Politika

Mrak protiv Katoličke Crkve u Hrvatskoj

Foto: Snimka zaslona

Saborski zastupnici iz redova GLAS-a (Građansko-liberalni savez), Centra, SDP-a (bivši Savez komunista Hrvatske), Možemo! (stranka opasnih namjera), HSS-a (Hrvatska seljačka stranka), Radničke fronte (stranka opasnijih namjera), IDS-a (Istarski demokratski sabor), Fokusa i Reformista Gazimira Čačića dali su svoje potpise za pokretanje rasprave o reviziji Vatikanskih ugovora. Inicijatorica inicijative je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, zvana Četka od Gunje. Mnoge od ovih stranaka samostalno ne prelaze izborni prag i preživljavaju na političkoj sceni kao paraziti većih stranaka, pogotovo stranka Mrak Taritaš. U izjavi medijima o pokretanju ove inicijative Mrak je naglasila sljedeće: „Voljela bih da ta rasprava ne krene u smjeru tko je veći vjernik i prebrojavanja krvnih zrnaca nego u smjeru gospodarskih elemenata i ustavnih kategorija“. Radnička fronta, bivši i sadašnji komunisti iz SDP-a, LGBT ideolozi iz Možemo! i ostali otvoreni protivnici vjeronauka u školama i križeva u javnom prostoru žele razgovarati samo o gospodarskim pitanjima i ustavnim kategorijama. Oni su sekularisti i njihova uvjerenja, ateistička i „utemeljena na znanosti“, jedina su koja moraju dominirati vrtićima, školama i obrazovnim institucijama. Njihovi pogledi na svijet govore nam što su ljudska prava, što je dopušteno, a što nije, tko je na strani dobra, a tko na strani zla. Ali u ovom slučaju oni žele o gospodarstvu i ustavnim kategorijama.

 

Faktograf, najobjektivniji medij koji barata isključivo činjenicama, neopterećen ideologijom, za Vatikanske ugovore je napisao da su oni „sveta krava“ u Hrvatskoj. Uz znanstvenu podlogu iz Faktografa, sljedbenici Mraka sa svojih 30 potpisa zastupnika koji samo žele o gospodarstvu sakupili su dovoljno potpisa za pokretanje rasprave u Saboru. Iako tvrde to što tvrde, motivi su više nego očiti. Cilj je ukinuti Vatikanske ugovore, ne odvojiti Crkvu od države (što je već odvojeno), već provesti totalnu ateizaciju na svim poljima života gdje država igra određenu ulogu. Ono što će vam polovično reći Mrak, Fokus ili Centar, otvoreno će vam reći Možemo! i Radnička fronta, stranka otvoreno komunističkog opredjeljenja i antikatoličkog sentimenta, što se ne može reći za islam, budizam, hinduizam i druge religije koje pristižu u Hrvatsku, čije sljedbenike Radnička fronta okuplja pod Titovom slikom tumačeći im radnička prava.

 

Što su Vatikanski ugovori, kada su potpisani i što u njima stoji? Republički dom Sabora Republike Hrvatske, na osnovi članka 89. Ustava RH, donio je 13. veljače 1997. „Odluku o proglašenju Zakona o potvrđivanju ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima“. Ugovor je potpisan u Zagrebu 18. prosinca 1996. i uređuje pravne odnose između Katoličke Crkve i Republike Hrvatske. Sklopljeno je ukupno četiri ugovora koji reguliraju područja prava, kulture i odgoja, dušobrižništva i gospodarstva.

Na prvoj stranici Odluke stoji kontekst na temelju kojeg su ugovori potpisani. Katolička Crkva u Hrvatskoj ima nezamjenjivu ulogu u odgoju hrvatskog naroda, povijesnu i sadašnju ulogu na društvenom, kulturnom i obrazovnom području. Država je svjesna da Crkvi pripada većina građana Republike Hrvatske i na temelju međunarodno priznatih načela o vjerskoj slobodi RH i država Vatikan, kao dvije suverene države, potpisale su sporazum o uređenju odnosa. Republika Hrvatska Crkvi jamči slobodu djelovanja i neuplitanja države u isključivo crkvene poslove.

