Politika

Mediji nariču nad teroristima Hamasa u gaćama i s povezima na očima

Foto: X

Rat u pojasu Gaze traje već puna dva mjeseca i dva dana, Izrael je odlučan u svojim ratnim ciljevima – potpunom uništenju Hamasa i demilitarizaciji Gaze iz koje država Izrael godinama trpi raketne napade na civilne ciljeve. Nakon zračnih i topničkih udara na vojne ciljeve, Izrael je ušao u sljedeću fazu rata, u kopnenu ofenzivu koja se polako premješta iz sjevernog u južni dio Gaze gdje se vode žestoke borbe u cilju eliminacije Hamasovih zapovjednika i boraca, te oslobođenje preostalih talaca otetih nakon masakra 7. listopada.

 

U javnost su izašle fotografije kako izraelska vojska (IDF) čuva teroriste koji su skinuti do gaća i nose poveze na očima. Propalestinska „Aljazeera“ tvrdi da se radi o Palestincima, civilima, novinarima i svima ostalima koji nisu „povezani s Hamasom“, a hrvatski mediji to prenose kao istinu. U članku pod naslovom „Masovno hapšenje Palestinaca: Goli i s povezima na očima odvedeni u nepoznato“, Aljazeera provodi svoju kampanju protiv Izraela šireći lažni narativ o ratu u Gazi u kojem Izrael provodi genocid ratujući protiv palestinskih civila, žena i djece. Visoki broj stradalih civila Aljazeera i njezini medijski sljedbenici pripisuju namjernim udarima izraelske vojske, dok nimalo ne krive Hamas u njihovoj nesposobnosti i prije svega nezainteresiranosti da zaštite vlastite ljude o ratnih stradanja. Više je IDF učinio za prevenciju stradanja palestinskih civila nego Hamas, što se očituje u načinu ratovanja izraelske vojske koja je razvila takozvane šok bombe koje baca prije glavnog udara na ciljeve, ne bi li upozorila civile. Tijekom ove ratne kampanje Izrael je uputio više desetina tisuća poruka i upozorenja pojedincima u Gazi da se sklone iz zona ratnih djelovanja. Međutim, međunarodna zajednica predvođena UN-om i tajnikom Guterresom, u sprezi s propalestinskim medijima, inzistiraju da je Izrael jedini i isključivi krivac za sva civilna stradanja u Gazi.

 

Aljazeera i 24 sata pišu kako su fotografije terorista u gaćama uznemirujući snimci. Objektivni i profesionalni novinari iz 24 sata čak su stavili upozorenje o uznemirujućem sadržaju u članku. Radi se isključivo o fotografijama živih, vezanih i do gaća golih terorista. Ništa toliko uznemirujuće da je potrebno upozorenje za one s osjetljivim želucem. Za razliku od onih koji su stradali 7. listopadu u Izraelu, teroristi iz Hamasa dobili su kraljevski tretman. 24 sata prenosi kako je medijska kuća Al-Araby Al-Jadeed prepoznala svog novinara i članove obitelji na slikama zarobljenih terorista. Iz priloženih fotografija vidljivo je kako se radi isključivo o muškarcima u vojnoj dobi, stoga su priče o „članovima obitelji“ još jedna u nizu manipulacija medija kojom žele izazvati dojam kako među golim teroristima ima i žena i djece, jer i oni spadaju u kategoriju „članovi obitelji“. Ono što Aljazeera nije prenijela jest namjera IDF-a da ispita zarobljene kako bi se utvrdilo jesu li svi borci Hamasa ili su se neki među njima slučajno našli u ratnoj zoni.

Jutarnji list u ovoj priči dao je više prostora izraelskoj strani koja je pojasnila stanje na terenu i slike zarobljenih muškaraca. Novinar ih opisuje kao Palestince, ne kao teroriste, no ne isključuje vrlo visoku vjerojatnost da se radi o borcima Hamasa. Također navode da se radi o šokantnim fotografijama koje su uznemirile javnost. Sudeći po društvenim mrežama, javnost nije toliko uznemirena s muškarcima u gaćama zarobljenim u ratnoj zoni, koji su vrlo vjerojatno u velikoj većini teroristi.

 

Ljevičarski ABC News prenosi „bijes svjetske javnosti“ oko snimaka i fotografija zarobljenih „Palestinaca“ koje drži IDF nakon ratnih sukoba. Novinar se pohvalio kako su iz ABC-a „pritisnuli“ IDF da se izjasni o „zastrašujućim“ snimkama. Glasnogovornik izraelske vojske rekao je kako se radi o teroristima, no to nije dovoljno za zapadne i objektivne novinare, stoga su se za istinu okrenuli propalestinskim novinarima koji su prepoznali svoje kolege i novinare među zarobljenima. Radi se o civilima, novinarima, rođacima, članovima obitelji, o svim mogućim kategorijama osim terorista. Stječe se dojam kako Hamas uopće ne postoji.

 

24 sata kao i Aljazeera  na temelju slika i videa zarobljenih terorista izvlače zaključke o masovnim kršenjima ljudskih prava, povlače paralele sa zločinima iz Drugog svjetskog rata, a o svemu tome pričaju arapski novinari i veliki islamski humanisti iz civilnih udruga. Od druge strane, one izraelske, potrudili su se tek predočiti službenu izjavu glasnogovornika IDF-a, te odmah potom dati riječ novinarima koji podupiru Hamas i stvaranje palestinske države od „rijeke do mora“. O razlozima zašto su skinuti goli, nismo dobili objašnjenje. Moguće je da je to učinjeno iz sigurnosnih razloga kako bi se vojska uvjerila da zarobljeni nemaju skrivenog oružja i eksploziva na sebi. Također, vezivanje zarobljenih neprijateljskih vojnika praksa je koju koriste sve vojske svijeta, neće vjerovati. U ratu u kojemu se civili koriste u vojne svrhe, IDF mora biti na dodatnom oprezu, pogotovo kada se susreće s civilima koji su muškarci, no to su kompleksna pitanja na koje profesionalni novinari nemaju vremena odgovarati. Umjesto istraživanja i prije svega početne rezerviranosti prema prvim slikama i izvještajima s ratišta, oni se okreću arapskim protuizraelskim medijima za istinu.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.