Politika

Lukašenko pozvao na mir, na Malti pregovori o Ukrajini bez Rusije

Foto: Screenshot/Volodymyr Zelenskyy, X

Putinov najvjerniji saveznik u Europi, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je na prestanak rata u Ukrajini i početak pregovora o miru. Rusija i Ukrajina nalaze se u pat poziciji u kojoj niti jedna strana ne može značajno napredovati. Vojnici uzalud umiru na obje strane, smatra Lukašenko. Ukrajinska pozicija je potpuno povlačenje ruske vojske i povratak teritorija, što ruska strana nikada neće prihvatiti. Četiri ukrajinske regije (Herson, Zaporižje, Donjetsk i Luhansk) Rusija je već proglasila svojim teritorijem, a Krim je povijesno i strateški neprocjenjiv za Ruse, također proglašen ruskim na referendumu iz 2014. godine. Lukašenkov poziv na mir i spominjanje pat pozicije mogao bi biti samo manevar za odvlačenje pozornosti jer je Rusija u proteklih godinu dana vršila sustavnu mobilizaciju i gomilanje snaga u Ukrajini. Nakon propale ukrajinske protuofenzive, Rusi su pokrenuli velike napade na istoku, a s obzirom na ukrajinski ljudski i ekonomski potencijal, teško je vjerovati da se radi o pat poziciji, kako to tvrdi Lukašenko.

 

U subotu su se na Malti sastali predstavnici više od 60 zemalja kako bi razgovarali o ukrajinskom planu za mir. Sastanak se odvija bez Rusije, što znači da se neće postići nikakav napredak prema miru. Taj je summit Rusija nazvala „izrazito proturuskim događajem“. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opet je nakratko postao međunarodna zvijezda održavši govor u kojem je predstavio svojih deset točaka, odnosno zahtjeva prema Rusiji u cilju završetka rata. Na društvenim mrežama, ukrajinski predsjednik pohvalio se da je njegov plan postao globalnim planom za mir. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da su pregovori na Malti antiruski susret bez namjere da se pronađe mirno rješenje sukoba prihvatljivo za obje strane. Osim o povratku svih zauzetih područja Ukrajini, na sastanku se razgovaralo i o nuklearnoj elektrani Zaporižje koju su prema pisanjima zapadnih medija Rusi gađali topništvom i minobacačima. Zašto su Rusi gađali sami sebe u neposrednoj blizini nuklearne elektrane, ostaje na vojnim stručnjacima i novinarima da nam razjasne. Kako osigurati opskrbu Ukrajine energijom i hranom tokom zime, također je bila tema sastanka.

 

Ovaj summit na Malti samo je pokazao bijedno stanje ukrajinske države koja egzistira isključivo na vanjskoj pomoći SAD-a i EU-a. Vojska je na samim granicama izdržljivosti, vojnici su premoreni, a njihove obitelji nedavno su protestirale i tražile od vojnog vrha da demobilizira sve koji su odslužili 18 mjeseci na bojištu i zamijeni ih svježim snagama i onima koji na ratištu još nisu bili. Britanski obavještajci, suprotno od Lukašenkovih riječi, smatraju da će Rusi značajno udariti na istoku i vrlo vjerojatno ostvariti nove teritorijalne dobitke. Proteklih mjeseci oko 350 000 dragovoljaca potpisalo je ugovor s ruskim ministarstvom obrane. Politika i ton Zelenskog morat će se uskoro promijeniti jer, po svemu sudeći, njegova pozicija za pregovore će se značajno pogoršati u mjesecima koji dolaze.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.