Politika

Nije satira: Ministarstvo hrvatskih branitelja financira komunističku udrugu SABA RH

Foto: Snimka zaslona, sabh.hr

Gotovo 35 godina prošlo je od pada Berlinskog zida koji je simbolično označio pad komunizma u istočnoj Europi i nagovijestio raspad SSSR-a u prosincu 1991. godine. Pad komunizma u Hrvatskoj također se odvijao u istom periodu, u proljeće 1990. konstituiran je prvi demokratski višestranački Hrvatski sabor, ustavnim amandmanima u srpnju iste godine komunistička obilježja u Hrvatskoj zamijenjena su hrvatskim, a u prosincu 1990. donesen je novi ustav Republike Hrvatske, popularno nazvan „Božićni Ustav“. Nova hrvatska država neovisnost od Jugoslavije proglasila je 25. lipnja 1991., a odluka je stupila na snagu 8. listopada iste godine kada je istekla „Brijunska deklaracija“, odnosno moratorij u trajanju od tri mjeseca na odluku o samostalnosti Republike Hrvatske. U obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu od 1991. do 1995. Hrvatska je oružjem izborila svoju državu u njezinim međunarodno priznatim granicama, nakon neuspješnog pokušaja Socijalističke Republike Srbije sa Slobodan Miloševićem na čelu i Jugoslavenske narodne armije da „sačuvaju Jugoslaviju“ ili u najmanju ruku okupe sve Srbe u jednu državu, kako je to zamišljeno u ideji „Velike Srbije“. JNA, de facto srbijanska oružana sila, 1991. godine je pod zvijezdom petokrakom izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku. Tadašnji deklarirani Jugoslaveni nadali su se kako će JNA ugušiti „ustašku pobunu“ unutar SFRJ (Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija) i spasiti državu koja je nastala 1945. godine kada je partizanska vojska s Josipom Brozom Titom na čelu preuzela vlast i uvela komunističku diktaturu pritom počinivši najveći masovni pokolj nad hrvatskim narodom neposredno nakon kraja Drugog svjetskog rata.

 

Moderna hrvatska država Republika Hrvatska nastala je u Domovinskom ratu, nasuprot Jugoslaviji i ideji „Velike Srbije“, hrvatski narod odbacio je komunizam i zvijezdu petokraku pod čijim je simbolom 1991. razarana Hrvatska. Takozvana „Narodnooslobodilačka borba“ i partizanski pokret u savršenoj su opreci sa postojanjem neovisne i demokratske hrvatske države. Petokraka i kokarda simboli su pod kojima je hrvatski narod teško stradavao u oba rata, no unatoč toj činjenici hrvatska država danas naveliko financira udruge i manifestacije koje baštine i slave zločinačku partizansku vojsku i njegovog maršala Josipa Broza Tita, komunističkog diktatora i bez konkurencije najvećeg krvnika hrvatskog naroda.

 

Posjetom na stranicu komunističke udruge koja se naziva „Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske“ (SABA RH) svatko može vidjeti kako tu organizaciju koja baštini zločinački režim i diktatora Tita, uz Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva, financira i Ministarstvo branitelja, ono isto ministarstvo koje skrbi o hrvatskim braniteljima i invalidima koji su se 1991. borili protiv Titove vojske – Jugoslavenske narodne armije. SABA RH udruga je koja je neodvojiva od jugoslavenskog komunističkog režima i vojske s kojom je Hrvatska ratovala za svoju neovisnost i činjenica da Ministarstvo branitelja financira takvu udrugu je sramota i poniženje za svakog hrvatskog branitelja i svakog građanina Republike Hrvatske.

Osim što SABA bez imalo zadrške i s ponosom ističe zločinačke simbole partizanskog pokreta i komunističkog sustava i njeguje kult ličnosti komunističkog diktatora Tita, udruga novac iz resora Ministarstva hrvatskih branitelja koristi i „protiv pojava neofašizma i nacizma u bilo kojem obliku“. U prijevodu, Ministarstvo plaća nekolicinu još živućih partizana i one koji bi to željeli biti za borbu s nacističkim vjetrenjačama 2024. godine, 79 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata. Nadalje, udruga tvrdi da se zalaže za ljudska prava i povijesnu istinu o NOB-u i Titu, te još mnogo toga za što se načelno zalažu gotovo sve parapolitičke ljevičarske udruge. U istom dahu naši moderni partizani njeguju ljudska prava i osuđuju svaki zločin, ali se i aktivno zalažu za glorifikaciju partizanskog pokreta i njegovog vođe koji su sustavno kršili ljudska prava i činili masovne zločine i pokolje nakon rata, ali i prije njegovog završetka.

 

Hrvatska je već odavno zaslužila titulu „zemlja apsurda“, a ovo je tek jedan od primjera koji kod hrvatskih građana izaziva nevjericu i nerazumijevanje kako je moguće da se događa to što se događa? Ima li igdje primjera u svijetu gdje jedna država financira udrugu koja časti režim protiv kojeg se ta ista država borila kako bi stekla svoju slobodu i samostalnost? Kakva to država financira udruge koje se kite zločinačkim simbolima pod kojima su počinjeni masovni zločini nad njezinim narodom? Ima još! Da stvar bude još besmislenija i apsurdnija, ovaj savez financirala je i Europska unija, ona ista koja je donijela rezoluciju o osudi svih totalitarnih režima 20. stoljeća. Riječ je o projektu kojeg je SABA RH pokrenula sa sličnim udrugama iz Bosne i Hercegovine i Slovenije – „Europsko antifašističko nasljeđe“. Partizani diljem bivše Jugoslavije opet su u borbi, ovog puta protiv desničarskog populizma, diskriminacije i netolerancije! Nešto o tome ipak znaju, sve svoje protivnike partizani su nemilosrdno ubijali bez obzira na vjeru, nacionalnost ili političko opredjeljenje. Nisu pravili razliku između ljudi koje su predodredili za zazidati u Hudu jamu ili baciti u Jazovku.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.