Politika

Jugoslaven Zoran Pusić: Hrvatska nikad nije bila nezavisnija nego u Jajcu 1943.

Foto: Screenshot, Jutarnji list

Ako ste mislili da je teško slušati Sandru Benčić, Hrvoja Klasića ili Tvrtka Jakovinu, niste nikada proveli pola sata pred ekranom dok vam sat povijesti drži Zoran Pusić, Vesnin brat i predsjednik Antifašističke lige. Osim što je teško gledati, potrebno je imati mnogo strpljenja sa Zoranom koji teško pretače svoje misli u smislene rečenice sa glavom i repom. Kao relevantnog gosta i uglednu javnu osobu ugostio ga je isto tako u povijesnu zbilju neupućeni novinar Jutarnjeg lista u emisiji „Briefing“.

 

Konstantno mrmljajući, zastajkujući i proizvodeći čudne zvukove Pusić se svim silama trudio objasniti povijesni značaj 29. studenog 1943. kada su se u Jajcu na drugom zasjedanju sastali članovi Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije. Za Zorana je to ključan događaj 20. st., početak jedne velike ere slobode, jednakosti i socijalne pravde, kako je opisao razdoblje socijalističke Jugoslavije. A onaj tko je bio na čelu te države, Josip Broz Tito, bio je najveći političar i državnik ne samo Hrvatske već i Jugoslavije. Oni neupućeni u činjenicu da Jugoslavija ne postoji već 32 godine, po Zoranovom nastupu zaključili bi da je propali komunistički projekt južnih Slavena još uvijek postojan ili barem relevantan. Osamdeseta obljetnica 2. zasjedanja AVNOJ-a za Zorana je događaj koji treba obilježavati. Stoga je on kao predsjednik Antifašističke lige u tu svrhu organizirao i veliku konferenciju pod nazivom „Fašizam i antifašizam 80 godina poslije AVNOJ-a“. Razumljivo, ako se nazivate borcem protiv fašizma, onda fašizam mora postojati i gotovo 80 godina nakon Drugog svjetskog rata.

 

Domovinski rat kao da se i nije dogodio, Republika Hrvatska postoji već 80 godina, ako je vjerovati stručnom tumaču povijesti dr. sc. Zoranu Pusiću. Hrvatska nikad nije bila nezavisnija nego u Jajcu 1943. godine, smatra Pusić. Hrvatska država oslobođena je 1945. godine i otad uživa napredak, slobodu i jednakost koja je prekinuta 1990-ih kada su proustaški elementi opet isplivali na površinu. Pozivajući se na novu knjigu Stjepana Mesića, Pusić je rekao kako je koketiranje s proustaškom radikalnom desnicom devedesetih uzrokovalo veliku štetu na političkom polju u Hrvatskoj. Od toga se država treba desetljećima oporavljati, smatra Pusić. Koliko je teško stanje s fašizmom u Hrvatskoj, Zoran je naveo primjer proustaške provokacije u Vukovaru ove godine kada su predvodnici Kolone sjećanja bili HOS-ovci sa svojim ustaškim pozdravom. Zoranu je nepojmljivo kako su vukovarski ratnici mogli predvoditi Kolonu. Možda su partizanski borci trebali biti prvi?

 

Trg maršala Tita treba vratiti, skandal je što se uopće mijenjalo ime velikog državnika kojeg bi se svi u svijetu ponosili da su ga imali, rekao je Pusić. Na tu misao dodao je i kako u Zagrebu postoje ulice hrvatskih srednjovjekovnih vladara za koje ne znamo kakvi su točno bili i za što su se zalagali. Zoranu je izgleda problem što ne postoje povijesni zapisi koji bi potvrdili antifašističko opredjeljenje kralja Petra Krešimira IV. ili kneza Branimira. Za bivši Trg Republike, danas Trg bana Josipa Jelačića, Pusić tvrdi da se također nije trebao mijenjati. Na reakciju novinara kako se nije radilo o Trgu Republike Hrvatske, već o Trgu Republike, odnosno Jugoslavije, Pusić se nije složio. Toliko je uronjen u antifašizam i jugoslavenstvo da ga smetaju trgovi i ulice hrvatskih kraljeva i banova. Cijeli njegov nastup bio je prožet jugoslavenskom apologetikom i žalom za Jugoslavijom koja je za njega bila država slobode.

 

Nakon što je prekrojio hrvatsku povijest i postavio računanje vremena od nulte točke u Jajcu 1943., Zoran se dotaknuo i sadašnjosti. Naglasio je kako je postojanje Antifašističke lige i održavanje aktivnosti unutar organizacije nužnost radi održavanja vrijednosti antifašizma u današnje vrijeme. Novinar koji Zoranu nije postavio niti jedno teško pitanje ili ga izazvao na argumentiranje njegovih stavova, upitao je gosta što se događa sa židovskom zajednicom u Hrvatskoj koja je istupila iz Antifašističke lige? Pusić je odgovorio da nisu mogli prihvatiti njegovu tezu o zločinačkoj izraelskoj vojsci koja namjerno i neselektivno bombardira civile. Takav stav, kako je i sam posvjedočio, proizlazi iz „antifašističkog“ pogleda na svijet u kojem fašisti traže ugroženu skupinu ljudi koju će optužiti za sve nedaće svijeta. U Europi su to migranti, u Hrvatskoj Srbi, a u Svetoj Zemlji Palestinci koje nemilosrdno ubijaju Židovi. Pusić smatra da će izraelska vojna akcija s ciljem uništenja Hamasa samo proizvesti još terorista. Da je novinar imalo stručan, načitan i kompetentan mogao ga je upitati vrijedi li takva teza i za Drugi svjetski rat? Uništenje Trećeg Reicha i nacista nije proizvelo još nacista i Četvrti Reich. Još jedan razlog zašto Zoran ne može stati uz Izrael jest taj što Izrael podržavaju radikalni desničari koji vole ubijanje i militarizam. Oni su najveći antisemiti, kaže Zoran kojemu su iz udruge izašli Židovi.

 

Tko je sve u Zoranovoj Antifašističkoj ligi? Židovi su istupili iz Zokijevog Narodnooslobodilačkog pokreta, ali front neumorno drže: Savez antifašističkih boraca i antifašista, Građanski odbor za ljudska prava, Srpsko narodno vijeće, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, Romsko nacionalno vijeće, Vijeće romske nacionalne manjine grada Zagreba, Kuća ljudskih prava Zagreb, Mlade antifašistkinje i antifašisti Zagreba, Srpski demokratski forum, Centar za mirovne studije, B.A.B.E., Savez društava Josip Broz Tito i Savez ratnih i vojnih invalida RH (2. svjetskog rata). Nije šala, prestanite se smijati. Partizani su i dalje živi i postojani, spremni na otpor i pospremanje metaka u ustaške potiljke.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.