Povijest

Njemački Gestapo protiv nadbiskupa Alojzija Stepinca u NDH

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Kada je komunistička tajna policija i sigurnosno-obavještajna organizacija OZN-a (Odjeljenje za zaštitu naroda) pokrenula istragu protiv zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca nakon kraja Drugog svjetskog rata, u svom posjedu je imala dokumente i dokaze o Stepinčevoj nevinosti po pitanju optužnice koja mu se pripremala. Sami komunisti koji su ga sudili bili su svjesni njegove nevinosti i montiranosti samog sudskog procesa. Međutim, morali su ga osuditi jer je Katolička crkva ostala jedina brana komunističkoj ideologiji u Hrvatskoj, odnosno Jugoslaviji. Jedini spas za Stepinca bilo je odvajanje od rimskog biskupa – pape. Za Stepinca to nikako nije bila opcija.

Mladi hrvatski nadbiskup Alojzije Stepinac svojevremeno je upravljao najvećom nadbiskupijom u Jugoslaviji pod tri različita režima. Ni jugoslavenski i srpski kralj Aleksandar Karađorđević, ni Ante Pavelić i njemačke vlasti, kao ni Josip Broz Tito nisu blagonaklono gledali na njega i na Katoličku crkvu.

 

Za vrijeme Drugog svjetskog rata i nacisti i ustaše na Stepinca su gledali kao na prijetnju. Njemački Gestapo ga je uvrstio na popis osoba koje je trebalo uhititi nakon sloma Jugoslavije 1941. godine i preuzimanja vlasti u Zagrebu. Ustaše i nacisti Stepinca su okarakterizirali kao jugofila i anglofila. Plan njemačke nacističke vlasti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj po pitanju Crkve bila je zamjena katoličanstva s nacističkom ideologijom i u tu svrhu trebalo je:

 

1.)   Oduzeti imovinu uključujući samostane i crkve bez ikakve nadoknade

2.)   Zatvarati crkve i zabraniti vjerske svečanosti i obilježavanje vjerskih blagdana

3.)   Zatvoriti sjemeništa i spriječiti odgoj mladih naraštaja svećenika i time ugroziti opstanak Crkve

4.)   Zatvoriti vjerske odgojno-obrazovne ustanove na svim razinama

5.)   Maltretirati, proganjati, uhićivati i ubijati svećenike i laike bez pravosudnih procesa

6.)   Ograničiti i potom zabraniti vjerski tisak

7.)   Zabraniti djelovanje svih vjerskih udruga

8.)   Odvojiti Crkvu u Njemačkoj i okupiranim područjima od Vatikana

 

Prema tim smjernicama djelovao je Gestapo u NDH. U izvještaju od 25. kolovoza 1942. njemačka tajna policija o Crkvi je napisala: „Općenito o stavu katoličkog klera može se reći da je po svojoj prirodi neprijateljski raspoložen prema nacionalsocijalizmu.“ Komunistička OZN-a 30. kolovoza 1945. o Stepincu je rekla sljedeće: „Nadbiskup Stepinac bio je apsolutni protivnik progona Židova i pravoslavaca u NDH, barem u onoj formi u kojoj su oni provođeni.“ O Stepinčevoj ulozi u spašavanju Židova Gestapo je 25. ožujka 1943. izvijestio: „Ovo izviješće još nije provjereno, ali s obzirom na to da se zna da je nadbiskup Stepinac prijatelj Židova, može se pretpostaviti da se umiješao u njihovu korist.“ Usporedno analizirajući arhivsko gradivo Gestapa i OZN-e, teško je zaključiti tko je više prezirao nadbiskupa Stepinca – nacisti ili komunisti?

 

Crkveni vrh i vjernike u NDH od totalnog progona nacističke vlasti spasila je činjenica da tadašnje vlasti nisu željele riskirati otvoreni sukob s Vatikanom, što bi izazvalo pobunu katoličkog stanovništva pod njemačkom okupacijom. U mirnodopskim uvjetima, nacistički planovi sa Katoličkom crkvom zasigurno bi se proveli u žešćoj mjeri i pogubnije za kler i laike negoli za vrijeme rata. Tu pretpostavku najbolje potkrjepljuje komunistički obračun s Crkvom u Jugoslaviji nakon svibnja 1945. Ustaške vlasti također nisu bile u mogućnosti javno se obračunati s nadbiskupom Stepincem i Crkvom zbog bojazni od reakcije hrvatskog katoličkog stanovništva. Stoga su u medijima i javnosti nastojali prikazivati kako imaju potporu Crkve svom režimu. Svi totalitarni sustavi nastojali su Stepinca uhititi, izolirati, ograničiti mu kretanje, pa čak ga i likvidirati. Nova povijesna istraživanja i objavljeno arhivsko gradivo iz svih izvora potvrđuju da je Alojzije Stepinac bio suradnik i odani sljedbenik jedino Isusa Krista i Katoličke crkve. U okvirima u kojima je djelovao nastojao je spašavati živote svih ugroženih skupina, Židova, pravoslavaca, komunista, ustaša i ostalih, ovisno o vremena kada je tko bio ugrožen. Stoga ne čudi kako su danas napadi na Stepinca sa ljevice uglavnom usmjereni protiv njegovog antijugoslavenstva. Uz to obično dolazi i kritika da nije spasio „dovoljno“ života i da je mogao učiniti puno više. O tome koliko je ta teza promašena i besmislena, ne treba trošiti riječi.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.