Ratovi

Izrael ušao u drugu fazu rata s Hamasom

Foto: IDF, X

Tri tjedna nakon Hamasovog masakra izraelskih civila 7. listopada i mobilizacije više od 350 000 vojnika, Izrael je spreman ući u drugu fazu rata –  kopneni napad i oslobađanje talaca. Dosadašnje izraelsko djelovanje bilo je ograničeno na blokadu Gaze i topničke i zračne udare na vojne ciljeve. U izjavi za javnost od 25. listopada premijer Benjamin Netanyahu građanima Izraela iznio je dva glavna cilja rata: potpuna eliminacija Hamasa i oslobađanje civila otetih 7. listopada. „Svi teroristi Hamasa su hodajući mrtvaci – iznad zemlje, pod zemljom i van Gaze“, rekao je Netanyahu. Stanovnike Gaze pozvao je da se povuku u južni dio. Prije početka druge faze, izraelska vojska svakodnevno putem radija, telekomunikacija i letaka koje bacaju iz zraka apelira na civile da se povuku sa sjevera koji će uskoro postati bojno polje. Hamas čini sve što može kako bi spriječio odlazak civila na jug.

 

Ministar obrane Izraela Yoav Gallant iznio je plan rata protiv Hamasa u pojasu Gaze u tri faze:

 

1.) Zračni udari i manevri kopnenih snaga u cilju eliminacije Hamasovih operativaca i uništenju njihove infrastrukture

2.) Nastavak kopnene operacije manjeg intenziteta u cilju eliminacije malih džepova otpora, otkidanje Hamasa komad po komad unutar Gaze

3.) Uspostava nove vlasti u Gazi i postepeno povlačenje izraelskih snaga uz jamstvo sigurnosti i Izraela i Gaze

 

Odluku o ulasku kopnenih snaga u Gazu i pokretanje druge faze jednoglasno su donijeli i Sigurnosni i Ratni kabinet, tvrdi Netanyahu. Sastao se s obiteljima otetih Izraelaca i obećao im maksimalan napor kako bi se njihovi članovi obitelji vratili živi. Osvrnuo se i na svakodnevne optužbe za ratne zločine i nehumana postupanja izraelske vojske: „Tko god optužuje naše vojnike za ratne zločine je lažljivi licemjer, bez trunke morala. Izraelska vojska je najmoralnija vojska na svijetu. IDF (Israel Defence Forces) čini sve što može kako bi izbjegao stradanje civila“. Druga faza rata u Gazi bit će dugačka i teška, rekao je Netanyahu i dodao da je ovo drugi izraelski rat za nezavisnost.

 

Početak druge faze rata u Gazi iranski predsjednik Ebrahim Raisi nazvao je prelaskom „crvene linije“ što bi moglo izazvati širi regionalni sukob. Washington je upozorio Iran da se drži podalje od sukoba. Teroristička organizacija Hezbollah iz Libanona, koju podupire Iran, također je nestrpljiva i želi se uključiti u sukob, no zasad samo povremeno razmjenjuje vatru s Izraelom. Ukoliko se uključi u sukob i ispali sve što ima na Izrael, vojni stručnjaci predviđaju da će Izraelske zračne snage bez zadrške u vrlo kratkom roku poravnati sa zemljom cijeli jug Libanona jer si Izrael ne može dopustiti rat na dvije bojišnice.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.