Politika

Napad nožem na djecu u Irskoj: Narod nezadovoljan policijom

Foto: Snimka zaslona

Danas, rano popodne ispred škole Gaelscoil Choláiste Mhuire u glavnom gradu Irske dogodio se stravičan napad nožem u kojem je ozlijeđeno dvoje odraslih i troje djece. Jedno dijete i žena su teže ozlijeđeni i liječnici se bore za njihov život. Napadnuta djeca su u dobi od 5 i 6 godina. Svjedoci napada brzo su reagirali i razoružali napadača koji je tom prilikom i sam pretrpio ozlijede. Hitne službe i policija u roku od pet minuta pristigle su na mjesto događaja i zbrinule ozlijeđene, uključujući i napadača. Muškarac koji se sukobio s napadačem pretrpio je lakše ozljede. Policija je odbila okarakterizirati napad kao terorizam, te je u početku zadržala informaciju o profilu napadača. Međutim, nije se moglo sakriti da je napadač imigrant alžirskog podrijetla. Irski narod reagirao je vrlo kritično prema policiji i vlasti, što se upravo sada očituje na ulicama Dublina kojima marširaju uglavnom muškarci, iz protesta prema onima koji su odgovorni za javni red i sigurnost građana. Policija je poslala dodatne snage na mjesto zločina koje se također pretvara u mjesto protesta protiv migrantske politike i neučinkovitosti policije.

 

Policajac Liam Geraghty u obraćanju medijima apelirao je na javnost da ne donosi preuranjene zaključke o motivima napada. Naglasio je da je napadač djelovao sam i da nema naznaka o terorizmu. Alžirac je u bolnici i policija ga još nije ispitala, ali ipak vjeruje da je riječ samo o napadu na ženu u kojemu su stradala i djeca. Napad nema veze s političkom situacijom u državi ili svijetu, rekao je policijski službenik. Na kraju je apelirao na javnost da pomogne policiji u istrazi, informacijama ili video snimkama napada.

 

Svjedokinja i sudionica događaja Siobhan Kearney za medije je opisala što se dogodilo. Osumnjičeni muškarac krenuo je nožem ubadati dvoje djece i ženu. Vidjevši što se događa, umiješala se zajedno s mlađim muškarcem koji je razoružao napadača. Nož je sa ulice pokupio drugi muškarac i bacio ga preko puta na zelenu površinu. Tamo su građani osigurali nož kao sredstvo počinjenja zločina do dolaska policije. Nakon toga skupina ljudi pokušala je napasti svladanog napadača, ali jedna Amerikanka i Siobhan su to spriječile uvjerivši okupljene da prepuste policiji da obavi svoj posao.

 

Na platformi X i drugim društvenim mrežama pojavljuju se video snimke prosvjeda nakon zločina u kojemu je došlo i do fizičkog sukoba s policijom. Prema neslužbenim informacijama stradali su objekti za prihvat „izbjeglica“ i migranata. Zapaljen je i jedan policijski automobil. Irska, koja nije naviknuta na ovakve događaje šokirana je i ljuta istovremeno. Hoće li ovaj napad dovesti do promjene kursa u migrantskoj politici Irske, još uvijek je rano za reći. Međutim, reakcija irskog naroda vrlo je žestoka, kako prema migrantima, tako i prema vlastima koji bi ga trebao štititi.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.