Politika

Heroj ulice: Taksist pokupio ilegalne migrante i odvezao ih na policiju

Foto: MUP - Policijska uprava brodsko-posavska

Četvoricu ilegalnih migranata koji su na području Brodsko-posavske županije ilegalno prešli hrvatsku granicu u postaju granične policije u Slavonskom Brodu dovezao je – taksist. Posumnjavši da se radi o ilegalnim migrantima, taksist iz Slavonskog Broda napravio je hrabar i ispravan potez. Ovakav slučaj policija još nije zabilježila. Migranti su po dolasku na neželjenu lokaciju policiji predočili krivotvorena rješenja o povratku Brodsko-posavske policije. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su ušli u Hrvatsku preko rijeke Save iz Bosne i Hercegovine.

 

Jedan od „dostavljenih“ migranata bio je krijumčar koji je za dogovoreni iznos svoje suputnike želio ilegalno prebaciti do Njemačke. Istoga dana poslijepodne, policija je na autocesti A3 zaustavila hrvatskog državljanina (63) kako prevozi četvoricu stranaca. Uručena mu je kaznena prijava, a migranti su podvrgnuti standardnoj proceduri Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima. U nedostatku policijskih snaga, dobro dođe i kada se građani angažiraju u zaštiti državne granice. Anonimnom junaku zahvaljujemo na službi.

 

Što o ilegalnom prelasku državne granice kaže zakon? U članku 42. Zakona o nadzoru državne granice za fizičke osobe koje ilegalno prijeđu granicu predviđa se kazna zatvora od 30 dana ili novčana kazna u iznosu od 260 do 1320 eura. Provodi li se članak ovog zakona kada su u pitanju ilegalni migranti? Kakva god da je praksa, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović umiruje hrvatsku javnost i govori da Hrvatske neće biti tzv. hotspot. Ako on tako kaže, nemamo mu razloga ne vjerovati.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.