Politika

Mediji u ulozi tužitelja zazivaju uhićenja Bad Blue Boysa zbog provokacija na utakmici Gorica – Dinamo

Foto: Snimka zaslona

Došlo je vrijeme za otvaranje nekog novog Golog otoka, ili obnovu i stavljanje u funkciju originala. Gotovo svi mediji u Hrvatskoj bombastično su popratili navijanje Bad Blue Boysa na utakmici Gorica – Dinamo u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Oko 800 navijača Dinama skandiralo je ustaške parole, razvili su provokativne transparente, a i zavijorio se hrvatski grb s prvim bijelim poljem, što je ultimativni grijeh i izaziva krvarenje iz očiju svih koji preziru hrvatsku državu. „Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije“, „Hrvatska, nezavisna država“, „Korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom“, jedni su od stihova BBB-a koji su se mogli čuti na tribini. Ono što se ističe u svim medijima i ponavlja iz godine u godinu kao činjenica jest da je hrvatski grb s prvim bijelim poljem zabranjen, što je laž i dezinformacija.

 

Sukrivac je i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica jer se nije ustao i otišao nakon što je čuo skandiranje, smatraju novinari. Možda je čovjek samo želio gledati nogomet, ipak je platio ulaznicu. Do kuda seže medijsko pretjerivanje govori i rečenica u Jutarnjem listu kako je sud kažnjavanjem navijača u Osijeku između ostalog štitio i antifašističko opredjeljenje Hrvatske zapisano u Ustavu. Da, do tuda je došlo. Spomenut je i Marko Perković Thompson kojega je sud 2020. oslobodio od optužbe za stih „Za dom – spremni“ u pjesmi Čavoglave. Njegove pjesme se puštaju i na stadionu, kažu iznenađeni novinari. Pa kako je to moguće? Novinari su nas podsjetili i na Josipa Šimunića kada je s navijačima skandirao „Za dom – spremni“. Od toga se još nismo oporavili, a svaki spomen na tu kobnu 2013. izaziva u nama duboki nemir. Kriv je i sudac, zašto nije prekinuo utakmicu. Ili barem podijelio 800 crvenih kartona navijačima.

 

Član Partije Mišel Jakšić, predsjednik Saborskog odbora za pravosuđe traži odlučnu reakciju institucija koje će svojom željeznom šakom konačno urediti funkcionalno društvo. Sličnim pozivom na represiju javila se i poznata zagrebačka odvjetnica Jadranka Sloković koja traži ujednačenu i dosljednu reakciju institucija. Ako su uhićeni i kažnjeni oni u Osijeku, trebaju biti i ovi u Velikoj Gorici.

 

Zašto su Boysi baš sada i to na utakmici klupskog nogometa odlučili prirediti ovaj glazbeno-scenski prikaz za vlast i medije? Odgovor možda leži u činjenici što je hrvatska policija na nalog politike nakon utakmice hrvatske reprezentacije s Turskom u Osijeku munjevito uhitila i procesuirala dvanaestoricu navijača zbog pjevanja ustaških pjesama. Takva akcija policije iznenadila je mnoge zbog brzine istrage i uhićenja. Slijedeći tu logiku, mediji priželjkuju masovna uhićenja i kažnjavanje navijača, kluba, države, svih odgovornih i neodgovornih. Već se vjerojatno pišu priopćenja za inozemstvo u svrhu blaćenja hrvatskog naroda i zahtjevom za maksimalnim kažnjavanjem, možda i dovođenjem UNPROFOR-a nazad u Hrvatsku da spriječi ustašovanje?

 

Ovaj događaj nije nikakav sigurnosni problem za državu, rušenje demokratski izabrane vlasti i urušavanje antifašističkih temelja kojih nema u Ustavu, već prkosni odgovor navijača na efikasno i munjevito djelovanje policije i sudstva kada su u pitanju uzvici na stadionima, a neefikasno, sporo ili nepostojeće djelovanje institucija kada su u pitanju političari koji krše zakon, korupcija i lopovluk. S druge strane, bez obzira što mislimo o odlukama navijača koji su otišli u Grčku, očito je da se hrvatska vlast nije dovoljno zauzela za svojih stotinu građana koji su u grčkim zatvorima radi ubojstva jednog čovjeka. Ako pak sudjelujete u krijumčarenju djece i pritom ste transrodni, očekujte diplomatski napor neviđen još od priznanja Hrvatske 1992. godine.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.