik Tomislav Tomašević Senf i njegovi zamjenici Sanja Dolenec i Luka Korlaet (onaj koji može skupiti 1000 lajkova na Facebooku). Medijima su predstavili kako će potrošiti 4 milijuna eura na sadnju 8000 stabala u Zagrebu. Najavio je u sklopu novog pilot-projekta i cvjetne livade koje se neće kositi, već će biti zeleni koridor za oprašivače. Nije li taj projekt već odavno zaživio? Izgleda da je Senf iz rukava izvadio stari zeleni trik neuspješnih gradonačelnika. Kako bi skrenuo pozornost sa lošeg upravljanja gradom, gradonačelnik je treći put u životu uzeo lopatu u ruke i obećao po jedno drvo za 100 Zagrepčana. Građani su sigurno oduševljeni. Nova stabla lijepo će stajati uz pretrpane kontejnere u blizini cvjetnih livada gdje roditelji 1 i 2 šeću sa svojom rodno nedefiniranom djecom.

 

Sadit će se 46 vrsta sadnica u svih 17 gradskih četvrti, a najzastupljeniji će biti javor mliječ, jasen, crni bor i ukrasna trešnja. Primarno će se saditi uz avenije i druge prometnice, te u parkovima gdje nema stabala, ili ih je vrlo malo. Neće se saditi breze i topole koje su alergene vrste, a neka stabla će se i zamijeniti. Znači li to da će Senf dopustiti ubojstva nekih vrsta samo zato što su drugačija?

 

Ovo je jedan od odgovora na klimatske promjene, tvrdi Senf, dugogodišnji čelnik Instituta za političku ekologiju. Mnogi građani zasigurno bi se složili da je Zagreb poprilično zelen grad u usporedbi s drugim europskim metropolama, pogotovo nakon što je uprava grada zaboravila kositi travu. Zelenim aktivistima, a to su između ostalog i aktualni gradonačelnik i njegovi pobočnici, nikad dovoljno drveća i zelenih površina u gradu. Pored tolikih problema u funkcioniranju grada, od odvoza otpada do kaosa u upravi, pri vrhu prioriteta gradske vlasti našlo se par tisuća stabala koja će hrabro prkositi klimatskim promjenama u gradu Zagrebu. Sadnja stabala u Zagrebu dosad je iznosila oko 2000 godišnje, a sada će biti 8000, kaže s ponosom Senf, kao da se radi o četverostrukom povećanju standarda građana, a ne sadnji drveća. U nedostatku ispunjenih obećanja u kampanji za gradonačelnika, Senf se primio barem jednog koji će za njega učiniti zaposlenici Zrinjevca, a na račun samih Zagrepčana.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.