Politika

Izvanredna vijest: Tvrtko opet o Titu!

Foto: Screenshot, telegram.hr

Jugoslavenski bog istorije sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu počastio je „Telegramove“ vjerne čitatelje, koji iz nekog neobjašnjivog razloga tom portalu daju novac, s još jednom veselom anegdotom iz života komunističkog diktatora Josipa Broza Tita čije se životno djelo raspalo nedugo nakon njegove smrti. Istoričar Tvrtko Jakovina napisao je još jedan „Telegram ekskluziv“ u rubrici „Velike priče“. A tko je veći i zanimljiviji za takvu kolumnu od Tita? „Tvrtko Jakovina ekskluzivno otkriva ulogu obitelji slavnog prezimena u vezama Jugoslavije i Afrike“, najavljuje „Telegram“ ovo važno historiografsko otkriće, toliko bitno da se Tvrtko nije potrudio napisati znanstveni rad i objaviti ga u stručnom časopisu. Nakon priče o Titovom posjetu Jemenu, Tvrtko nam otkriva još jednu Brozovu afričku avanturu. Naime, Tito je bio i u Etiopiji! Nije li vam sada draži i slađi kada ste to saznali. I Jovanka je bila tamo, dobila je pitona, otkriva Tvrtko i tu senzacionalnu vijest.

 

Tvrtkov novi članak o Titu nosi naslov: „Tvrtko Jakovina pronašao je nepoznate hrvatske Rotschilde: ’S Titom su bili kod Haile Selassia i poslali pitona za Jovanku’“. Velimir Rotschild odlučio je podijeliti svoju osobnu povijest s našim najvećim historiografskim autoritetom u zemlji te mu je poslao pismo u kojem ga je obavijestio kako je njegova obitelj u tadašnjoj Eritreji, koja je bila federalna jedinica Etiopije, vodila dućan „Jugoexporta“ u Adis Abebi i Asmari između 1954. i 1960. godine. Kaže Tvrtko da je davno pisao o Titu u Etiopiji, što nikoga ne čudi, i da ga je ovo Rotschildovo pismo neobično zainteresiralo. Tko bi rekao da će Tvrtko zagrijati prstiće na tipkovnici na spomen Tita?

 

Iako je članak zaključan i namijenjen samo pretplatnicima najvećeg okupljališta profesionalnih novinara i bespoštednih istraživača svih afera (samo) desnice i HDZ-a, vjerojatno ništa ekskluzivno ne saznajemo iz Titova života. Posjetio je cara Hailea Selasija, Jovanka dobila pitona, hrvatski Rotschildi prodavali su jugoslavensku robu, a Tvrtko je šezdeset godina kasnije napisao još jedan u nizu članaka o Titu kao velikom državniku i putniku koji je obilazio svijet šireći pozitivnu energiju iz Jugoslavije. Možda vijest i nije toliko izvanredna kao što stoji u naslovu ovog nebitnog članka. Kada treći put od pokretanja ovog malog portala Tvrtko za „Telegram“ zaradi honorarčić pišući o Titovim avanturama po svijetu, nećemo to prenijeti.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.