Politika

Još dobrih vijesti iz Zagreba: Senf će biti pokrovitelj „Trnjanskih kresova“ 2024. godine!

Foto: maz.hr

Bliži se 8. svibanj kada možemovci slave svoj Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i dan jugoslavenskih branitelja. Toga datuma 1945. šumski razbojnici i pretežito bivši četnici ulaze u prazan glavni grad Hrvatske i započinju s masovnim ubijanjem i pljačkom imovine. Tokom svibnja 1945. Komunistička Partija Jugoslavije s Josipom Brozom Titu na čelu počinila je najveći masovni pokolj hrvatskog naroda u njegovoj tisućljetnoj povijesti koja je bila prožeta brojnim ratovima i sukobima. Procjene o ubijenima na Križnom putu i diljem „oslobođene“ Hrvatske prelaze 100 000, a vrlo vjerojatno se radi i o nekoliko stotina tisuća koji su ubijeni bez suda i bačeni u razne jame, tenkovske rovove i rudnike. Nakon fizičkog istrebljenja „narodnih neprijatelja“ i „domaćih izdajica“, provedena je sveopća pljačka, konfiskacija imovine i nacionalizacija privatnih poduzeća. Provevši komunističku revoluciju u prvoj godini vlasti, KPH se obračunala i s Katoličkom crkvom osudivši bl. Alojzija Stepinca, prethodno pobivši najmanje 500 svećenika, biskupa, časnih sestara i bogoslova. Iz perspektive Sandre Benčić, Senfa, Katarine Peović i partijaca 21. stoljeća to je bilo vrijeme slobode, mira i blagostanja. Zato se gotovo 80 godina od najveće tragedije hrvatskog naroda u njegovoj povijesti spomenuta ekipa i njihovi istomišljenici okupljaju na savskom napisu ne bi li takozvanim „Trnjanskim kresovima“ obilježili „oslobođenje“ Zagreba.

 

Ovu nakaradnu manifestaciju financiranu iz gradskog proračuna organizira komunistička udruga „Mreža antifašistkinja Zagreba“ (MAZ) kojoj je Senf za ovu godinu potvrdio pokroviteljstvo Grada Zagreba. U obrazloženju ove sramotne odluke stoji kako je MAZ udruga koja „kritički i objektivno“ tumači povijest „Narodnooslobodilačkog rata“, okuplja antifašiste i antifašistkinje, njeguje, čuva i promiče „antifašističke vrijednosti“ i tradicije. Osim istorijskog amaterizma, udruga se bavi svime čime se bavila grupacija ljudi iz Možemo! prije nego što je ušla u politiku. Posao današnjeg antifašista između ostalog uključuje i ljudska prava, 2SLGBTQQIPAA+ ideologiju, borbu protiv rasne, spolne i „rodne“ diskriminacije… popunite sami ono što vam nedostaje.

Grad Zagreb je, gle čuda, prepoznao važnost ove udruge i njezinih aktivnosti i odlučio im dati novac za ovu manifestaciju koja se u demokratskoj i slobodnoj Hrvatskoj ponovno počela održavati 2015. godine. Senf i zagrebačke antifašistkinje smatraju da je ovaj događaj izrazito posjećen i građanima drag događaj koji sa sobom nosi „pozitivne i progresivne vrijednosti“. Ovogodišnje paljenje „trnjanskih kresova“ održat će se u subotu 4. svibnja.

Na stranicama takozvanih antifašistkinja pronašli smo prošlogodišnji program koji uključuje aktivnosti zbog kojih ne znate biste li se smijali ili čudili u kakvom to društvu živimo. U „Pretkresovskom programu“ održao se „Antifa kviz“. U samom programu od 14h do 19.30 antifašisti su čitali poeziju, slušali predavanja Benčićkinog i Bosančevog Centra za mirovne studije, popravljali bicikle, ukrašavali platnene torbe, bubnjali kako bi bili spremni za subotnju krunicu ili Hod za život, slušali lezbijski antifašistički zbor kako pjeva partizanske pjesme i još mnogo zanimljivih i edukativnih predavanja o komunističkoj revoluciji i propaloj državi Jugoslaviji. Naravno, prisutne su bile sovjetske i razne druge crvene zastave, a neizostavne su bile i one duginih boja. To je slika Senfovog Zagreba, a miris je… znate već koji.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.