Ratovi

Nakon propasti duge ukrajinske protuofenzive, Rusi pokrenuli velike napade na istoku

Foto: Snimka zaslona

U sjeni izraelsko-palestinskog sukoba u južnom Izraelu i u pojasu Gaze, stanje na ukrajinskom bojištu palo je u drugi plan medijskog interesa. Paralelno s time, Rusi su pokrenuli niz snažnih napada na istočnom bojištu oko grada Kupjanska i Avdiivke. Međutim, mediji uvjeravaju da su Rusi pretrpjeli velike gubitke i da Ukrajinci redom odbijaju sve napade. Pročitajte ovu genijalnu rečenicu iz članka HRT-ovog novinara: „Četveromjesečna ukrajinska protuofenziva postigla je određeni napredak i na istoku, u blizini Bahmuta i na jugu, gdje se Kijev nada doći do Azovskog mora.“ Što je istina? Dovoljno je pogledati kartu sa razmještajem ruskih i ukrajinskih snaga i zaključiti da je četveromjesečna ukrajinska ofenziva postigla napredak jedino u broju mrtvih ukrajinskih vojnika. Ništa se značajno na taktičkoj, a kamoli na strateškoj razini nije postiglo u smjeru ukrajinske pobjede u ratu.

 

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja u petak je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a izjavio da su ruski napadi na istoku bojišta početak nove ratne kampanje Rusije. Njene su snage aktivirane i započele su napadne operacije duž cijelog bojišta, čime je i službeno završena takozvana ukrajinska protuofenziva, dodaje Nebenzja. Ukrajinski general Oleksandar Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, na Facebooku je izjavio kako se stanje na istočnom ukrajinskom bojištu značajno pogoršalo.

 

Na zaporiškom bojištu gdje su se posljednjih mjeseci odigravale najveće bitke oko sela Robotine, ukrajinski vojnici iz 65. brigade su za France Presse izjavili da ukrajinske snage u potpunosti ne kontroliraju spomenuto selo. Južni dio sela nije u potpunosti oslobođen, a ukrajinski vojnici smatraju da selo nema stratešku važnost i da ga je trebalo zaobići. Robotine su sravnjene sa zemljom i postavlja se pitanje jesu li bile vrijedne tolikih žrtava? Ruske snage imaju nadmoć u artiljeriji i bespilotnim letjelicama u omjeru 5 prema 1. Napredak ukrajinskih snaga ocjenjuje se sporo i s velikim gubitcima, a dolazak zime i opskrba energentima uz stalne ruske udare na energetsku mrežu predstavljaju sljedeći veliki izazov za Ukrajinu u mjesecima koji slijede.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.