Politika

N1 o dječjoj predstavi za Noć vještica: Crkvenjaci su krivi za otkazivanje

Foto: Facebook, Župa sv. Jeronima - Meterize

Medijska kuća koja se kao i stariji brat CNN diči svojom objektivnošću, nepristranošću, provjerom informacija i najvišem standardu novinarstva, uznemirene roditelje i javnost općenito naziva crkvenjacima jer su se usprotivili prikazu dječje predstave na temu Noći vještica. Dalmare šoping centar iz Šibenika objavio je na društvenim mrežama da otkazuje svoj tzv. party za Noć vještica u dječjoj igraonici Happyland. U objavi su napisali da otkazuju događaj zbog kritika dijela javnosti i da im namjera nije bila uznemiriti svoje sugrađane. Događaj je trebao biti, kako kažu, edukativnog sadržaja s interaktivnom pričom i porukom kako dobro pobjeđuje zlo.

 

N1 je skandaliziran što je Župni ured na Meterizama objavio kako se u dječjoj igraonici djecu želi izložiti okultnom sadržaju na temu Noći vještica. U objavi župe spominje se kako je u igraonici bilo predviđeno i gatanje iz karata, gledanje u kuglu i fotografiranje s vješticom Gatom. Kada pročitate originalnu objavu na Facebooku moći ćete vidjeti da nikakvog pritiska na otkazivanje nema, već je samo riječ o upozorenju upućenom prvenstveno vjernicima da izbjegavaju ono što se kosi sa katoličkom vjerom. Objava je završena s rečenicom: „Tko s vragom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju“. Sasvim legitimno i dopušteno, nikakav zakon nije prekršen i mada će ovo doći kao šok profesionalnim novinarima sa N1, Crkva također ima pravo na izražavanje svog stava, pa tako i vjernici laici.

 

Nakon što je predstava otkazana, ponovno su se oglasili iz župe i pozdravili otkazivanje događaja i prihvatili ispriku organizatora. Novinar koji protivnike Noći vještica i izlaganju djece okultnome smatra crkvenjacima, ne može dokučiti kako katoličkoj župi može smetati predstava u kojoj dobro pobjeđuje zlo. Ukoliko bi došlo do suprotne situacije u kojoj bi recimo Crkva organizirala predstavu na temu sv. Josipa u dječjoj igraonici u šoping centru, sva moguća piskarala sjatila bi se u Šibenik i pitali što Crkva radi u sekularnom šoping centru. Bezazlena predstava o životu sv. Josipa za njih bi bila agresivna indoktrinacija djece koja bi mogla izrasti u zrele ljude i, ne daj Bože, kleknuti na nekom trgu i moliti krunicu. Ali kada se djeci prezentiraju pojmovi poput vještica, čarobnih kugli, tarota, gatanja, magije, što može poći po zlu? Upravo suprotno, kaže novinarčić iz N1, djeca će naučiti pobjedu dobra nad zlim. I potom će se slikati s vješticom Gatom. Kada odu doma, roditelji bi im mogli pustiti i jedan horor film. Pa ipak je Noć vještica.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.