Jedno od najvažnijih pitanja između novostvorene demokratske hrvatske države i Svete Stolice bilo je pitanje oduzete imovine Crkvi u komunizmu. Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske 11. listopada 1996. donio je „Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine“. U tom zakonu prepoznata je nemogućnost vraćanja kompletne otete imovine Crkvi koja je u komunizmu ostala bez više od 80% zemljišta, nekretnina, šuma i drugih dobara koje je stoljećima stjecala od svojih vjernika koji su oporučno ostavljali Crkvi svoju imovinu. Za razliku od komunista, Crkva svoju imovinu nije stekla pljačkom. Crkvi u Hrvatskoj, prema istraživanjima povjesničara dr. sc. Miroslava Akmadže, vraćeno je tek 10% oduzete imovine. Iako je RH Crkvi predala stotine milijuna kuna vrijednu imovinu unazad 30 godina, nikada se Crkvi neće vratiti niti približno sva oteta imovina. Stoga je u ugovorima uređeno i to pitanje naknade gospodarske štete, uzevši u obzir i visoku zastupljenost katolika u Hrvatskoj, koji su vjerovali ili ne, također državljani Republike Hrvatske, glasači, političari, policajci, državni službenici, poduzetnici, obrtnici i porezni obveznici.

 

Kada Mrak kaže da želi revidirati Ugovore, zapravo misli o dokinuću. Smatra da Vatikanski ugovori krše ustavna prava, načelo jednakosti pred zakonom, slobodu vjeroispovijesti i odvojenost Crkve od države. Ništa od toga nije točno. Koliko je nama poznato, nijedan katolik na sudu nije imao olakotnu okolnost zato što je katolik, nikome Crkva u Hrvatskoj ne zabranjuje prakticiranje druge religije, a niti se Crkva i biskupi u Hrvatskoj konzultiraju oko sastavljanja vlade ili donošenja zakona. Mrak ne podnosi vjeronauk u školama koji je izborni predmet i pohađa ga većina učenika, želi ga izbaciti u ime slobode vjeroispovijesti i slobode izbora. Ne sviđa joj se i što biskupi postavljaju vjeroučitelje, što je sasvim logično, uzevši u obzir da djecu uče katoličkom nauku. Navela je Četka od Gunje i postavljanje ravnatelja koji su vjeroučitelji, što pak Crkva ne radi, osim ako se radi o katoličkoj školi. Proces odabira ravnatelja odvija se po standardnoj proceduri, neovisno o tome radi li se o profesoru vjeronauka ili matematike. Ono što je Mrak demonstrirala medijima u slavodobitnoj objavi o pokretanju rasprave o Vatikanskim ugovorima u Saboru jest grubo nepoznavanje materije o kojoj želi raspravljati. To su možda i prepoznali Socijaldemokrati koji joj nisu dali svoje potpise.

 

Ova inicijativa Četke od Gunje motivirana je isključivo prijezirom prema Crkvi i vjernicima, ali i sakupljanjem političkih bodova na ekstremnoj ljevici i onoj manje ekstremnoj. Unazad pet godina i ljevica se razlomila na mnogo stranaka. Ono što je nekada bio SDP, sada su Socijaldemokrati, Možemo!, Radnička fronta, Fokus, Centar, Reformisti i ostali antivatikanisti. Sljedbenici onih koji su Crkvi oteli neprocjenjivu imovinu i pobili par stotina tisuća vjernika i stotine svećenika i časnih sestara, nikako da shvate da je Crkva stijena od koje će se svaki put odbiti kada ju pokušaju uništiti. Dvije tisuće godine Crkva stoji kao temelj zapadne civilizacije i duhovni autoritet svijeta. Niti jedan totalitarni režim 20. st. nije uspio uništiti Crkvu, štoviše Ona je iz progona uvijek izlazila jača i snažnija, ne u materijalnom, već u duhovnom smislu. Alojzije Stepinac svojedobno je pred sobom imao Hitlera, Titu, Staljina, Pavelića i Mussolinija i niti jedan od njih nije uspio provesti svoje planove za Crkvu. Ovaj slučaj Mrak vs. Katolička Crkva neće rezultirati ničime čime bi ljevica u Hrvatskoj bila zadovoljna. Osim što je nemoguće pokoriti Crkvu ili je uništiti, jer imamo jamstveni list od samoga utemeljitelja Isusa Krista, bilo kakvi pokušaji revizije ugovora sa Svetom Stolicom na štetu Crkve neće proći, upravo zbog specifične povijesti na ovom prostoru i same činjenice da je narod u Hrvatskoj više od tisuću godina tijesno povezan sa Crkvom.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.