Kultura

Najpoznatijem ateistu na svijetu Richardu Dawkinsu nedostaje kršćanska kultura

Foto: Richard Dawkins, Facebook

Stanje na Zapadu u vrijednosnom, kulturološkom i civilizacijskom smislu toliko se pokvarilo i postalo neprepoznatljivo da su i ateisti i zvijezde ljevice počele naricati i plakati za Europom koja je postojala prije desetak i više godina, odnosno prije masovnih migracija ljudi iz Trećeg svijeta koji su sa sobom donijeli islam, vlastitu (ne)kulturu i prijezir prema državama gdje su dobili utočište, socijalnu pomoć i prava kakva nemaju niti državljani zemalja koje su ih primile. Europske zapadne metropole i veliki gradovi postali su nesigurni, prljaviji i sve sličniji prizorima kakve gledamo u gradovima onih država gdje ne postoje visoki higijenski standardi. Ukoliko vas je uvrijedilo ovih prvih par rečenica, duboko se ne ispričavam i konstatiram: zapadna kršćanska civilizacija je najbolja civilizacija u ljudskoj povijesti i onoga trenutka kada se kršćanstvo počelo zanemarivati i otvoreno isključivati iz društva i zakona, započela je degradacija i postupno propadanje civilizacije koja je svijetu donijela ekonomski prosperitet, ljudska prava i slobode, modernu znanost i tehnologiju koja je unaprijedila živote ne samo na Zapadu, već i u cijelom svijetu. Danas, uvozeći Treći svijet bez ikakve kontrole i standarda i Zapad postaje Treći svijet, odnosno kolonija Trećeg svijeta. Imigranti u golemoj većini odbacuju zapadne vrijednosti i otvoreno govore onima koji su ih otvorena srca i šuplje glave primili kako će ih pokoriti svojim brojevima, odnosno natalitetom, te uvesti šerijat. Prije nekoliko godina to je bila teorija zavjere, desničarsko plašenje naroda, ksenofobija najgore vrste, a danas i sami ljevičari nariču i plaču za kršćanskom Europom u kojoj žene slobodno šeću ulicama, a policija ne ispucava tridesetak metaka usred bijela dana u pomahnitalog migranta s krvavim nožem.

 

Svega toga postao je svjestan čovjek koji je cijeli život posvetio borbi protiv kršćanstva, ali i svih ostalih religija, odnosno negiranju postojanja Boga – Richard Dawkins (83), molekularni biolog i evolucionist, najpoznatiji po svom djelu „The God Delusion“ iz 2006. godine. Ono što je Isus Krist kršćanima, to je Dawkinsu Charles Darwin koji je za njega i njegove vjerne pratitelje mesija znanosti, čovjek koji je svojom teorijom evolucije zadao posljednji udarac kršćanstvu i ideji Boga. Svijet je nastao ni iz čega, iz slučajne eksplozije, sve je besmisleno, relativno, duša ne postoji, čovjek je tek skup kemikalija i atoma čija je jedina svrha prenijeti gen na sljedeću generaciju. Dawkins je desetljećima radio na pokušaju uništenja kršćanstva zagovarajući ateizam kao jedini razuman i smisleni pogled na svijet, ne uviđajući činjenicu da bez Boga nema ni razuma ni smisla života. Kako ateist uopće može vjerovati vlastitom razumu koji je potekao iz slučajnosti i nasumičnog preslagivanja atoma i molekula?

Danas, 2024. godine i u 83. godini života Richard s nevjericom gleda na svoju zemlju i Stari kontinent koji se pretvorio u suštu suprotnost kršćanstvu. Međutim, najpoznatiji ateist svijeta koji će kroz koju godinu, ako ne i ranije, spoznati da Boga ima i da je bio u krivu cijeli svoj život, za britanski radio LBC izjavio je kako se identificira kao kulturalni kršćanin: „Smatram da smo kulturalno kršćanska zemlja, i sebe nazivam kulturalnim kršćaninom. Nisam vjernik, postoji razlika između vjernika kršćanina i kulturološkog kršćanina. Volim kršćanske himne i božićne pjesme i osjećam se kao kod kuće u kršćanskoj kulturi, i u tom smislu smatram da smo kršćanska zemlja. Ne bih bio sretan čovjek kada bismo primjerice izgubili naše katedrale i prekrasne župne crkve. Dakle, nazivam se kulturalnim kršćaninom i smatram da bi bilo zbilja užasno kada bismo kršćanstvo zamijenili nekom drugom religijom“. Dawkins se posebno plaši islama koji je postao britanska stvarnost: „Kada bih morao birati između kršćanstva i islama, birao bih kršćanstvo svaki put“, rekao je Dawkins dodavši i kako je kršćanstvo izvorno vrlo pristojna i mirna religija, za razliku od islama. Iako je kritičan i prema kršćanstvu i prema islamu oko položaja žena, Dawkins islam smatra izrazito neprijateljski raspoloženim prema ženama. U zaključku svoje opservacije propasti zapadne civilizacije i svoje države Dawkins kaže: „Prepoznao sam benefite života u kršćanskoj zemlji i uživao sam živjeti u kulturološki kršćanskoj zemlji, ali i dalje ne vjerujem niti jednoj riječi kršćanske vjere“.

 

Heroj svjetske ljevice i najveći ateist od Velikog praska kada je ništa eksplodiralo i stvorilo sve što vidimo, pa do danas kada gledamo posljedice odbacivanja kršćanstva na Zapadu, Richard Dawkins nariče za kršćanskom Europom, ali u svom stilu. U istom dahu, Dawkins prezire kršćanstvo, ali obožava kršćansku kulturu koja je nužna posljedica vjere u Isusa Krista. Bez vjere ne bi bilo ni prekrasnih himana, napjeva i božićnih pjesama, predivnih katedrali i crkvi, i u konačnici poštivanja čovjekova dostojanstva i njegovih prava što je svoj vrhunac dostiglo upravo i jedino u kršćanstvu. Kršćanska kultura je fizički odraz vjere u Boga, odnosno ljepota kršćanstva nužno se preslikava i na fizički svijet i odnos između ljudi. Međutim, Dawkins u svojoj bezgraničnoj mudrosti i apsolutnom uvjerenju da Bog ne postoji želi živjeti u kulturi koja u Boga vjeruje i po Njegovim zakonima i zapovijedima gradi društvo i civilizaciju u cjelini. Jedno bez drugoga ne ide, što Dawkins tek treba shvatiti, a prije svega mora si priznati kako je i sam doprinio propadanju zapadne civilizacije zavodeći milijune u svijetu da odbace Boga i žive po svom vlastitom moralu koji bez Boga niti ne postoji. Mnogi koji su u Richardu vidjeli svog životnog uzora i primjer kako živjeti i u što (ne) vjerovati, dopustili su ili u najmanju ruku podržali masovne migracije i s radošću gledali na propadanje kršćanstva i kršćanskih vrijednosti na Zapadu. Sada kada kršćanstvo zamjenjuje islam, s time da su ateizam i sekularizam pod zastavom duginih boja tek prijelazno razdoblje, Dawkinsu preostaje samo žaliti za svojom kršćanskom Velikom Britanijom. Uostalom, je li se Richard ikad zapitao kako se živjelo u komunističkim državama gdje je ateizam bio službena „religija“? Pretpostavljam, kao i za komunizam, i ateisti će za društva gdje se Boga nije priznavalo reći: „Pravi ateizam nikada nije bio iskušan“.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.