Politika

Kaznena prijava protiv 51 osobe za ratne zločine u Vukovaru 1991.

Foto: centar-drsreter.hr

Na konferenciji za medije gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izvijestio je javnost da je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske predana kaznena prijava protiv 51 osobe za ratni zločin nad Vukovarom i okolnim mjestima 1991. godine. Grad Vukovar i Centar dr. Ivana Šretera koji je osnovao branitelj Vukovara i zastupnik u Hrvatskom saboru Stipo Mlinarić, zajedno su predali ovu prijavu napominjući kako je žalosno što to umjesto hrvatskog pravosuđa moraju raditi grad i udruga 32 godine nakon okupacije Vukovara.

 

Prijavu je sastavio bivši glavni državni odvjetnik Berislav Živković koji je ujedno i odvjetnik i pravni zastupnik Centra dr. Ivana Šretera. Napisana je na 61 stranici sa 165 stranica priloga potkrijepljenih dokumentima. Odnosi se na „operaciju Vukovar“ kako je JNA nazvala pothvat za zauzimanje grada Vukovara, ali i okolnih mjesta, od Iloka do Erduta. Nakon temeljite istrage dostupnih dokumenata, u prijavi su iznesene činjenice o potpunoj odgovornosti JNA za zločine u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sve srpske paravojne postrojbe i Teritorijalna obrana bili su pod zapovjedništvom i kontrolom JNA. Stoga je ova prijava usmjerena na 51 oficira jugoslavenske vojske koji su naređivali zločine i namjerno dozvoljavali četničkim jedinicama da se nesmetano iživljavaju nad civilima i ubijaju zarobljene. Među tom skupinom prijavljenih bili bi i Blagoje Adžić i Veljko Kadijević da nisu umrli, kaže Mlinarić. Naveo je jedan primjer naredbe oficira JNA od 8. listopada 1991. da se zračnim snagama izvrši napad na bolnicu i dvorac Eltz, što je očiti ratni zločin. Nakon što je Vukovar sravnjen sa zemljom i nakon što su počinjeni brojni zločini, JNA se pokušala opravdati da su to počinile paravojne formacije, time otklanjajući krivnju sa zapovjednog kadra JNA i prebacujući je na anonimne pripadnike različitih srpskih snaga.

 

Centar dr. Ivana Šretera sa sjedištem u Vukovaru nazvan je po pakračkom liječniku i predsjedniku lokalnog HDZ-a kojeg su pobunjeni Srbi 18. kolovoza 1991. oteli, mučili i ubili. Tijelo nikada nije nađeno, a pretpostavlja se da je ubijen u logoru Bučje. Mlinarić je dosad predao ukupno osam kaznenih prijava i sve ih je osobno uručio glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek. Udruga je osnovana s ciljem pronalaska istine, istraživanja Domovinskog rata, pronalaska nestalih i pisanja kaznenih prijava protiv odgovornih za ratne zločine, stoji na stranicama Centra. Hrvatska država ne financira ovu udrugu, objašnjava Mlinarić, te poziva one koji mogu da doniraju za rad udruge. Osim donacija, zainteresirani se mogu učlaniti u udrugu i pomoći u prikupljanju i obradi informacija. Također se pozivaju oni koji posjeduju informacije o zločinima i nestalim braniteljima i civilima da se jave u Centar, ako žele i anonimno.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.