Jedina prava vjera

Njemački biskup pozvao svećenike da blagoslivljaju homoseksualne parove

Foto: Wikipedia

Nasljednik apostola i biskup njemačke biskupije Speyer u Njemačkoj Karl-Heinz Wiesemann poslao je pismo svojim svećenicima u kojima ih je pozvao da slobodno počnu blagoslivljati homoseksualne parove, ili prevedeno na katolički jezik, odobrio je blagoslov grijeha. Pored toga, blagoslov treba proširiti i na ponovno oženjene parove. Njemački sinodalni put uzeo je maha, biskupi su izvan kontrole, a papa Franjo uklanja one vjerne nauku Crkve i hodočasti na klimatske summite. Uzevši u obzir da se i na vatikanskoj Sinodi o sinodalnosti pojavljuju pitanja o blagoslovu sodomije, izostanak snažne reakcije iz Vatikana nije neuobičajena.

 

Heretički biskup Wiesemann u svom pismu od 3. studenog rekao je kako se ceremonija blagoslova mora razlikovati od vjenčanja. Naglasak treba staviti na ljubav, odgovornost i međusobnu posvećenost para u vezi. Nadalje, za mjesto događaja najbolje bi bilo izabrati kuću ili stan gdje homoseksualni par živi. Međutim, može biti i crkva ili neko drugo pogodno mjesto, preporuča Wiesemann. Pokušaj pravljenja razlike između ženidbe i blagoslova sodomita nikako ne opravdava blagoslivljanje grijeha. Riječ je samo o postepenom guranju granice do potpunog izjednačavanja braka i homoseksualne veze unutar Katoličke crkve.

 

Wiesemann, koji je na čelu biskupije od 2008., istaknuo je da je 93% sudionika Njemačkog sinodalnog puta u ožujku ove godine bilo „za“ blagoslivljanje istospolnih parova, rekavši da postoji i „hitnost“ u uvođenju te prakse u Crkvu. „Već neko vrijeme u našoj biskupiji žudimo pružiti pastoralnu podršku parovima koji ne žele ili ne mogu sklopiti ženidbu“, nastavlja biskup te dodaje: „Imajući bogato iskustvo u pastoralnom radu, potaknut sam velikom potrebom i dubokom čežnjom ljudi za Božjim blagoslovom, pa i onih koji nisu duboko religiozni, da im pružim velikodušnu crkvenu podršku na njihovom putu.“ Zatim, biskup je citirao, pogađate, Isusovu rečenicu iz propovijedi na Gori: „Ne sudite, da ne bi bili osuđeni.“ Jer, zašto bi citirao Isusa kada je govorio o braku kao zajednici žene i muškarca. Nastavno na citat iz Biblije, biskup se pozvao na ultimativni autoritet – papu Franju i njegovu izjavu: „Tko sam ja da im sudim.“

 

Judin biskup u pismu je otkrio kako je bio gorljivi zagovornik preispitivanja homoseksualnosti u crkvenom nauku na njemačkoj sinodi i bezrezervno podržao blagoslivljanje sodomije. „Stojim iza toga“, hrabro je napomenuo Wiessemann.  Papa Franjo je u odgovoru na „dubije“ vjernih kardinala odgovorio na ovo pitanje na način da treba razmotriti kakvu vrstu blagoslova traži jedna ili više osoba, i da se taj potencijalni blagoslov ne smije kositi s definicijom braka. Vrlo diplomatski odgovor otvoren za interpretacije, u Franjinom stilu. Wiesemann je u zaključku pisma obećao svećenicima kako neće biti sankcija za one koji će blagoslivljati istospolne parove. Onim svećenicima koji to ne žele raditi, biskup dopušta da to ne čine, ali ih upućuje da te parove pošalju na biskupiju koja će im osigurati blagoslov. Čini se kako je Wiesemann poprilično uvjeren da sankcija neće biti, pitamo se može li to biti povezano s rimskim biskupom?

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.