Jedina prava vjera

Kardinala Marxa plaši europska „ekstremna“ desnica, zagovara migraciju i želi prilagoditi Crkvu modernim vremenima

Foto: press.vatican.va

U trenucima teške duhovne i moralne krize Zapada, münchenskog nadbiskupa i kardinala Reinharda Marxa duboko zabrinjava porast popularnosti europske političke desnice, odnosno kako ju on naziva, „ekstremne“ desnice. U prvom redu, kardinala Marxa zabrinjava njemački AfD, čija popularnost u Njemačkoj raste. Ne samo da ga zabrinjava, već ga i plaši, kako je rekao u intervjuu jednome bavarskom mediju. Njegovu zabrinutost dijeli i predsjednica Caritasa Eva Maria Welskop-Deffaa koja uspon AfD-a vidi kao horor i prijetnju demokraciji u Njemačkoj. Marx nastavlja i kaže da ne razumije kršćanina koji bi glasao za ekstremnu desnicu, nacionalističku i rasističku stranku.

 

Kardinal Marx također podupire migraciju i žestoki je kritičar nove europske politike za azil. Zahtjeve migranta treba obrađivati unutar Europske unije, a ne izvan nje, smatra kardinal, navodeći primjer migranata u Tunisu gdje čekaju rješenje svog slučaja. Smatra da se migracija ne može zaustaviti i da je nužna za opstanak zdravstvenog sustava. Migrante treba osposobiti za tržište rada, a gradnja prepreka, nekakve vrste zida na granici nije moralno niti realno.

 

Očekivano, kardinal otvoreno lijeve političke orijentacije i zagovornik migracija želi mijenjati i prilagoditi učenje Crkve za moderna vremena. Promjene su nužne, govori Marx, pogotovo na području uloge žena u Crkvi i seksualnog morala. „Ovdje se ne radi samo o prilagodbi duhu vremena, već i o pronalasku dobrog i ispunjenog života danas. Važno je razumjeti sadašnjost“, rekao je Marx.  Na pitanje o kontroverznom Sinodalnom putu Crkve u Njemačkoj, Marx je kritizirao četiri biskupa koji se protive tom procesu i odbijaju ga financirati i sudjelovati u njemu. Vatikan je više puta upozoravao njemačke biskupe da ne mogu mijenjati doktrinu Crkve po pitanju blagoslova istospolnih veza, pričešćivanja razvedenih i civilno vjenčanih, svećeničkog celibata, propovijedanja laika i mnogih drugih tema koje su njemački biskupi otvorili. Međutim, nadbiskup Marx čvrsto vjeruje u sinodalnu crkvu i smatra da je to put kojim Katolička crkva treba ići.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.