Politika

Jurica Pavičić prozvao povjesničara Nazora za cenzuru zbog povlačenja lošeg udžbenika povijesti

Foto: juricapavicic.com

Politički Jugoslaven, provokator, umišljeni javni intelektualac, novinar, književnik, pisac i kolumnist „Jutarnjeg lista“ dao je svoj mudri pogled i doprinos raspravi o povučenom udžbeniku povijesti Miljenka Hajdarovića zbog brojnih faktografskih pogrešaka, povijesnih neistina, lažnih povijesnih izvora, krivih interpretacija, sugestivnih pitanja učenicima i očitih manipulacija povijesnim činjenicama. Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. Ante Nazor prvi je reagirao na sadržaj udžbenika u članku portala Narod.hr koji je istraživačkim novinarstvom, na nezadovoljstvo medija i autora udžbenika, otkrio što se hrvatskim gimnazijalcima servira kao istina o hrvatskoj povijesti 20. stoljeća, s naglaskom na komunističko razdoblje i Domovinski rat. Nazor je govorio isključivo o činjenicama i povijesnim lažima ili istinama, nastupao je profesionalno, objektivno i onako kako mu to nalaže funkcija koju obnaša u Centru. No, kako to obično biva na ljevici, ideologija i borba za „svoju“ stvar nadilazi argumentiranu raspravu i ne prihvaća niti da je nebo plavo, ako to dolazi od političkih neistomišljenika.

 

Narativ o „zabrani“ udžbenika prva je i temeljna laž od koje ljevica kreće kada progovara o nestručnom i povučenom udžbeniku „Zašto je povijest važna?“ za 4. razred gimnazije. Upravo zato je i nemoguće povesti javnu i argumentiranu raspravu o sadržaju i eventualnom popravku udžbenika, ako je on uopće i moguć s obzirom na količinu pogrešnog i upitnog teksta. Iz povijesne struke najglasniji Hajdarovićevi odvjetnici su povjesničari s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Branimir Janković i Tvrtko Jakovina kojima su činjenice drugorazredno pitanje. Polazeći od lažnog narativa o zabrani, ispred povijesne istine zagovaraju tzv. pravo nastavnika povijesti da govore što god hoće na nastavi povijesti, u duhu „povijesnog pluralizma“.

 

Svoj doprinos ljevičarskim lažnim narativima i pokušajima zamagljivanja merituma stvari oko povučenog udžbenika dao je i, u hrvatskom narodu omiljeni tekstopisac, Jurica Pavičić. Jedan u nizu velikih umova i javnih intelektualaca, poput Ante Tomića, Miljenka Jergovića, Roberta Bajrušija, Borisa Dežulovića i sličnih, Jurica Pavičić napisao je kolumnu pod naslovom „'Ministarstvo istine' je reklo: Ovi ljude krivotvore povijest“. Antu Nazora prozvao je da zatire slobodu mišljenja i povijesne znanosti i da za Hrvatsku piše „Index librorum prohibitorum“, odnosno "Indeks zabranjenih knjiga", popis heretičkih i krivovjernih knjiga koji je sastavila Katolička crkva u 16. st. u vrijeme održavanja Tridentskog koncila. Polazeći od pretpostavke da je udžbenik „zabranjen“, Pavičić uspoređuje modernu i demokratsku hrvatsku državu sa propalom Jugoslavijom u kojoj se kontrolirala javna misao, zabranjivale se knjige i ostali nepoćudni sadržaji. Između jugoslavenskih cenzora i dr. Nazora, Pavičić povlači paralelu i izjednačava jednog apolitičnog i profesionalnog povjesničara koji ukazuje na povijesne neistine s jugoslavenskim političarima i ideolozima koji su proganjali i u zatvor slali intelektualce zbog istraživanja i propitivanja "službene" povijesti. Na lažnom narativu Pavičić proizvodi lažnu tezu o Nazorovom cenzorstvu i njegovom snažnom utjecaju na Ministarstvo i Vladu. Ako je vjerovati Pavičiću, Nazor je od vlasti dobio neograničene ovlasti da zatire svu povijest koja nije „nacionalna“ i „državna“, na tragu Jankovićeve teze koju promovira u apologetici povučenog udžbenika. Fuchsa i Plenkovića Pavičić je prozvao za nasjedanje na Nazorovu urotu i bespogovorno donošenje „zabrane“ udžbenika, u cilju održavanja onoga što Pavičić naziva „zamrznuti ideološki sukob“.

 

Tko je uopće Jurica Pavičić, makar ste iz ovoga teksta o njemu već mogli steći prilično precizan dojam. Za sebe u prvom redu kaže da je romanopisac, scenarist, pisac kratkih priča i novinar. Na svojoj službenoj stranici govori o svom bogatom književnom radu i nagradama koje je dobio u Hrvatskoj i inozemstvu. Rođen je u Splitu 1965. godine, a za svoju obitelj govori da je „tipična obitelj socijalističke srednje klase“. Osnovnu i srednju školu završio je Splitu, a povijest i komparativnu književnost završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dakle, imamo još jednog povjesničara koji ispred svoje struke postavlja ideologiju, ne mareći za činjenice i povijesnu istinu. 1989. godine Pavičić postaje filmski kritičar u „Slobodnoj Dalmaciji“, te se vraća u Split. Od 1994. u raznim novinama piše kolumnu „Vijesti iz Liliputa“ u kojoj daje svoje subjektivno viđenje društva, politike i poslijeratne Hrvatske. Od 2000. godine trajno je zaposlen u „Jutarnjem listu“.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.