Povijest

Na današnji dan umro je prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman

Foto: predsjednik.hr

Moderna hrvatska država stvorena u Domovinskom ratu 1991.-1995. u ključnim trenutcima rata i borbe za međunarodno priznanje imala je za predsjednika čovjeka koji je u kratkom periodu, uz potporu hrvatskog naroda i odlučnost hrvatskih branitelja, uspio ostvariti višestoljetni hrvatski san o neovisnoj i samostalnoj hrvatskoj državi. U teškim okolnostima raspada socijalističke Jugoslavije, razoružanja Hrvatske od strane Jugoslavenske narodne armije i sve snažnijih velikosrpskih posezanja za hrvatskim teritorijem, dr. Franjo Tuđman unatoč predviđanjima svijeta uspio je stvoriti, obraniti i u konačnici osloboditi Hrvatsku od srpskog agresora i vratiti ju u srednjoeuropski i mediteranski civilizacijski krug otkuda je Hrvatska, u nesretnim geopolitičkim okolnostima i vođena slijepim i naivnim političkim vođama, 1918. gurnuta u balkanski i velikosrpski kontekst.

 

Tijekom posljednjeg desetljeća svog života neosporna je činjenica da je Tuđman postao jednim od najvećih hrvatskih velikana u tisućljetnoj hrvatskoj povijesti, upravo zbog rezultata svoje politike, a to je slobodna i neovisna hrvatska država. Izborne pobjede na parlamentarnim (1990., 1992. i 1995.) i predsjedničkim izborima (1992. i 1997.) dokaz su njegove uspješne politike i potpore koju je uživao u hrvatskom narodu. Krajem 1989. i početkom 1990. u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) okupio je većinu naroda koji je prepoznao kako se ne radi samo o političkoj stranci, već i o pokretu za uspostavu slobodne države. Na izborima u travnju i svibnju 1990. Tuđman i HDZ odnose uvjerljivu pobjedu i nedugo zatim započinje tkz. „puzajuća“ agresija na Hrvatsku. JNA razoružava Hrvatsku, a hrvatske općine sa srpskom većinom u Slavoniji, na Banovini, Kordunu, u Lici i sjevernoj Dalmaciji počinju otkazivati poslušnost Zagrebu i demokratskoj hrvatskoj vlasti. Balvan revolucija u kolovozu 1990., prijetnje JNA izvanrednim stanjem u siječnju 1991., pobuna u Pakracu 1. ožujka 1991., „Krvavi Uskrs“ 31. ožujka 1991. i ubojstvo hrvatskih policajaca u Borovu Selu 2. svibnja 1991. nagovještavali su neizbježan i nametnuti rat koji je započeo odmah nakon proglašenja hrvatske samostalnosti i neovisnosti 25. lipnja 1991.

 

Franjo Tuđman i hrvatski branitelji u periodu od pola godine, od lipnja 1991. do siječnja 1992., učinili su ono u što svijet nije vjerovao niti je to želio. Stvorili su i obranili hrvatsku državu, time srušivši komunističku Jugoslaviju kao tamnicu hrvatskog naroda i poremetivši velikosrpske planove iz Beograda. U narednom razdoblju Hrvatska je prepoznata kao međunarodni subjekt i politička realnost na jugoistoku Europe. Hrvatska vojska iz obrambenih položaja prelazi u napadne operacije, 1992. oslobađa jug Hrvatske i deblokira Dubrovnik, sudjeluje u obrani Hercegovine i naoružavanju Bošnjaka i Hrvata u otporu protiv srpske agresije u BiH 1992., zatim 1993. poduzima lokalne operacije za odbacivanje srpskih snaga od Zadra i Gospića, a tijekom 1994. priprema teren za oslobađanje cjelokupnog hrvatskog teritorija provodeći niz uspješnih vojnih operacija u BiH i Hrvatskoj. U 1995. godini Hrvatska vojska predvođena dr. Tuđmanom u akcijama „Bljesak“ i „Oluja“ oslobađa cjelokupan hrvatski teritorij, osim istoka Hrvatske koji je vraćen mirnim putem 1998. godine. U periodu rata, Tuđman i hrvatska diplomacija suočavali su se sa međunarodnom zajednicom koja je nesklono gledala na hrvatske vojne operacije, naivno misleći da će se rat u Hrvatskoj riješiti mirnim putem i to kroz velike ustupke pobunjenim Srbima koji su odbijali bilo kakav život u bilo kakvoj hrvatskoj državi.

 

Tuđmanova suverena politika i nepokolebljivost pred svijetom u provođenju nacionalnih interesa i oslobađanju okupiranih područja zaslužuju svako priznanje i poštovanje, što se i očitovalo u potpori koju je prvi hrvatski predsjednik uživao u narodu. Nakon smrti 10. prosinca 1999. Hrvatsku je ostavio sljedećim generacijama slobodnom, demokratskom i pozicioniranom u svijetu gdje je uživala poštovanje onih koji su prepoznali snagu i odlučnost hrvatskog čovjeka i vojnika. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj 13. prosinca 1999., a na posljednje počivalište u velikom broju ispratio ga je hrvatski narod koji ga je vjerno pratio na putu uspostave slobodne i samostalne hrvatske države.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.