Politika

Jeruzalemski latinski patrijarh izjavio da mir može nastupiti tek nakon što Izraelska vojska porazi Hamas

Foto: lpj.org

Kardinal Pierbattista Pizzaballa, jeruzalemski latinski patrijarh, smatra da su pozivi na mir i stvaranje dvije države, izraelske i palestinske, trenutačno nerealni zbog nedavnih terorističkih napada na jug Izraela što je i izazvalo rat. Tek nakon što Izrael vojno odgovori na napad Hamasa, moći će se govoriti o miru. Na prve vijesti o masakrima na jugu države, kardinal Pizzaballa vratio se u Jeruzalem iz Rima gdje je sudjelovao na Sinodi o sinodalnosti pape Franje. Njegova prva briga bili su kršćani Palestine, pogotovo oni u Gazi, kojih ima nešto manje od tisuću.

 

Papa Franjo na generalnoj audijenciji pozvao je Hamas na trenutačno puštanje svih talaca i prepoznao pravo Izraela na samoobranu. U službenom priopćenju nakon papina govora, vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin doradio je papinu izjavu i kao službeni stav Vatikana iznio potrebu Izraela i Hamasa za dijalogom i pronalaženjem rješenja za uspostavu dviju država – Palestine i Izraela. Na pitanje novinara kako bi taj dijalog izgledao s obzirom na činjenicu da je Hamas teroristička organizacija koja je počinila strašan napad na civile prošlu subotu, kardinal Pizzaballa je kratko odgovorio: „Trebate pitati kardinala Parolina, ja to nisam napisao.“

 

Jeruzalemski patrijarh rješenje vidi u pritisku ostalih država na Hamas da se preda i upusti u dijalog s Izraelom i pusti taoce kao znak dobre volje. Izraelci i Palestinci moraju pronaći rješenje za suživot, bilo to dvije države ili ne, na njima je, ne na nama, da to odluče. Trenutačno, govori o dvije države nisu realni s obzirom na situaciju, dodao je Pizzaballa. Za kraj, latinski patrijarh pozvao je sve kršćane da se pridruže pozivu kršćanskih zajednica u Svetoj Zemlji na post i molitvu za brz svršetak rata između Izraela i Hamasa.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.