Politika

Hrvatska je glasala ispravno o rezoluciji UN-a o izraelsko-arapskom sukobu

Foto: UN Photo/Evan Schneider

Na Općoj skupštini UN-a usvojena je rezolucija o Gazi, pod sponzorstvom Jordana i arapskih zemalja. „Za“ je bilo 120 država, 45 „suzdržanih“ i 14 „protiv“, među njima uz SAD i Izrael i Hrvatska. Zatraženo je hitno primirje i prestanak ratnih operacija Izraela te pružanje humanitarne pomoći stanovnicima pojasa Gaze. Hamas se izrijekom nigdje ne spominje niti se osuđuju njegovi zločini protiv izraelskih civila. „Stidite se! Ovo je mračan dan za UN i čovječanstvo. Ova smiješna rezolucija ima obraza pozivati na primirje. Njezin cilj je da se Izrael prestane braniti od Hamasa kako bi nas mogao žive zapaliti“, rekao je izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan.

 

Stranka opasnih namjera Možemo! na društvenim mrežama je objavila svoje ogorčenje i bijes što je Hrvatska glasala protiv rezolucije UN-a o sukobu u Izraelu. Bijesna je i Katarina Peović iz Radničke fronte, što znači da je Hrvatska glasala ispravno. Katarina i Možemo! ne mogu shvatiti kako je Hrvatska mogla biti protiv mira, protiv spašavanja djece, protiv rata, protiv uništenja, protiv pružanja humanitarne pomoći… Kako Hrvatska može biti toliko okrutna i na krivoj strani povijesti, kako nam kažu ljudi koji su bili i danas jesu na strani marksizma i neokomunizma simpatizirajući neka prošla vremena, između NDH i RH.

 

Što je službeni stav Republike Hrvatske? Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pojasnilo je razloge ovakvog glasanja Hrvatske: „Stajalište Republike Hrvatske je otpočetka jasno i principijelno. Osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističemo pravo Izraela na sigurnost i samoobranu, uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva. Stoga su netočna tumačenja da je Hrvatska glasovanjem „protiv“ rezolucije u Općoj skupštini UN-a ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva. U tekstu predmetne rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. listopada ove godine, kao što se i ne zahtijeva bezuvjetno puštanje talaca. Većina država članica EU-a glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju.“

 

Predsjednik Milanović nije bio konzultiran, iako je morao biti jer je predsjednik države sukreator vanjske politike Republike Hrvatske. Njegov je stav da je Hrvatska trebala biti suzdržana. Ovakvim stavom, smatra Ured predsjednika Republike Hrvatske, Vlada RH nanijela je dugoročnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske glasajući protiv mira i provođenja humanitarnog prava. Odluka Hrvatske da glasa „protiv“ mogla bi se odraziti i na sigurnost države, smatraju iz Milanovićevog ureda. Joško Klisović iz Partije ovu odluku Hrvatske smatra pogrešnom jer je to rezolucija za mir. Osudio je Hamas, samo što nikako da shvati da UN to nije učinio i stoga je Hrvatska morala glasati „protiv“. Na poluistinama se ne može graditi mir i pravda. Nevjerojatno je kako stručnjak za vanjsku politiku ne prepoznaje što se nalazi ili ne nalazi između redova jedne rezolucije UN-a koji je političko tijelo, a ne Bogom dana institucija i nepogrešivi moralni sudac svijeta.

 

Savjetnik predsjednika Vlade i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić ovaj potez Hrvatske u UN-u smatra državničkim i potpuno ispravnim. Podsjetio je da je UN sličnu rezoluciju donosio u vrijeme kada je pokrenuta vojna operacija „Oluja“ u kolovozu 1995. Izrael je napadnuta suverena država koja je u ratu koji je izazvala teroristička organizacija i Hrvatska se mora svrstati uz Izrael i njegovog najvećeg saveznika – SAD, završava Granić. Vrijedi spomenuti kako je Hrvatska „Oluju“ pokrenula u petak, prije vikenda, ne bi li tako izbjegla hitan sastanak u UN-u. Ova rezolucija pristigla je u trenutku kada izraelska vojska započinje kopneni napad na uporišta Hamasa u pojasu Gaze. Uostalom, što se i moglo očekivati od rezolucije koju pripremaju Jordan i druge arapske zemlje.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.