Povijest

Hrvoje Klasić i ravnatelj Spomen-područja Jasenovac uzvratili udarac „revizionistima“ i „negacionistima“

Foto: Screenshot, VIDA/Youtube

Povijesna istraživanja o radnom i sabirnom logoru Jasenovac iz godine u godinu otkrivaju nam nova saznanja o logoru, odnosno ruše jugoslavenske i velikosrpske mitove o broju stradalih, ali i samom karakteru logora koji se želi prikazati kao masovno pogubilište gdje je u jednoj noći fanatični ustaša srbosjekom uspio zaklati 1350 Srba. O velikosrpskoj brojci od 700 000 ubijenih ne treba trošiti riječi, ali o službenoj brojci od 83 145 žrtava Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac (JUSP) itekako treba govoriti. Znanstvenici Nikola Banić i Mladen Koić analizirali su popis, usporedili ga s nacističkim logorima i otkrili takve anomalije, nelogičnosti, pa i apsurdnosti da su zaključili kako popis treba u potpunosti odbaciti jer je jednostavno – lažan. „Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac“ također već godinama piše radove i knjige, te istražuje izvore i arhive, ali nitko se u hrvatskoj historiografiji ne usudi bilo što citirati ili zapisati u svojim knjigama ili radovima, a pogotovo u udžbenike povijesti. Jasenovačka „službena“ brojka posljednji je jugoslavenski mit u Hrvatskoj kojim se moralno i politički ucjenjuje hrvatski narod.

Nedavno gostovanje Banića i Koića kod Tihomira Dujmovića u emisiji „Hrvatske povijesne istine“ na Z1 Televiziji nije prošlo nezamijećeno, iako nitko od „velikih“ medija nije izvijestio o tome što su dvojica apolitičnih inženjera i matematičara otkrili o jasenovačkom popisu. Hrvoje Klasić je za „24 sata“ reagirao na način da je odbacio sve što ne odgovara službenom narativu, ne želeći niti izustiti imena ljudi i društva koji su doveli u pitanje najveću tabu temu hrvatske historiografije. Naravno, Hrvoje nije ni pokušao osporiti nova istraživanja, ali je zato u svoj i Pupovčev studio u goste pozvao tzv. jasenovačkog stručnjaka da kaže kako svi osim Pupovca, Klasića i njega lažu i negiraju genocid, holokaust i masovne egzekucije Srba u „logoru smrti“ Jasenovac.

 

Na Youtube kanalu „Vida“ Hrvoje vodi emisiju „Kontrapovijest“ u kojoj je prije nekoliko dana ugostio ravnatelja JUSP-a Ivu Pejakovića. Pogledali smo cijelu emisiju i ništa neobično ili novo nismo saznali. Ravnatelj Spomen-područja ponavljao je „službene istine“ i povijesne narative koje ponavljaju i na životu održavaju naši celebrity povjesničari poput voditelja emisije, Tvrtka, Ive Drobilice, profesora Miljenka, Markovine i ostalih čuvara jugoslavenskih istina u Hrvatskoj. Ukratko, Pejaković odbacuje sve što su o Jasenovcu otkrili članovi „Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac“ te Banić i Koić. Naravno, ta imena nisu spomenuta, toliko su Klasić i Pejaković otvoreni za dijalog i povijesnu istinu da u tu svrhu ne žele niti imenovati kritičare i istraživače koji se ne slažu sa službenom istinom. Klasić ih u emisiji jednostavno naziva „revizionistima“ i „nacionalistima“.

Ukratko, emisija koja je trajala manje od pola sata ništa novo nije otkrila, ništa nije pobijeno od argumenata onih koji dovode u pitanje broj ubijenih i karakter logora. Ne, „revizionisti“ lažu! Istina je ovo što ja i jasenovački stručnjaci kažemo o logoru, teza je Ive Pejakovića. Klasić se složio, pozdravio gosta i time je „nacionalistima“ začepio usta, ali su im sve ove „istine“, kaže Klasić, na jedno uho ušle, a na drugo izašle. „Oni lažu, mi ne lažemo! Nas slušajte!“, poanta je ove „Kontrapovijesti“, ironično, upravo smo to i dobili iz ove emisije. Sve kontra povijesti! Nema protuargumenata, nema pobijanja novih istraživanja, nema konkretnih odgovora na konkretne kritike, čak se niti imena povjesničara i istraživača nisu spomenula, toliko ih voditelj i ravnatelj preziru da su ih samo častili etiketama. Mogli su im barem nadimke dati, kao što mi ovdje radimo.

Najinteresantnija Pejakovićeva izjava je ona o postojanju više od stotinu masovnih grobnica u Donjoj Gradini! Kada bi to zbilja bila istina, sve bi se to otkopalo, Srbi ne bi prestali pričati o tome, a pred međunarodnih sudovima već bi se pokrenule tužbe za genocid, samo postojanje hrvatske države dovelo bi se u pitanje. Stotinu masovnih grobnica ukinulo bi „Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac“, Koić i Banić bi se povukli posramljeni u anonimnost, a Igor Vukić bi na koljenima došao pred Kameni cvijet i molio za oprost. Ravnatelj Ivo, kao i njegov imenjak Drobilica, ima tu privilegiju da može izvaliti što god hoće i nitko ga neće pitati otkuda mu to, gdje se grobnice i tijela nalaze, zašto se nisu otkopale žrtve i tako dalje.

 

Nitko nakon svibnja 1945. u Jasenovcu nije ubijen, službena brojka je najbliža istini i JUSP se trudi da popis bude što točniji, zaključak je Hrvoja i Ive u emisiji toliko dosadnoj i nezanimljivoj kao da se razgovaralo o likovnoj umjetnosti, emisiji u kojoj je voditelj pokazao toliko nezainteresiranosti za dovesti u pitanje bilo što od izjava gosta koji za sebe tvrdi da je „jasenovački stručnjak“. Emisija je završila na način da je Hrvoje proglasio pobjedu nad neimenovanim „revizionistima“ i poručio gledateljima kako su sve čuli i kako nema potrebe ni za kakvim preispitivanjem. Idemo dalje, riješili smo Jasenovac, 83 145 ubijenih je najpreciznija brojka, tijela su spaljena, bačena u Savu, podrobljena, a ona koja postoje nalaze se u stotinu masovnih grobnica u Donjoj Gradini koja nećemo otkopati jer ne želimo pokazati „revizionistima“ da su u krivu. O ovome su izvijestile i Pupovčeve „Novosti“ s bombastičnim naslovom o stotinu grobnica koje su tamo, i svi znamo da su tamo. Uostalom, smatram da „Novostima“ treba ukinuti financiranje iz državnog proračuna.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.