Politika

Mirela (Un)holy čestitala Noć vještica, ne znamo šali li se ili ne

Foto: Mirela Holy, X

Bivša ministrica iz redova Partije, osnivačica nevažne i marginalne stranke ORaH (Održivi razvoj Hrvatske), eko feministica i doktorica znanosti Mirela Holy čestita vam Noć vještica! Na svom X profilu Mirela je napisala: „Danas se slavi Noć vještica, noć uoči praznika svih svetih, drevni Keltski Samhain koji porijeklo ima u slavljenju ciklusa prirode te dolaska hladnog i siromašnog, tamnog dijela godine u kojem je izazovno preživjeti. Svima koji slave čestitam Samhain“. Profesorica na sveučilištu ili ne zna ili joj je teško napisati da su Svi sveti blagdan, a ne praznik, i da se prvo slovo u imenu tog blagdana piše velikim slovom. No, s obzirom da je Noć vještica napisana velikim slovom, možemo iščitati Mirelinu odbojnost prema svetomu, što je karakteristika, znate već čega. Slavi li doista Mirela Noć vještica? Većina koja prisustvuje tom danu uglavnom se opija i zabavlja pod maskama u nekom klubu, ne razmišljajući o poganskim aspektima tog dana. S druge strane, Mirela izgleda slavi taj dan i vrlo dobro poznaje njegove korijene i značenje. S obzirom na stil odijevanja i neskrivene simpatije i zanimanje za okultno, možda je Mirela ozbiljna oko svega toga?

 

Ukratko, nešto o biografiji i područjima zanimanja Mirele Holy. Rođena je 15. prosinca 1971. u Zagrebu, završila je Školu za primijenjenu umjetnost (modni dizajn) i potom upisala Filozofski fakultet u Zagrebu, smjer etnologija i komparativna književnost. Doktorirala je na temu „Mitski aspekti ekofeminizma“. Da, tako se danas postaje doktorom znanosti. Njezin doktorat mješavina je lijeve ideologije, feminizma, ekologije, patrijarhata, borbe za ravnopravnost spolova i slično. Aktivistički doktorat u svakom slučaju. U Partiju ulazi 1998., radi, volontira i surađuje u zelenim udrugama i Ministarstvu okoliša. Za saborsku zastupnicu je izabrana 2007. i 2011. godine. U vladi Zorana Milanovića od 2011. do lipnja 2012. obnaša dužnost ministrice Zaštite okoliša u kojem štiti seksualne i rodne manjine, prava žena i okoliš, naravno. Nakon afere s e-mailom u kojem lobira na predsjednika uprave HŽ Holdinga da se ne otpusti supruga stranačkog kolege, Mirela napušta crvenu Partiju i osniva svoju zelenu pod nazivom „Održivi razvoj Hrvatske“ (ORaH). Kratkotrajan politički uspjeh na EU izborima i popularnost u anketama završava porazom na parlamentarnim izborima 2015. godine. Mirela napušta stranku i politiku, posvećuje se poslu medijskog stručnjaka i počinje predavati na veleučilištu VERN. Autorica je knjiga „Apokalipsa“ (1991.), „Mitski aspekti ekofeminizma“ (2007.), „Komunikacijske strategije magije“ (2012.) u koautorstvu sa Sanjom Hodak i „Vražica nosi Pradu, a bogovi konfekciju“ (2017.) s podnaslovom „Pret-a-porter priče o politici i moći“. Više od 20 godina je u vezi s fotografom Damirom Bužanom. Nisu vjenčani niti žive zajedno. Brak i djeca nikad nisu bili opcija, kaže Mirela.

 

Posljednji put u fokusu javnosti Mirela se našla u HRT-ovoj emisiji Otvoreno na temu velikog požara u Osijeku. Skandal je nastao kada je voditelj Mislav Togonal najavio Mirelu Holy kao „gospođu“, a ostale goste s njihovim akademskim titulama. Svoje ogorčenje Mirela je podijelila na X-u: „Ono kad su muški gosti u emisiji profesor i doktor, a ja sam gospođa. Moja titula je, očigledno, nebitna jer sam žena.“ Voditelj Togonal zasigurno nije imao namjeru zataškati Mirelinu doktorsku titulu, pogotovo ne zato što je žena. Međutim, kada ste feministica vrlo vas je lako uvrijediti i opresivni patrijarhat vidite na svakom koraku. Nakon što je ukazala na činjenicu da je doktorica znanosti, javnost je požurila vidjeti na čemu je doktorirala. Ako se pitate je li doktorirala na Hogwartsu, nije, iako bi ona to zasigurno željela.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.