Politika

HOS-ovac Zvone Ćurković: Ova bitka bila je izrazito čista, etična i Bogu draga

Foto: Foto: Damir Markuš - s lijeva na desno: Zvone Ćurković, Nikica Burić - Samoborac i Jean Michel Nicolier

U ovogodišnjoj Koloni sjećanja na žrtvu Vukovara na čelu su hodali pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) koji su u pomoć Vukovaru stigli gotovo u zadnji čas, krajem rujna 1991., koji dan prije 1. listopada kada je JNA presjekla „Kukuruzni put“ i stavila grad u potpuno okruženje. 58 dragovoljaca HOS-a branilo je selo Bogdanovce i gradsko naselje Sajmište, 25-ero ih je poginulo, a gotovo svaki je ranjen barem jedanput. Svoje viđenje o HOS-u na čelu kolone i politizaciji vukovarske kolone sjećanja medijima je iznio zapovjednik HOS-a u Vukovaru Zvone Ćurković.

 

U kratkom intervjuu „Večernjem listu“ prilikom hodnje u koloni, Ćurković je izrazio svoj stav kako je za potez gradske vlasti da postavi HOS na čelo kolone odgovorna Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je njegovog suborca Damira Markuša optužio za sudjelovanje u terorizmu jer je osobno poznavao napadača s Markova trga, Danijela Bezuka. Također, zabrana ulaska HOS-a u Knin 5. kolovoza izazvala je oštre reakcije hrvatske javnosti. „Mi (HOS-ovci) oduvijek imamo ljubav i poštovanje svoga naroda“, rekao je Ćurković i dodao: „Hrvatska vojska je jedna vojska i mi smo dio te vojske“. Govoreći o slučaju Marka Skeje i IX. Bojne HOS-a, rekao je kako nije Skejin istomišljenik, ali njihovo uhićenje pred Kninom smatra nepravednim. Za podjele je odgovornima proglasio političare, a narod smatra jedinstvenim u podršci HOS-u i vrijednostima Domovinskog rata.

 

O ulozi HOS-a u obrani Vukovara rekao je kako su dali maksimum od sebe i dok su oni trajali i izdržavali na Sajmištu, izdržavao je i Vukovar. „Ljubav, poštovanje, bez grubih činova prema nama, nikoga ne diramo i to je to.“ O povezivanju HOS-a sa Drugim svjetskim ratom rekao je: „Ne ustaše, ne partizani, to me smeta, kad se kroz antifašizam dižu simboli koji su najveći pokolj hrvatskog naroda napravili u povijesti. Dakle, imati jedan balans i pristojan pristup prema tome. Nisam za crne uniforme bio ni 91' ni danas. Vrlo jednostavno.“

Određeni mediji u Hrvatskoj te su njegove riječi protumačili kao osudu pozdrava Za dom – spremni. Primjerice, „Jutarnji list“ izbacio je članak pod naslovom „Zapovjednik vukovarskog HOS-a: 'Iskreno, nisam ljubitelj uzvika 'Za dom spremni“. Iako su ovu izjavu stavili kao citat, Ćurković to nije rekao, već je govorio u kontekstu spajanja HOS-a sa ustaškim pokretom. Istu manipulaciju izveo je i „Večernji list“. Naime, Ćurković je ispod kaputa nosio majicu s amblemom HOS-a i pozdravom „Za dom spremni“. Bi li to nosio da se ne slaže s pozdravom?

 

O karakteru ratovanja HOS-a u Vukovaru rekao je kako je ono bilo izrazito efikasno, čisto i pošteno. Čuvala su se i hrvatska i srpska djeca i za njih se jednako odlazilo i po hranu i po lijekove. „Dakle, čistoća našeg ratovanja je bila besprijekorna. Pogledajte što se događa u svijetu i koje zvijeri ratuju bez ikakve milosti prema ženama, djeci i bilo kome“, te je dodao: „Ova bitka i Domovinski rat bio je izrazito čist, etičan i Bogu drag.“ Ono što još mediji nisu istaknuli je zahvala zapovjednika HOS-a gradonačelniku Penavi na iskazanoj časti u predvođenju Kolone sjećanja ove godine.

 

U dokumentarnom serijalu „Heroji Vukovara“ prije 10 godina Ćurković je o pozdravu Za dom – spremni rekao: „Bili smo izloženi najvećoj neljudskosti i najvećem fašizmu, a unatoč tome mi smo nosili „Za dom – spremni“, što je istina da smo bili spremni. Mi smo zapravo bili najčišći hrvatski antifašisti“.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.