Ratovi

Mediji vam još nisu rekli – ukrajinska protuofenziva je propala, ruska linija nije probijena

Ukrajinska vojska bezuspješno je više od četiri mjeseca napadala ruske položaje u Hersonu, Zaporižju, Donjetsku i Luhansku. Napadi na Krim bili su besmisleni i očajni, osuđeni na propast i prije nego što su pokrenuti. Nijedna od tri teško utvrđene ruske linije nije probijena, a ukrajinska polja ostala su puna mrtvih vojnika i zapaljene zapadne tehnike. O brojevima je nezahvalno govoriti, ali neke procjene govore o desecima tisuća mrtvih Ukrajinaca ovoga ljeta. S obzirom da su Rusi bili u obrambenom položaju iza utvrđenih linija, njihovi su gubitci minimalni. Uspjesi ukrajinske vojske su gotovo nikakvi, svega desetak sela, odnosno manje od 1% okupiranog teritorija! U istom periodu, Rusija je zauzela više nego što je Ukrajina oslobodila.

 

Ruska vojska ima nadmoć u ljudstvu, tehnici, artiljeriji, oklopu te dominira nebom. Unatoč milijardama američkih dolara i zapadnoj tehnici koja neprestano stiže, postavlja se pitanje ukrajinske pobjede na bojnom polju. Gubitci ukrajinske vojske procjenjuju se na 300 000 – 400 000, dok službeni Kijev priznaje oko 70 000. Što je istina, nećemo saznati još neko vrijeme, pogotovo iz zapadnih medija koji nas uvjeravaju u neizbježnu ukrajinsku pobjedu. Dok su Ukrajinci bezuspješno napadali, Putin je proveo mobilizaciju i popunjavanje redova te se trenutno u Ukrajini i oko nje nalazi golema sila od nekoliko stotina tisuća do milijun vojnika.

 

Rat je ušao u fazu rovovskog ratovanja bez puno pomaka, a u takvom ratovanju pobjedu odnosi onaj koji ima više vojnika za izgubiti, onaj koji dominira u artiljeriji i ima više resursa, a Ukrajina to zasigurno nije. Predsjednik Zelenski neće moći unedogled dobivati puste milijarde i oružje koje nedostaje i onima koji su ga dosad opskrbljivali. Najveću pak cijenu plaća ukrajinski narod koji polako ostaje bez mladih muškaraca u ratu koji Rusija vodi u svom dvorištu i koji ne smije izgubiti.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.