Jedina prava vjera

Katolička crkva u Abu Dhabiju na vjerskom summitu o klimatskim promjenama

Foto: Screenshot/Youtube/Vatican News - English

Nekada davno, u mračnim vremenima prije Drugog vatikanskog koncila koji je trebao „provjetriti“ Crkvu i donijeti joj novu renesansu, Katolička crkva imala je vrlo jednostavnu misiju: širiti Evanđelje i dijeliti sakramente u cilju spasenja duša. Danas, gledajući što se događa na Sinodi o sinodalnosti i teme koje preokupiraju Svetog Oca papu Franju, ta je misija Crkve gurnuta u stranu, utišana i prilagođena modernim vremenima. Pontifikat pape Franje obilježen je migrantima, klimom, socijalnim pitanjima, navodnim opasnostima „klerikalizma“, restrikcijom tradicionalne latinske mise i prozivanjem vjernika kojima je stalo do učenja i tradicije Crkve za rigidnost i nedostatak ljubavi. Pored svega navedenog, papa je možda i najviše zabrinut za – klimatske promjene.

 

U glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dhabiju održan je Globalni vjerski summit na kojemu je glavna tema bila zaštita planeta Zemlje od ljudskog utjecaja, odnosno odgovor na izazove klimatskih promjena. Domaćin sastanka bilo je Muslimansko vijeće starješina pod pokroviteljstvom šeika i predsjednika države domaćina Mohameda bin Zayeda Al Nahyana. Oko 30 vjerskih vođa iz kršćanstva, islama, hinduizma, budizma i drugih religijskih skupina 6. i 7. studenog razgovaralo je o načinu odgovora i mogućim rješenjima po pitanju klimatske opasnosti koja nas ubija već čitavo polustoljeće. U razgovoru za „Vatican News“, prefekt Dikasterija za međureligijski dijalog kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot izjavio je da je Sveta Stolica na summitu promicala ljudsko bratstvo i brigu za sve stvoreno. Istaknuo je kako je susret vjerskih zajednica u Abu Dhabiju pokazao zajedništvo u promicanju jedinstva u svijetu. Jedinstva u čemu? Kršenju prve Božje zapovijedi? Nadalje, postavlja se i pitanje čemu služi Dikasterij za međureligijski dijalog? O čemu se točno razgovara s drugim vjerskim zajednicama? Ako cilj međureligijskog dijaloga nije preobraćenje i krštenje, ono nema nikakvog smisla iz pozicije Crkve. U ona rigidna vremena prije klimatskih promjena Crkva je slijedila zapovijed Isusa Krista: „Pođite, dakle, i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.“ Međutim, nemojmo to shvaćati doslovno, moderni bibličari i liberalni biskupi sigurno imaju objašnjenje o čemu je točno Isus govorio. Od Drugog vatikanskog koncila Crkva je prestala isticati kako je ona jedina božanska institucija i time je iznad drugih religija. Stoga se postavlja i pitanje zašto je predstavnik Crkve sudjelovao na vjerskom summitu gdje se Katolička crkva stavlja u ravnopravan položaj sa lažnim religijama i otpadnicima od katoličke vjere. „Ja sam Put, Istina i Život. Nitko ne dolazi Ocu osim po meni.“ Još jedna Isusova jasna rečenica i uputa za djelovanje Crkve koju prema današnjim vrsnim teolozima ne bi trebali shvaćati doslovno.

 

Koji je bio rezultat vijećanja vjerskih zajednica na summitu u Abu Dhabiju? Potpisana je Deklaracija o djelovanju vjerskih zajednica na području klimatskih promjena i pozvane su političke vođe da nešto učine po tom pitanju. Nevjerojatno plodan sastanak! Čista energija, energetska tranzicija i življenje u skladu s prirodom postale su važne sastavnice katoličke duhovnosti.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.