Jedina prava vjera

Isusovac James Martin jedva je dočekao blagosloviti homoseksualni par

Foto: James Martin, X

Dokument „Fiducia supplicans“ papinog prefekta Dikasterija za nauk vjere kardinala Manuela Victora Fernandeza već je počeo davati svoje plodove. Iako se tim dokumentom „ništa ne mijenja“ i sve je „ostalo isto“ po pitanju nauka Crkve o moralu i seksualnosti, javljaju se otpori među biskupima i svećenicima prema spomenutom dokumentu. S druge strane, ima i onih koji su u ovome vidjeli prvi korak ka normalizaciji homoseksualnosti u Crkvi. Jedan od njih je najveći promotor LGBT ideologije unutar Crkve, isusovac James Martin iz SAD-a. Vrlo utjecajan svećenik, urednik časopisa „America Magazine“ i autor knjige „Building a Bridge“ o normalizaciji homoseksualnosti, te govornik na mnogima sveučilištima i župama diljem SAD-a jedva je dočekao ovaj dokument i nije skrivao svoje oduševljenje kada je on izašao. Martin je ujedno i vrlo blizak s papom Franjom koji ga je imenovao savjetnikom Dikasterija za komunikacije u Vatikanu.

 

Samo dan nakon objave dokumenta „Fiducia supplicans“, Martin je obznanio javnosti kako je blagoslovio prvi istospolni par prema uputama iz Vatikana. Riječ je o dvojici muškaraca, Jasonu i Damianu Stedlu Jacku. Opširan članak o tome napisala je Martinova udruga „Outreach“ koja otvoreno prkosi crkvenom nauku i bavi se tzv. „LGBT pastoralom“. Događaj je zabilježio i „New York Times“, a „supružnici“ Jason i Damian pohitali su Martinu čim su čuli vijest iz Vatikana. Njih dvojica „vjenčali“ su se u protestantskoj crkvi na Manhattanu. Kako su se pohvalili, tada ih je blagoslovio i njihov „trans“ prijatelj. Treba reći da je Martin promotor i „transrodnih“ osoba, a najskandaloznije je to što je otvoreno zagovarao prava „trans“ djece na „afirmaciju“ svog „rodnog identiteta“. U prijevodu to znači davanje štetnih lijekova djeci, kastraciju i sakaćenje genitalija u operaciji „promjene spola“.

 

„Kao oženjeni, homoseksualni katolički par, nadamo se da će naš život biti otvorena knjiga za one izvan Crkve. Mnogi su neupućeni u LGBTQ vjernike. Neka queer ekipa i neki tradicionalni katolici dijele jednu stvar – ne vjeruju da je Crkva dobro mjesto za LGBTQ zajednicu“, rekli su „muževi“ medijima koji su zabilježili ovaj za Crkvu skandalozan čin. Nadalje, skandalima nije kraj kada je u pitanju James Martin i njegovo djelovanje koje ima prešutnu potporu pape. Jedan od blagoslovljenih u ovoj grešnoj vezi je asistent na odsjeku za religijske studije na sveučilištu Sv. Josipa u Brooklynu. Doktorat iz teologije stekao je na sveučilištu Fordham u New Yorku, jednom od najpoznatijih katoličkih sveučilišta na svijetu.

 

Ovaj događaj izravna je posljedica papinog dokumenta i bila je za očekivati s obzirom da je kardinal Fernandez sročio tekst na način da ga je vrlo teško iščitati. Mnogi katolički intelektualci i svećenici za dokument su izjavili da je namjerno napisan dvosmisleno kako bi izazvao upravo ovaj efekt. U suprotnom, ne bi imalo smisla pisati dokument o blagoslovima te kako i kome se oni podjeljuju, odnosno papa Franjo i kardinal Fernandez sami su legitimirali istospolne veze spominjući ih u kontekstu blagoslova. Ograde koje su postavili u dokumentu u vezi blagoslova istospolnih parova imale su svrhu zamagliti maleni korak prema legitimaciji te veze unutar Katoličke Crkve. Na kraju, James Martin bi po svim pravilima Crkve trebao snositi sankcije za svoje ponašanje i djelovanje kao svećenik Katoličke Crkve, no umjesto toga uživa sve privilegije u svom nastojanju da „LGBT katolike“ uključi u puninu sakramentalnog života, bez pokajanja za svoje izopačene prakse.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.